Έρχεται το ευρωπαϊκό μαχητικό 5ης γενιάς

 
Έρχεται το ευρωπαϊκό μαχητικό 5ης γενιάς

Ενημερώθηκε: 17/05/21 - 22:22

Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία ανακοίνωσαν ότι έφθασαν σε συμφωνία για την υπογραφή των συμβολαίων μελέτης του Μελλοντικού Εναερίου Συστήματος Μάχης (FCAS) τα οποία θα οδηγήσουν στην κατασκευή ενός πρωτοτύπου το 2027, έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις και βιομηχανικούς ανταγωνισμούς.

«Οι συνομιλίες κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών επέτρεψαν στην κατάληξη σε μια ισορροπημένη συμφωνία ανάμεσα στους εταίρους για το επόμενο στάδιο της φάσης επίδειξης του προγράμματος», δηλώνουν οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας Φλοράνς Παρλί, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ και Μαργκαρίτα Ρόμπλες αντίστοιχα.

Οι μελέτες αυτές, της «φάσης 1B» αφορούν δαπάνη ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2024 και κατανέμονται και χρηματοδοτούνται ισότιμα από τις τρεις χώρες. Μία μελέτη της «φάσης 2» προβλέπει στην συνέχεια την ανάπτυξη μέχρι το 2027 ενός προ-πρωτοτύπου για την δοκιμή της αποτελεσματικότητας των τεχνολογιών που θα έχουν χρησιμοποιηθεί.

Η επίτευξη τη συμφωνίας ήταν αναγκαία για να εξασφαλισθεί ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια και ότι θα λάβει την έγκριση της γερμανικής βουλής για το μέρος της χρηματοδότησης που αφορά το Βερολίνο πριν από την θερινή ανάπαυλα στο τέλος του Ιουνίου και εν όψει των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου με το αβέβαιο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας, τα συμβόλαια με τις βιομηχανίες θα μπορούν να ακολουθήσουν «στο τέλος του καλοκαιριού».

Το Μελλοντικό Εναέριο Σύστημα Μάχης, που ξεκίνησε το 2017 από την Γαλλία και την Γερμανία και θα αντικαταστήσει στον ορίζοντα του 2040 τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Eurofighter.

Περισσότερο από ένα μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς, το πρόγραμμα είναι ένα «σύστημα συστημάτων» που πλαισιώνουν ένα αεροσκάφος με συνοδευτικά drones. Το σύνολο συνδέεται μέσω ενός «cloud μάχης» με τα άλλα στρατιωτικά μέσα που χρησιμοποιούνται σε μία πολεμική επιχείρηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ