Στις εκδηλώσεις Μνήμης για την 82η επέτειο της Σφαγής των Καλαβρύτων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαβρύτων, παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Τασούλας και ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Θανάσης Δαβάκης, ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αρχικώς, οι επίσημοι παρακολούθησαν την τέλεση πάνδημου Μνημοσύνου για τους Καλαβρυτινούς Μάρτυρες, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερωνύμου και ακολούθως μετέβησαν στο Μνημείο της Εκτελέσεως των Καλαβρυτινών, όπου ο κ. Πρόεδρος κατέθεσε στέφανο στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.
Μετά το πέρας της τελετής ο κ. Πρόεδρος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα, 13 Δεκεμβρίου του 2025, συμπληρώνονται 82 χρόνια από το πιο εκτεταμένο και πιο αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στην κατεχόμενη Ελλάδα, από τη σφαγή των Καλαβρύτων. Από τη δολοφονία εκατοντάδων πατριωτών, από την εξολόθρευση όλου του ανδρικού πληθυσμού, αυτής της θαυμάσιας ορεινής κωμόπολης της Αχαΐας.
Σήμερα, εδώ, όλος ο λαός των Καλαβρύτων, οι αρχές του, ο ιερός κλήρος, τίμησαν – τιμήσαμε, τη μνήμη αυτών των δολοφονηθέντων πατριωτών τους. Και θυμηθήκαμε για μια ακόμη φορά, αυτό που έχουμε χρέος πάντα να θυμόμαστε. Ότι η ελευθερία μας, η προκοπή μας, οι φιλοδοξίες μας, τα σχέδιά μας, η ζωή μας, αυτή την λαμπρή μέρα, έχουν ρίζες, έχουν αναφορά, έχουν αφετηρία, έχουν εναύσματα. Και ανάμεσα σε αυτά τα εναύσματα και τις ρίζες της σημερινής μας ζωής, είναι και ο πόνος, είναι και η φρίκη, είναι και η καταστροφή των Καλαβρύτων, 82 χρόνια πριν, που συγκλονίζει η μνήμη του όλο το Πανελλήνιο.
Έχουμε χρέος να θυμόμαστε. Και έχουμε χρέος, όπως επιτάσσει και το Σύνταγμά μας, να επιδιώκουμε στη μνήμη αυτών των ανθρώπων και στην ανάγκη δικαίωσης αυτών των ανθρώπων, να επιδιώκουμε την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη φιλία, ανάμεσα σε όλους τους λαούς της γης.
Και σήμερα που αυτά αμφισβητούνται, και σήμερα που αυτά παγκοσμίως ποδοπατούνται, έχουμε ακόμη μεγαλύτερο χρέος απέναντι σε αυτόν τον ανείπωτο πόνο, να τα σκεφτόμαστε, να τα υπερασπιζόμαστε και να μην χαμηλώνουμε τη σημαία μας.
Η σημαία του Δήμου Καλαβρύτων είναι μεσίστια αυτές τις μέρες. Η μνήμη όμως είναι ψηλά και αγκαλιάζει όλο το χωριό, όλη την κωμόπολη.
Τιμούμε λοιπόν, τη μνήμη αυτών των ανθρώπων. Τιμούμε το μαρτύριό τους.
Τιμούμε την άγρια δολοφονία τους από τα στρατεύματα κατοχής. Και όπως είπα και πρωτύτερα, ούτε ξεχνάμε, ούτε πρόκειται ποτέ να ξεχάσουμε».
Από την πλευρά του, μετά το πέρας της τελετής, ο κ. Δαβάκης δήλωσε τα εξής: «Βρισκόμαστε σήμερα στα Καλάβρυτα, σε έναν τόπο που η συλλογική μας μνήμη διατηρεί ζωντανό το βαρύ φορτίο της ιστορίας, όχι μόνο για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους αθώους που χάθηκαν, αλλά και για να υπενθυμίσουμε σε όλους μας ότι η μνήμη δεν σβήνει.
Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων δεν αποτελεί απλώς ένα ακόμη κεφάλαιο της Κατοχής, αλλά μία από τις πιο αποτρόπαιες πράξεις αντιποίνων που διαπράχθηκαν στην Ευρώπη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943, τα γερμανικά στρατεύματα των κατοχικών δυνάμεων εξαπέλυσαν μια επιχείρηση εξόντωσης. Η 13η Δεκεμβρίου 1943 είναι η εμβληματική ημερομηνία στην οποία εκφράστηκε σε απόλυτο βαθμό η ναζιστική βαρβαρότητα. Δεν τιμούμε απλώς τα θύματά της, τους υποσχόμαστε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά να συμβεί κάτι παρόμοιο».
Στη συνέχεια, ο κ. Πρόεδρος εγκαινίασε την έκθεση χαρακτικών του Α. Τάσσου με τίτλο «Η Τέχνη και η Ιστορία, ο Λαός και το Βίωμα» στο Πέτρινο Κτίριο-Πλατεία Πετμεζαίων.
Τέλος, παρακάθησαν σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του κ.Προέδρου ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, στην αντιφώνησή του δε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τασούλας τόνισε ότι «...και το ελληνικό κράτος, η ελληνική πολιτεία διαχρονικά δεν έχει πάψει να θεωρεί τις αξιώσεις της για αποζημιώσεις και επανορθώσεις από τα εγκλήματα πολέμου ότι είναι ενεργές αξιώσεις, διεκδικήσιμες αξιώσεις και έγκυρες αξιώσεις. Αυτές οι αξιώσεις αντικρούονται με τις απόψεις της άλλης πλευράς που ισχυρίζονται ότι δήθεν το θέμα είναι λήξαν. Το θέμα για την Ελλάδα δεν είναι λήξαν. Είναι ανοιχτό. Αυτό πηγάζει και από απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, σχεδόν ομόφωνη, που ανέφερε προηγουμένως ο δήμαρχός σας. Πηγάζει από το Σύνταγμά μας που επιτάσσει δικαιοσύνη και πηγάζει από τη σπαρακτική, από τη σπαρακτική αποφυγή της μνήμης που η μοίρα της είναι να σβηστεί. Η μνήμη λοιπόν των παππούδων σας, των συγγενών σας δεν θα σβηστεί και το τρίπτυχο της δικαιώσεως τους, η ειρήνη, η δικαιοσύνη και η φιλία θα φωτίζουν για πάντα το δρόμο του δικού μας καθήκοντος. Να είστε καλά».