Το Ισραήλ βράβευσε 4 απόρρητα αμυντικά προγράμματα για την συνεισφορά τους στην ασφάλεια της χώρας

Το Ισραήλ βράβευσε 4 απόρρητα αμυντικά προγράμματα για την συνεισφορά τους στην ασφάλεια της χώρας
Ενημερώθηκε: 05/07/21 - 21:26

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν και ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ απένειμαν το «Βραβείο Ασφάλειας», το κορυφαίο αμυντικό βραβείο του Ισραήλ σε τέσσερα απόρρητα αμυντικά προγράμματα, που θεωρήθηκε ότι συνέβαλαν ουσιαστικά στην ασφάλεια της χώρας.

Στην ομιλία του, ο Γκάντζ είπε ότι αυτά τα τέσσερα προγράμματα έδωσαν στο Ισραήλ στρατιωτικές δυνατότητες που του επέτρεψαν να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης των 11 ημερών τον Μαΐο στη Λωρίδα της Γάζας, γνωστή στο Ισραήλ με το κωδικό όνομα «Επιχείρηση Φύλακας των Τειχών».

«Είδαμε αυτά τα πλεονεκτήματα κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Φύλακας των Τειχών». Εύστοχα χτυπήματα, πρωτοφανή δεδομένα πληροφοριών και μια εκστρατεία που έβλαψε το λιγότερο δυνατό τους αθώους περαστικούς σε σχέση με την έκταση των εναέριων επιχειρήσεων. Επίσης επιτεθήκαμε με ακρίβεια, αποτελεσματικά και ισχυρά εναντίον των τρομοκρατών», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Οι συγκεκριμένες φύσεις των τεσσάρων έργων που έλαβαν το Βραβείο Ασφάλειας του Ισραήλ διατηρήθηκαν απόρρητες και αποκαλύφθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ μόνο οι οργανισμοί που εμπλέκονταν σε αυτά.

Υπεύθυνη για το ένα πρόγραμμα ήταν η Μονάδα Πληροφοριών Στρατιωτικών Πληροφοριών 8200 – κάτι αντίστοιχο με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ – για την οποία το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανέφερε ότι ανέπτυξε μια νέα τεχνολογία «καινοτομίας» που έδωσε στον στρατό «μια επιπλέον σημαντική ικανότητα».

Ένα άλλο πρόγραμμα προήλθε από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Υπουργείου Άμυνας και δύο ιδιωτικές αμυντικές εταιρείας, την Rafael και την ΙΑΙ (Israel Aerospace Industries), που εργάστηκαν στο έργο για πάνω από μια δεκαετία.

Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε σε μια ομάδα πληροφορικής ,που συμμετείχαν άτομα από διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας (Mossad, Shin Bet) και από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, αυτή η ομάδα ανέπτυξε την ικανότητα να αμυνθεί ενάντια στην «απειλή των κυβερνοεπιθέσεων, οι οποίες γίνονται μια σημαντική, καθημερινή απειλή τα τελευταία χρόνια».

Το τέταρτο βραβείο απονεμήθηκε σε μια άλλη ομάδα αποτελούμενη από εκπροσώπους από διάφορους οργανισμούς εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της Μονάδας 81 της Στρατιωτικής Πληροφορίας, η οποία αναπτύσσει νέες τεχνολογίες για τις IDF (σ.σ. Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις), την Mossad (σ.σ. Ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών), την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, και τις εταιρείες  Rafael και ΙΑΙ (Israel Aerospace Industries).

«Αυτό το έργο έδωσε μια εξειδικευμένη και σημαντική ικανότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις μας», ανέφερε σχετικά το Υπουργείο Άμυνας.

Το «Βραβείο Ασφάλειας» δίνεται ετησίως από τον πρόεδρο του Ισραήλ από το 1958. Αν και το έπαθλο δίνεται μερικές φορές για επίτευγμα εφ 'όρου ζωής, γενικά οι παραλήπτες είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία ενός νέου τεχνολογικού έργου ή για μια συγκεκριμένη λειτουργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος νικητής του συγκεκριμένου βραβείου ήταν ο Ούζι Γκαλ, ο εφευρέτης του ομώνυμου υποπολυβόλου όπλου.