Πολλαπλασιαστές ισχύος για την Πολεμική μας Αεροπορία τα τελευταία εξοπλιστικά προγράμματα

 
Εκδήλωση για τον Εορτασμό του Προστάτη της Π.Α. Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Μέγαρο Μουσικής

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ/ EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 07/11/22 - 12:49

Μιας πρώτης τάξης ευκαιρίας είχε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) για τον εορτασμό του Προστάτη της Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, προκειμένου να πραγματοποιήσει έναν «απολογισμό πεπραγμένων» για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Κλάδου ως σήμερα.

Στην εκδήλωση αυτή, παρουσία της σημερινής στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και εκατοντάδων αποστράτων ανώτατων αξιωματικών της ΠΑ, οι οποίοι παρίσταντο σε αυτήν, τελείως επιγραμματικά επισήμανε τα εξής: 

-Τέλη 2019, με την υπερψήφιση του Νομοσχεδίου που επέτρεψε πρώτον να υπάρξει, μετά από αρκετά χρόνια, σύμβαση «Εν Συνεχεία Υποστήριξης» (FOS) για τα αεροσκάφη Μιράζ 2000-5. Επανέναρξη της ροής ανταλλακτικών που βελτιώνουν σιγά-σιγά τις διαθεσιμότητες στο απαραίτητο αυτό μαχητικό αεροσκάφος για την ΠΑ και τη συνολική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

-Τελικές ρυθμίσεις που επέτρεψαν την έναρξη υλοποίησης του μεγάλου προγράμματος αναβάθμισης ενός σημαντικού τμήματος του στόλου των F-16V (“Viper”), που ήδη βρίσκεται σε πορεία εκτέλεσης. Τα πρώτα ήδη έχουν παραδοθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην ΠΑ και εκτελείται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. 

-Μέχρι το τέλος του 2022, η ΠΑ θα έχει στις τάξεις της 6 F-16V και έπεται συνέχεια για τα επόμενα χρόνια, πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και το πρόγραμμα εκεί στην ΕΑΒ. 

-Μέσα στο 2020 προχώρησε η έγκριση από την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής, συμβάσεων FOS για τα περισσότερα πτητικά μέσα, μεταξύ των οποίων τα μεταφορικά αεροσκάφη C-130H και C-27J, που αντιμετωπίζουν τα γνωστά προβλήματα και δεν είχαν FOS

-Οι συμβάσεις αυτές είναι ψηφισμένες από τη Βουλή. Υπάρχει μια μικρή αλλά ορατή πρόοδος και σιγά-σιγά οι ρυθμοί αρχίζουν επιταχύνονται, ιδίως για τα C-27 τα οποία αρχίζουν να αυξάνουν την διαθεσιμότητά τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται με τις μεταφορικές δυνατότητές τους, επ’ωφελεία της ΠΑ και των ΕΔ.

-Μέσα στο 2020 υπήρξε η υπόθεση πρόσκτησης των μαχητικών Rafale και μέσα σε ένα χρόνο από την υπογραφή της σύμβασης παραλήφθηκαν τα πρώτα 6 αεροσκάφη που έφτασαν στην Τανάγρα τον Ιανουάριο του 2022 και σύντομα θα παραληφθεί και η δεύτερη εξάδα, αρχές του 2023, ίσως και λίγο πιο νωρίς, ώστε να έρθουν κι αυτά να ενισχύσουν την Μοίρα των “Rafale” που δημιουργείται στην 114 Πτέρυγα Μάχης. 

-Μετά την ομαλή έναρξη και γρήγορη υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των 83 F-16 στην εκδοχή Viper, προχώρησε και η υπερψήφιση του προγράμματος εκσυγχρονισμού άλλων 38 F-16 Block.50. «Κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει, δεδομένου ότι ξεκίνησε αυτή η αναβάθμιση των “Viper” από τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη μας, κρίναμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι για τα αμέσως λιγότερο σύγχρονα, άρα τα Block 50. Μπήκε στη σειρά και αυτό και συνεχίζει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

-Το μεγάλο πρόγραμμα δημιουργίας του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, σε μια κίνηση στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ και την Ισραηλινή Αεροπορία, που έρχεται κι εμπλέκεται σε συνέργειες και στρατηγικού τύπου συνεργασίες με τη δική μας ΠΑ, αφενός για την ομαλή διεκπεραίωση της εκπαίδευσης των Ικάρων και αφετέρου γιατί το Κέντρο στοχεύει να μετατραπεί σε ένα διεθνή πόλο έλξης, εκπαίδευσης στο πτητικό αντικείμενο στην Ανατολική Μεσόγειο, Βαλκάνια και ευρύτερα.

-Φυσικά, δεν θα μπορούσα να παραλείψω την άλλη μία κίνηση για το μέλλον, που είναι η είσοδος της ΠΑ, όταν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και όσο αφορά στον οικονομικό σχεδιασμό, στις απαιτήσεις αυτού του προγράμματος, στην είσοδο για την πρόσκτηση των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35. Θα έχουμε σύντομα νέα και από αυτό το μέτωπο. 

Επίσης, ο Υπουργός, πέραν των εξοπλιστικών αναφέρθηκε και στα εξής άκρως ενδιαφέροντα: 

Για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία: «Με έκανε να αντιληφθώ ακόμα εντονότερα πόσο τεράστια Εθνική υπόθεση είναι η χώρα να διαθέτει ικανές και αποτρεπτικές ΕΔ και πόσο πρέπει να συνεχίσουμε συγκεντρωμένοι με κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας, τον αγώνα μας για ακόμα καλύτερες, ακόμα ισχυρότερες, ακόμα πιο αποτρεπτικές ΕΔ». 

Για τον εξαιρετικό προγραμματισμό και τη συνεργασία με τους Αρχηγούς των Κλάδων: «Αυτός είναι ο αγώνας μας. Είναι μία ομαδική προσπάθεια, δεν είναι ενός ανδρός προσπάθεια, ασφαλώς και προς τούτο, θα ήθελα από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία τους όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας, ιδίως τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τον σχεδιασμό του, στου οποίου την υλοποίηση προχωράμε, τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων για την άψογη συνεργασία τους στην προτεραιοποίηση των αναγκών και φυσικά τον Πρωθυπουργό, με εντολή του οποίου λειτουργούμε και ενεργούμε διότι είναι συνειδητή απόφαση αυτή της Κυβέρνησης, αυτή η τεράστια προσπάθεια που γίνεται για ακόμα καλύτερες, ισχυρότερες, πιο αξιόμαχες, πιο αποδοτικές ΕΔ». 

Και ο Ν.Παναγιωτόπουλος κατέληξε λέγοντας: «Νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε ότι έχει βγει δουλειά. Είναι κι άλλη βέβαια να βγει, και βγαίνει δουλειά, επ’ ωφελεία της ΠΑ, δηλαδή επ’ ωφέλεια της αποτρεπτικής ισχύος των ΕΔ και εντέλει επ’ ωφελεία της Πατρίδος».

Εμείς απλώς να προσθέσουμε κάτι που προφανώς ο ΥΕΘΑ θεώρησε ως «αυτονόητο» αλλά καλό είναι να αναφέρεται, ότι δηλαδή μαζί με τη σύμβαση για τα Rafale, αλλά σε ξεχωριστή σύμβαση, υπογράφτηκε την ίδια ημέρα και η σύμβαση για τα εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας οπλικά συστήματα που θα μεταφέρουν και είναι οι πραγματικοί πολλαπλασιαστές ισχύος τους. Και τα οπλικά συστήματα αυτά έχουν αρχίσει ήδη και έρχονται στην Τανάγρα.

«Ιχνηλάτης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ