Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τίμησαν τη Μνήμη του Ήρωα Κ.Ηλιάκη (ΒΙΝΤΕΟ)

 
ΑΜΥΝΑ

Ενημερώθηκε: 26/05/23 - 19:01

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Την ίδια ώρα που οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με επικεφαλής τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά αντιστοίχως, τιμούσαν τη Μνήμη του Ήρωος Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη σε ειδική τελετή στο Μνημείο του στην Κάρπαθο, οι Τούρκοι, μετά από πολλές εβδομάδες απολύτως μηδενικής πτητικής, παραβατικής τους δράσεως στο Αιγαίο, πραγματοποίησαν ΜΙΑ πτήση με Μη Επανδρωμένο Αεροόχημα (UAV), ανήμερα της εκδηλώσεως!

Τις εκδηλώσεις στην Κάρπαθο συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και οι Δήμοι Καρπάθου και Χανίων, για την συμπλήρωση 17 ετών από τον θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, του Ήρωος Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Μνημείου του, στο λιμάνι της Καρπάθου.

Μιλώντας στη διάρκεια της τελετής ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Φλώρος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Τα γεγονότα γνωστά, όταν πριν από δεκαεπτά χρόνια ο Σμηναγός Ιπτάμενος Κώστας Ηλιάκης κατά την διάρκεια εκτέλεσης αποστολής αναχαίτισης έναντι τουρκικών αεροσκαφών, αντιμετώπισε τον ανεύθυνο, θρασύδειλο και τελικά εγκληματικό ελιγμό από το τουρκικό αεροσκάφος, που οδήγησε στην σύγκρουση των δύο μαχητικών και στον θάνατο του Σμηναγού μας».

Και πρόσθεσε: «Ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τέτοιους λεβέντες μαχητές σαν τον Κώστα Ηλιάκη, έβγαζαν, βγάζουν και πάντοτε θα βγάζουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις! Μαχητές ατρόμητους, υπερήφανους, ετοιμοπόλεμους, ανυποχώρητους και απολύτως αποφασισμένους και αφοσιωμένους να κρατήσουν απόρθητα και απαραβίαστα τα ιερά και τα όσια του Έθνους σε ξηρά, θάλασσα και αέρα από οποιονδήποτε επιχειρήσει να κινηθεί εναντίον της Ελλάδας, και αυτός είναι μόνο ένας.

Αυτή είναι η μοίρα μας, η πανάρχαια μοίρα του Ελληνισμού! Η μοίρα της αέναης άμυνας, της αδιάκοπης άμυνας έναντι όσων εποφθαλμιούν τα εδάφη, τις θάλασσες και τους ουρανούς μας! Γι’ αυτό και την πρώτη και βασικότερη εντολή την βρίσκουμε γραμμένη χιλιάδες χρόνια πριν στην Ιλιάδα του Ομήρου. Η εντολή αυτή γράφει «Αμύνεσθαι περί Πάτρης» και είναι απαράβατη εντολή Χρέους, Ελευθερίας, Αξιοπρέπειας και Τιμής για όλους εμάς που υπηρετούμε την Ελλάδα. Υπηρετούμε την Πατρίδα ενόπλως.

Αυτήν την εντολή εφάρμοσε στο ακέραιο ο Κώστας Ηλιάκης, και αυτήν την εντολή εφαρμόζουν καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον

χρόνο οι άνδρες και οι γυναίκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, δίνοντας με σθένος, αποφασιστικότητα, αυταπάρνηση, υπομονή, επιμονή, καρτερία, πίστη και υψηλό φρόνημα τον «αγώνα τον καλό» προκειμένου να διασφαλίσουν την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας».

Από την πλευρά του ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Μπουρολιάς, μεταξύ άλλων, τόνισε: «…πριν από 17 χρόνια ο Σμηναγός (Ι) Κωνσταντίνος Ηλιάκης έπεσε υπέρ πατρίδος, δίνοντας τη ζωή του σε έναν ακήρυχτο πόλεμο, που καθημερινά διεξάγεται στο Αιγαίο τις τελευταίες δεκαετίες. Σε έναν πόλεμο που είμαστε αναγκασμένοι να συμμετέχουμε, προκειμένου να μην αφήσουμε το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης της ετοιμότητας και αποφασιστικότητάς μας, στο πλαίσιο του αγώνα για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, των εθνικών συμφερόντων και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας».

Και πρόσθεσε απευθύνοντας σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, λέγων: «Κάποιοι μιλάνε για γαλάζιες πατρίδες! Οι γαλανοί ελληνικοί ουρανοί είναι, και θα παραμείνουν ελεύθεροι. Τι πιο γαλάζιο από το χρώμα της σημαίας μας, που κυματίζει αγέρωχα στον ιερό αυτόν τόπο, τι πιο γαλάζιο από τη θάλασσα αυτή, που για χιλιετίες αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης, ανάπτυξης και πολιτισμού, διαμορφώνοντας τις αξίες και τη μορφή του κόσμου που ζούμε σήμερα. Για αυτό το γαλάζιο θυσιάστηκε ο Κώστας Ηλιάκης, για αυτό το γαλάζιο έδωσαν τη ζωή τους τόσοι Έλληνες Αεροπόροι, πιστοί στο χρέος και στο καθήκον που ο όρκος τους μπροστά στο ευαγγέλιο και στη γαλανόλευκη τούς επιτάσσει, αυτό το γαλάζιο τα ατσάλινα ελληνικά φτερά προστατεύουν από κάθε επιβουλή, υπενθυμίζοντας καθημερινά ότι η ιστορία δεν αλλοιώνεται, ούτε παραχαράσσεται!»

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιου Χριστοδουλάκη, ως εκπρόσωπου του Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ.κ Αμβροσίου, κατάθεση Στεφάνου στο μνημείο του Ήρωα και τιμητικές διελεύσεις ζεύγους Μαχητικών Αεροσκαφών F-16 άνωθεν του χώρου των εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, εκτός των Αρχηγών, ο Δήμαρχος Καρπάθου Ιωάννης Νισύριος και ο αδελφός του πεσόντος Ήρωος Φίλιππος Ηλιάκης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης: Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς, η Έπαρχος Καρπάθου - Ηρωικής Νήσου Κάσου Καλλιόπη Νικολαΐδου, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γεώργιου Χατζημάρκου, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, ο Υποδιοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Υποστράτηγος Σταύρος Τζουμερκιώτης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη και ο Αρχιεπιστολέας ΓΕΝ Υποναύαρχος Γεώργιος Φλώρος ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, καθώς και συγγενείς του Ήρωος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ