Ν.Χαρδαλιάς: «(Εργαζόμαστε) η χώρα να βαδίσει χωρίς πισωγυρίσματα στο μονοπάτι της καινοτόμου αμυντικής βιομηχανίας»

 
XARDALIAS

Ενημερώθηκε: 10/07/23 - 21:37

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στην ανάγκη όπως «η χώρα βαδίσει χωρίς πισωγυρίσματα στο μονοπάτι της καινοτόμου αμυντικής βιομηχανίας, ενέργεια εξαιρετικά χρήσιμη τόσο για την Άμυνα και Ασφάλεια, όσο και την ανάταξη της Εθνικής Οικονομίας» έκανε λόγο ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Χαρδαλιάς μετά το πέρας της επισκέψεώς του στο ιστορικό Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών και Ηλεκτρονικών Μέσων (ΕΤΗΜ) της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Τερψιθέα Άνω Γλυφάδος Αττικής.

Ο ΥΦΕΘΑ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ενημερώθηκε για την ιστορία, την αποστολή, τις δυνατότητες και τις τρέχουσες δραστηριότητες της Μονάδος, από τον Διοικητή του Σμήναρχο (ΤΑΜ) Ιωάννη Διαμαντίδη και τους επιτελείς του, καθώς επίσης για το παραγωγικό και για το επιστημονικό έργο του φορέα, ο οποίος υπάγεται στη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστηρίξεως (ΔΑΥ) της Π.Α.

Ακολούθως, ο κ. Χαρδαλιάς επισκέφθηκε εγκαταστάσεις και εργαστήρια, όπου παρακολούθησε μέρος της επισκευαστικής διαδικασίας και επίδειξη παραγωγικού και επιστημονικού έργου από διευθυντές, τμηματάρχες και στελέχη των Διευθύνσεων του Εργοστασίου ενώ συνομίλησε με στελέχη και πολιτικό προσωπικό του ΕΤΗΜ.

Ως προελέχθη, μετά το πέρας της επισκέψεώς του στο ΕΤΗΜ ο ΥΦΕΘΑ με δήλωσή του, μεταξύ άλλων, επισήμανε τα εξής: «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε πλήρη συντονισμό με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και τους άλλους τρεις Κλάδους, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε δραστήρια για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε η χώρα να βαδίσει χωρίς πισωγυρίσματα στο μονοπάτι της καινοτόμου αμυντικής ωιομηχανίας, ενέργεια εξαιρετικά χρήσιμη τόσο για την Άμυνα και Ασφάλεια, όσο και την ανάταξη της Εθνικής Οικονομίας».

Επειδή το ΕΤΗΜ έχει να επιδείξει ΠΟΛΥΤΙΜΟ, αλλά άγνωστο στο ευρύ κοινό έργο, παρουσιάζουμε την ιστορία της Μονάδος και την αποστολή της, όπως αυτά προκύπτουν από την επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΑ (www.haf.gr).

«Το Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών και Ηλεκτρονικών Μέσων (ΕΤΗΜ) έχει ως αποστολή :

• Την εκτέλεση επιθεωρήσεων, επισκευών και τροποποιήσεων επιπέδου Εργοστασίου στα Τηλεπικοινωνιακά και Ηλεκτρονικά Συστήματα Αέρος και Εδάφους της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και στο λογισμικό των επιχειρησιακών συστημάτων και δικτύων της ΠΑ.

• Τη μελέτη, ανάπτυξη και υλοποίηση τεχνολογικών εφαρμογών στα οπλικά συστήματα της ΠΑ.

 • Την κατασκευή και ενσωμάτωση ειδικών εξαρτημάτων, διατάξεων, συσκευών και συστημάτων για τα οπλικά συστήματα της ΠΑ καθώς και τη μελέτη τροποποιήσεών τους.

• Τη μελέτη και παρακολούθηση της δομικής ακεραιότητας αεροσκαφών και αεροκινητήρων καθώς και την πιστοποίηση εξωτερικών φορτίων αεροσκαφών.

• Την εργαστηριακή εξέταση υλικών και τη θεωρητική ανάλυση της λειτουργίας των οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο της διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων.

• Την εκπόνηση μελετών ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας και την εκτέλεση μετρήσεων επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ΗΜΑ).

• Την παροχή τεχνικής υποστήριξης σε Μονάδες της ΠΑ και άλλους Κλάδους των ΕΔ.

 • Τη μελέτη και ανάπτυξη προγραμμάτων ενδιαφέροντος ΠΑ.

• Τη μελέτη και τη σύνταξη πορίσματος των επιπτώσεων σε συστήματα της ΠΑ και άλλων Κλάδων των ΕΔ από την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

 Από ιστορικής πλευράς

• Το 1946 οργανώθηκε το συνεργείο ασύρματου Τηλεπικοινωνίας υπό το 202 Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων (ΚΕΑ) στην Αεροπορική Βάση Φαλήρου.

• Το 1958 έγινε η μετεγκατάσταση του ΚΕΑ στην Αεροπορική Βάση Ελληνικού και συγκροτήθηκε η Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών (Τ-Η) του 202 ΚΕΑ.

• Το 1984 πραγματοποιήθηκε η αναδιοργάνωση των εργοστασίων της ΠΑ και δημιουργήθηκε ανεξάρτητο εργοστάσιο με την ονομασία Εργοστάσιο Τ-Η Μέσων (ΕΤΗΜ).

• Το 1988 το ΕΤΗΜ μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο της Άνω Γλυφάδας και συνενώθηκε με το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΚΕΤΑ-ΕΤΗΜ).

• Το 2001 ο ενοποιημένος φορέας μετονομάσθηκε σε ΕΤΗΜ».

Έτσι απλώς για να έχουμε μία ιδέα ότι ο τεράστιος μηχανισμός ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ που λέγεται Πολεμική Αεροπορία, δεν είναι μόνο τα μαχητικά Rafale, Mirage 2000-5, F-16 και F-4 ή τα οπλικά συστήματα που μπορούν να μεταφέρουν και να πλήξουν τον εχθρό, αλλά και ένας ολόκληρος μηχανισμός ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΩΣ αυτών, ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα και σαν μία καλοκουρδισμένη μηχανή!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ