Δύο «παλιοσειρές» και ένας «νέος» η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης

 
Δύο «παλιοσειρές» και ένας «νέος» η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 27/06/23 - 13:51

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Δύο «παλιοσειρές» και ένας «νέος», για να χρησιμοποιήσουμε το καθιερωμένο λεξιλόγιο στη στρατιωτική «αργκώ», αποτελούν τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που επελέγη από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νέα κυβέρνησή του που προέκυψε από τις εκλογές της 25ηςΙουνίου για να συνεχίσουν το σημαντικό έργο που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, την προηγούμενη τετραετία, στον αμυντικό τομέα, με ΥΕΘΑ τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Οι Νίκος Δένδιας και Νίκος Χαρδαλιάς αποτελούν τις «παλιοσειρές», ενώ ο Γιάννης Κεφαλογιάννης τον «νέο» στην τριάδα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, που σε λίγη ώρα, στις 14:30, θα παραλάβουν επισήμως και συμφώνως με το στρατιωτικό πρωτόκολλο τα νέα τους καθήκοντα στο Στρατόπεδο «Παπάγου», από τον ως τώρα υπηρεσιακό ΥΕΘΑ, Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ,Στρατηγό ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή, και να γνωρίσουν φυσικά τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας. 

Ο Νίκος Δένδιας, επί τετραετία άκρως επιτυχημένος Υπουργός Εξωτερικών, δεν είναι «άγνωστος» στο υπουργείο – εξ ου και απεκλήθη «παλιοσειρά» - καθώς είχε διατελέσει και στο παρελθόν Υπουργός Εθνικής Αμύνης για σύντομο όμως χρονικό διάστημα μόλις 70 ημερών. Παρέλαβε τα καθήκοντα του ΥΕΘΑ στις 3 Νοεμβρίου 2014, όταν ο ως τότε ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέλαβε τα καθήκοντα του νέου Επιτρόπου της Ελλάδος στις Βρυξέλλες και παρέδωσε τα καθήκοντά του στις 27 Ιανουαρίου 2015 στον Πάνο Καμμένο, καθώς τότε προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2015, που διενήργησε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά εξαιτίας της αδυναμίας της τότε Βουλής να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τις εκλογές αυτές ως γνωστόν τις κέρδισε τότε ο ΣΥΡΙΖΑκαι σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ σχημάτισε κυβέρνηση που ανέλαβε καθήκοντα στις 27 Ιανουαρίου. 

Επομένως η τότε θητεία του είναι μόνο χρονολογική καθώς δεν πρόλαβε ουσιαστικώς να εφαρμόσει κυβερνητική πολιτική και να παράξειαντίστοιχο ουσιαστικό έργο, για να κριθεί επ’ αυτού. Η εμπειρία του όμως από την άκρως επιτυχή τετραετή θητεία του στο ΥΠΕΞ, σε συνδυασμό με το ότι είναι καθαρώς «πολιτικό ον», με ισχυρή προσωπικότητα που μπορεί να ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ την κυβερνητική πολιτική στον τομέα του, εκτιμάται ότι αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο για σημαντική παρουσία και έργο και στα νέα του καθήκοντα. Σε συνδυασμό με τον παράγοντα «τύχη» βεβαίως που παντού και πάντοτε χρειάζεται για όλους μας, χωρίς όμως να στηριζόμαστε αποκλειστικώς σε αυτήν.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι ο (εκάστοτε) ΥΕΘΑ έχει το μοναδικό «προνόμιο» να διαθέτει τους καλύτερους «συμβούλους» στην άσκηση των καθηκόντων του, δηλ.τους εκάστοτε Αρχηγούς των Κλάδων. Αρκεί βεβαίως και αυτοί να καταλάβουν ότι η εκλεγμένη πολιτική ηγεσία είναι αυτή που έχει το πάνω χέρι και επιβάλλει την πολιτική της εκάστοτε νομίμου κυβερνήσεως της χώρας και να μην έχουν αυταπάτες ότι οι ίδιοι είναι «αυτόφωτοι», «ανεξάρτητοι» και λειτουργούν «αυτόνομα», μέσα στο ίδιο υπουργείο. 

Ο νέος ΥΕΘΑ λοιπόν δεν αφήνει περιθώρια οιωνδήποτε τυχόν «παρερμηνειών» κατά την άσκηση της πολιτικής ηγεσίας στο ΥΠΕΘΑ και ίσως και γι’ αυτό να επελέγη από τον Πρωθυπουργό.

Ο Ν. Χαρδαλιάς ήταν ο αμέσως προηγούμενος και επί διετία ΥΦΕΘΑ. Και μάλιστα τότε μόνος του. Τώρα ο Πρωθυπουργός όρισε και δεύτερο Υφυπουργό, τον Γιάννη Καφαλογιάννη, ο οποίος – τύποις – είναι «πρώτος τη τάξει». Επομένως, κατά τεκμήριο είναι έμπειρος, ξέρει τον χώρο και γενικώς θεωρείται ως επιτυχημένος, καθώς στο διάστημα της παραμονής του ως ΥΦΕΘΑ στην προηγούμενη κυβέρνηση, «όργωσε» Ελλάδα και εξωτερικό, όπου υπήρχε μονάδα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και Ελληνική κοινότητα στο εξωτερικό, ερχόμενος σε επαφή με τον κόσμο και τις τοπικές κοινωνίες. Όταν έφυγε από ΥΦΕΘΑ, τοποθετήθηκε επικεφαλής του οργανωτικού για τις εκλογές. Το έργο του από τις επισκέψεις αυτές τολμούμε να πούμε ότι φάνηκε στις πρόσφατες εκλογές και στη θριαμβευτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Ενδεικτικώς, ανασύρουμε από το αρχείο μας τις «στοχευμένες», κατά την προσωπική μας άποψη, επισκέψεις Χαρδαλιά ως ΥΦΕΘΑ το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου 2023, που επιβεβαιώνουν όσα προείπαμε: 

• Στις 6-7 Μαΐου στην 26η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία, όπου παρακολούθησε την άσκηση «Ερκείος’23» των Μονάδων της Εθνοφυλακής των ΤΕΘ Εχίνου, Κομοτηνής, Νέστου, Ξάνθης, Ροδόπης και Σαπών.

• Στις 11 Μαΐου στο Στεφανοβίκι στις Μονάδες της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού.

• Στις 12 Μαΐου στο 308 Περιοδικό Εργοστάσιο Βάσεως και στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων στη Θεσσαλονίκη.

• Στις 13 Μαΐου στη ζώνη ευθύνης του 10ουΣυντάγματος Πεζικού, όπου παρακολούθησε την άσκηση «Λυσίμαχος ‘23», των Ταγμάτων Εθνοφυλακής Δράμας, Καβάλας και Σιδηροκάστρου.

• Στις 15 Μαΐου μαζί με τον Ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του Λαϊκού Κόμματος (και πρώην ΥΕΘΑ) Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επισκέφθηκαν το λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως, τα Επιτηρητικά Φυλάκια Πετάλου και Πέπλου στον Έβρο, καθώς και τον φράκτη στο νότιο τομέα του ποταμού στη ζώνη ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκινήτου Μεραρχίας Πεζικού. 

Επομένως, ο Χαρδαλιάς το ξέρει το «άθλημα και το χώρο. Το (πολιτικό και μόνο)  ερώτημα που προκύπτει είναι το γιατί τώρα, που είναι και έμπειρος στο χώρο, έχει και δεύτερο ΥΦΕΘΑ και γιατί αυτός, αν και νεότερος και άπειρος στο χώρο, είναι «πρώτος τη τάξει»;

Την απάντηση ασφαλώς ουδείς εκ των αναφερομένων δεν δίνει και δεν θέλει να δώσει, κάτι απολύτως λογικό. Με βάση όμως το πολιτικό γίγνεσθαι, τη λογική (όποια λογική μπορεί να υπάρχει στην πολιτική), αλλά και το γεγονός ότι ο Ν.Χαρδαλιάς δεν είναι βουλευτής, για μας η «απάντηση» σχετίζεται με τις προσεχείς ευρωεκλογές της ανοίξεως του 2024, όπου υπάρχει ήδη από τώρα μία φημολογία για συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Αν βεβαίως ισχύει κάτι τέτοιο, η τωρινή, εκ νέου συμμετοχή του, ως ΥΦΕΘΑ έχει περισσότερο την έννοια της «συνέχειας», αλλά και το ότι αν υλοποιηθεί, δηλ.μετά από σχεδόν ένα χρόνο, τότε ο Γ.Κεφαλογιάννης θα είναι έμπειρος και θα έχει μάθει το χώρο και τη δουλειά, χωρίς καν να χρειαστεί να γίνει κάποιος «ανασχηματισμός». Και έχει αποδειχθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, είναι μόλις 41 ετών, εκλέγεται συνεχώς από το 2012 βουλευτής και ήδη έχει θητεύσει ως Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Επομένως τυπικώς είναι στην κατάλληλη ηλικία και με την κατάλληλη εμπειρία για να αναλάβει τη σημαντική θέση του ΥΦΕΘΑ, τώρα μαζί με τον έμπειρο Χαρδαλιά, αργότερα πιθανόν μόνος του. 

Τέλος, να προσθέσουμε ότι τα καθήκοντα των Υφυπουργών, τύποις τα εκχωρεί ο προϊστάμενος υπουργός (ενώ των αναπληρωτών υπουργών ο ίδιος ο Πρωθυπουργός) σίγουρα όμως κατόπιν «προσυνεννοήσεως» – για να το πούμε «κομψά» - με τον Πρωθυπουργό. Επομένως έχει ενδιαφέρον να δούμε τι καθήκοντα θα ανατεθούν στον καθένα εκ των υφυπουργών και αν μεταξύ αυτών θα είναι και αυτό της αμυντικής βιομηχανίας, εν είδει ενός ξεχωριστού υφυπουργείου υπό το ΥΠΕΘΑ, κάτι που αποτελεί διακαή πόθο των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας.

​Καλή επιτυχία στη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και…ίδομεν!    

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ