Παρουσία του Αρχηγού Στόλου στην τελετή Μνήμης για τη βύθιση του Α/Τ «ΨΑΡΑ» στην Πάχη Μεγάρων

 
Παρουσία του Αρχηγού Στόλου στην τελετή Μνήμης για τη βύθιση του Α/Τ «ΨΑΡΑ» στην Πάχη Μεγάρων

Ενημερώθηκε: 14/05/24 - 18:34

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Τελετή Μνήμης και Τιμής για τους νεκρούς ναυτικούς, μέλη του πληρώματος του αντιτορπιλλικού «ΨΑΡΑ», που βυθίστηκε στις 20 Μαΐου 1941, στην Πάχη Μεγάρων, μετά από βομβαρδισμό από μαχητικά αεροσκάφη της Luftwaffe, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Πάχη Μεγάρων.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Μεγαρέων, και σε αυτήν το Πολεμικό Ναυτικό εκπροσωπήθηκε από τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ, ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Δημητρίου – Ελευθερίου Κατάρα ΠΝ, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχε και το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) «ΔΑΝΙΟΛΟΣ», τύπου “Super Vita”.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών πραγματοποιήθηκε ρίψη στεφάνων στο σημείο της βυθίσεως του σκάφους από τον Αρχηγό Στόλου, τους Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Αττικής κ. Κλεάνθη Βαρελά και κ. Ελευθέριο Κοσμόπουλο, καθώς και από τον Δήμαρχο Μεγαρέων Αντιστράτηγο ε.α Παναγιώτη Μαργέτη, οι οποίοι επέβησαν για το σκοπό αυτό επί της ΤΠΚ «ΔΑΝΙΟΛΟΣ».

Το Α/Τ «ΨΑΡΑ» (D-98) ήταν αντιτορπιλλικό ιταλικής σχεδιάσεως και κατασκευής, τύπου “Dardo”, που παραγγέλθηκε από το τότε Βασιλικό Ναυτικό στην Ιταλία και ναυπηγήθηκε το διάστημα 1931-1933, στα ναυπηγεία “Italy – Odero Terni – Orland, Sestri Ponente, La spezia”.

Το σκάφος καθελκύστηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1932 και η Ελληνικιή Σημαία υψώθηκε επ’ αυτού στις 1 Μαΐου 1933 στην πόλη La Spezia.

Συμμετείχε στις κατά θάλασσα πολεμικές επιχειρήσεις της περιόδου 1940-1941 (ελληνοϊταλικός και ελληνογερμανικός πόλεμος), στις τρεις επιδρομές στο στενό του Οτράντο (14-15/11/1940, 15-16/12/1940, 4-5/01/1941), καθώς και σε συνοδείες νηοπομπών.

Στις 12 Μαρτίου 1941, με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Π. Κώνστα ΒΜ, ενώ έπλεε 11 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικώς της Φαλκονέρας, είχε ενδείξεις ότι προξένησε σοβαρές ζημιές σε ιταλικό υποβρύχιο μετά από έντονη ανθυποβρυχιακή δράση που προηγήθηκε. Στις 26 Μαρτίου 1941, υπήρξαν επίσης ισχυρά στοιχεία ότι 5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικώς των Ψαρών έπληξε εχθρικό υποβρύχιοι.

Στις 20 Απριλίου 1941, ανήμερα του Πάσχα, το Α/Τ «ΨΑΡΑ» βυθίστηκε μετά από σφοδρή γερμανική αεροπορική επίθεση κοντά στην Πάχη Μεγάρων, με αποτέλεσμα την απώλεια 37 ανδρών, μελών του πληρώματός του ενώ άλλοι 57 τραυματίστηκαν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ