Κατέπλευσε στο Πασαλιμάνι η τριήρης «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» για τις «Ημέρες Θάλασσας 2023»

 
Κατέπλευσε στο Πασαλιμάνι η τριήρης «ΟΛΥΜΠΙΑΣ»

Ενημερώθηκε: 25/05/23 - 15:58

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Κατέπλευσε από χθες το απόγευμα στο Πασαλιμάνι η τριήρης «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να συμμετάσχει και αυτή με τον «δικό της» τρόπο στις εκδηλώσεις «Ημέρες Θάλασσας 2023», που για ένατη συνεχή φορά διοργανώνονται από το Δήμος Πειραιώς, όπου την υποδέχτηκε ο Δήμαρχος της πόλεως Γιάννης Μώραλης.

Η τριήρης «ΟΛΥΜΠΙΑΣ», που αποτελεί το μοναδικό λειτουργικό ακριβές αντίγραφο μιας αρχαίας Αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ., κατέπλευσε στο Πασαλιμάνι, στο ύψος της πλατείας Αλεξάνδρας και θα βρίσκεται εκεί, επισκέψιμη στο κοινό, έως την Κυριακή 4 Ιουνίου, όπου οι Πειραιώτες και οι επισκέπτες από άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου, μπορούν να την θαυμάσουν.

Αξίζει να σημειωθεί, ως ένα στοιχείο που συνδέει το χθες με το σήμερα, το ότι το σημερινό Πασαλιμάνι, όπως το λένε οι Πειραιώτες, ή λιμάνι Ζέας, όπως είναι η αρχαία και σημερινή (επίσημη) ονομασία του, ήταν ένα από τα τρία λιμάνια της πόλεως και ο κύριος στρατιωτικός λιμένας («ναύσταθμος») της Αρχαίας Αθήνας και σε αυτόν βρίσκονταν οι «Νεώσοικοι», όπου στη διάρκεια των χειμερινών μηνών, έσερναν έξω στη ξηρά τις τριήρεις για συντήρηση και επισκευή. Τα άλλα δύο λιμάνια ήταν το σημερινό κεντρικό λιμάνι («Λιμήν Κανθάρου»), που τότε ήταν κατά βάση το εμπορικό λιμάνι, και το μικρότερο από όλα, ο «Λιμήν Μουνιχίας», το σημερινό Τουρκολίμανο, που αποτελούσε και το δεύτερο «Ναύσταθμο» της Αρχαίας Αθήνας.

Σε απόσταση λοιπόν μικρότερη των 50 μέτρων από το σημείο που έχει «δέσει» η τρήρης «ΟΛΥΜΠΙΑΣ», βρίσκεται παλαιά πολυκατοικία στο ισόγειο/υπόγειο της οποίας βρίσκονται τα ερείπια ενός αρχαίου «Νεώσοικου», ενός από τους 196 που βρίσκονταν ακτινωτά γύρο-γύρο από τη Ζέα, που οι τότε υπεύθυνοι (της Αρχαιολογίας αλλά και ο αρχιτέκτονας της πολυκατοικίας) φρόντισαν και με τζαμαρία αναδεικνύουν στον περιπατητή – «επισκέπτη» του χώρου από το πεζοδρόμιο την αρχαιότητα και σπουδαιότητα του ευρήματος. Αυτός λοιπόν ο χώρος, που πολύ εύκολα ένας πεζός βλέπει και θαυμάζει από το πεζοδρόμιο, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από την τριήρη!

Στην τελετή υποδοχής της τριήρους «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» συμμετείχε και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, με τον Αρχιμουσικό Πλωτάρχη (Ε) Αντώνη Καραγουδάκη Π.Ν. και τους μουσικούς που «ταξίδεψαν» σε αγαπημένες μελωδίες με ήχους και μουσικές της ελληνικής θαλασσινής παραδόσεως.

Μιλώντας στη διάρκεια της τελετής ο Δήμαρχος Πειραιώς Γιάννης Μώραλης, με δήλωσή του, αναφέρθηκε στη σημασία της παρουσίας της τριήρους για την πόλη, τονίζοντας ότι «Η παρουσία της τριήρους «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» του Πολεμικού Ναυτικού, στον Πειραιά για τις Ημέρες Θάλασσας αποτελεί πλέον θεσμό  και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βρίσκεται για ακόμα μια χρονιά στον Πειραιά. Εφέτος, επειδή έχουμε αρκετό τουρισμό στην πόλη μας, για πρώτη φορά, θα είναι ένα από τα αξιοθέατα και πόλος έλξης και για τους τουρίστες.

Η παραμονή του πλοίου-συμβόλου του Πολεμικού Ναυτικού στην πόλη μας αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός και χαίρομαι που για ακόμα μια χρονιά δίνουμε τη δυνατότητα στους δημότες μας και στους κατοίκους της Αττικής, να δουν από κοντά το εμβληματικό αυτό πλοίο, στον φυσικό του χώρο, στη θάλασσα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού της τριήρους, καθώς και την  μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού».

Τέλος, από το Δήμο Πειραιώς παρευρέθηκαν επίσης η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ταταρόπουλος, ο Πρόεδρος της Β΄ Δημ. Κοινότητας Αλέξανδρος Νανόπουλος, ο Κοινοτικός Σύμβουλος Ηλίας Χατζηκώστας και άλλοι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ