Την βασική επιδίωξη της κυβερνήσεως αλλά και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης όπως η συμμετοχή της εγχωρίου αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα του ΜΠΑΕ σε ποσοστό 25%, καθώς και το ότι όλη αυτή η διαδικασία θα καλύπτεται από διαφάνεια και προστασία του χρήματος του Ελληνικού λαού με μία σειρά πρόσθετων μέτρων που ήδη έχουν θεσμοθετηθεί και ληφθεί, είναι τα δύο κεντρικά σημεία της σημερινής ομιλίας του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νίκου Δένδια στην τελετή των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως Αμύνης, Ασφαλείας και Τεχνολογίας DEFEA 2025, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Στην τελετή με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της DEFEA 2025, ήταν παρόντες, επίσης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, οι Υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Βασίλης Κικίλιας, Κλιματικής Κρίσεως και Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι Υπουργοί Αμύνης της Αρμενίας κ. Suren Papikyan, της Ουγγαρίας κ. Kristóf Szalay-Bobrovniczky και του Πράσινου Ακρωτηρίου κα. Janine Lelis, οι Υφυπουργοί Εθνικής Αμύνης κ. Θανάσης Δαβάκης, Αναπτύξεως αρμόδιος για θέματα Ερεύνης και Καινοτομίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανος Γκίκας, η Βρετανίδα ΥΦΥΠΑΜ αρμόδια για θέματα Αμυντικής Βιομηχανίας κα. Maria Eagle, ο Γεν.Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνης Οικονόμου, οι Αρχηγοί ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, βουλευτές, οι Γενικοί Διευθυντές των Γενικών Διευθύνσεων Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ Υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας και Πολιτικής Εθνικής Αμύνης & Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ Πρέσβης ε.τ. Μιχαήλ Σπινέλλης, καθώς και στελέχη ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών, Ακόλουθοι Αμύνης ξένων χωρών, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και άλλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο των εργασιών της DEFEA 2025, ο κ. Δένδιας είχε διμερείς συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Αρμένιο ΥΠΑΜ κ. Suren Papikyan, με τον οποίο συζήτησε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και με την Υπουργό Άμυνας του Πράσινου Ακρωτηρίου, Janine Lélis, με την οποία υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας σχετικά με την παροχή βοήθειας στη στρατιωτική εκπαίδευση σπουδαστών από το Πράσινο Ακρωτήρι, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής σχέσης. Στις προαναφερθείσες συναντήσεις εκτός του κ. Υπουργού συμμετείχαν τόσο ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Χούπης, όσο και ο ΓΓ/ΥΠΕΘΑ κ. Οικονόμου και ο επικεφαλής της ΓΔΠΕΑΔΣ Πρέσβης ε.τ. Μ.Σπινέλλης.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την επίσημη τελετή εγκαινίων της Εκθέσεως, που τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΑ, ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
«…το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσλαμβάνει την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και τεχνολογικής υπεροχής.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, θέτουμε δύο στρατηγικούς στόχους:
α. Τη διεύρυνση της συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά μας προγράμματα,
β. αλλά και την ανάπτυξη ενός σοβαρού οικοσυστήματος καινοτομίας.
Τον καθοριστικό ρόλο στη δεύτερη προσπάθεια διαδραματίζει το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το ΕΛΚΑΚ, που συμπληρώνει τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Συνδέει για πρώτη φορά τις καινοτόμες ιδέες και το καινοτόμο αμυντικό οικοσύστημα με τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της επίσης νέας Διεύθυνσης Καινοτομίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνδέει τη δυναμική της ακαδημαϊκής έρευνας και των ερευνητικών κέντρων με τις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις. Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη 10 ερευνητικά προγράμματα, ενώ έως το τέλος του χρόνου σχεδιάζεται να προκηρυχθούν 11 επιπλέον…»
Και πρόσθεσε: «…Έχουν προγραμματισθεί καινοτόμα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν σε σύγχρονα επιχειρησιακά εργαλεία Κυβερνοπολέμου, δορυφορικών συστημάτων και λογισμικών Διοίκησης και Ελέγχου (Command and Control). Το ΜΠΑΕ, που όπως είπα υπάρχει για πρώτη φορά, δίνει την εικοσαετή ορατότητα στις επιχειρήσεις και σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Άμυνα. Βασική μας επιδίωξη, το ξαναείπα, αποτελεί η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε ποσοστό 25% στα εξοπλιστικά προγράμματα. Όμως θέλω να διευκρινίσω και κάτι επιπλέον. Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας πρέπει να συνοδεύεται και από απόλυτη διαφάνεια. Δηλαδή, από τον σεβασμό στο υστέρημα του ελληνικού λαού. (Σημ.Συντ.: Η επισήμανση δική μας)
Ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος σε θέματα διαφάνειας στα εξοπλιστικά προγράμματα, τόνισε τα εξής: «…Η Ελλάδα μέχρι το 2004 δαπάνησε, σε σημερινές τιμές, άνω των 270 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς. Χωρίς τις διαχρονικά όχι βέλτιστες, για να το πω κομψά, επιλογές, αυτά τα χρήματα θα ήταν αρκετά για να είναι η Ελλάδα σήμερα εξαγωγική υπερδύναμη. Για τον λόγο αυτό, έχω ήδη ανακοινώσει σειρά μέτρων διαφάνειας που συνοδεύουν τον Μακροχρόνιο Εξοπλιστικό Πρόγραμμα. Όμως θέλω να πω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι έτοιμο συζητήσει και να υιοθετήσει όσα λογικά μέτρα υποδείξουν τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης ή και φορείς της κοινωνίας.», ενώ για τις δυνατότητες που προσφέρει η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ReArm Europe, τόνισε: «Το ReArm Europe δεν είναι απλώς μια ευρωπαϊκή απάντηση στις προκλήσεις του παρόντος, είναι ένας μοχλός στρατηγικής αυτονομίας και αλληλεγγύης, στον οποίο η Ελλάδα συμμετέχει.
Η Ελλάδα συνιστά κόμβο συνεργασίας. Η Ελλάδα θέλει να είναι χώρος συνάντησης ιδεών και η DEFEA είναι η ιδανική πλατφόρμα γι’ αυτό. Έτσι μπορεί να έχουμε ανταλλαγές τεχνογνωσίας. Έτσι ενισχύσουμε τη συλλογική άμυνα…»
Τέλος, χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο Διευθυντής της Εκθέσεως DEFEA 2025, κ. Βασίλης Μπάρκας, καθώς και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) κ. Τάσος Ροζολής.



Photο Credits: Διεύθυνση Ενημέρωσης/ΥΠΕΘΑ/Νίκος Παναγιωτόπουλος