Στις ελληνικές φρεγάτες Belharra, που ναυπηγούνται στο Λοριάν ο πρωθυπουργός - Αφορμή η επέτειος της αποβάσεως στη Νορμανδία

 
fregata kimwn

Ενημερώθηκε: 19/05/24 - 01:17

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Την Γαλλία, στις αρχές Ιουνίου, πρόκειται να επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από σχετική πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να συμμετάσχει τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη φετινή επέτειο της συμπληρώσεως 80 ετών από τη μεγάλη απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία και την D-Day (6 Ιουνίου 1944), που άνοιξε ένα δεύτερο μεγάλο μέτωπο στη Δύση και συνέτεινε αποφασιστικώς στη συντόμευση της λήξεως του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. 

Με αυτήν την αφορμή και την παρουσία του στη Γαλλία, ο κ. Πρωθυπουργός θα «πεταχτεί» και μέχρι το Λοριάν, όπου οι ναυπηγικές εγκαταστάσεις της γαλλικής εταιρείας Naval Group, προκειμένου να δει από κοντά και να ενημερωθεί για τον πρόοδο της εκεί ναυπηγήσεως των τριών ελληνικών σύγχρονων φρεγατών τύπου FDI-HN, κλάσεως «Κίμων», που – ως γνωστόν – βρίσκονται σε διαφοέτεικά στάδια κατασκευής. 

​Αυτό έγινε γνωστό από τον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Σε δύο εβδομάδες είμαι καλεσμένος από τον Πρόεδρο Μακρόν να συμμετέχω στους εορτασμούς για την 80η επέτειο της απόβασης της Νορμανδίας και πριν από αυτό θα βρεθώ στα ναυπηγεία του Λοριάν, όπου ναυπηγούνται σήμερα και οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, η πρώτη εκ των οποίων θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025». 

​Δύο επισημάνσεις: Πρώτον, ότι η παρουσία του κ. Πρωθυπουργού στη Γαλλία θα πραγματοποιηθεί λίγες μόλις μέρες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές της 9ηςΙουνίου, με ό,τι αυτό σημαίνει, ιδίως στο θυμικό και στα «πολιτικά αντανακλαστικά» των ψηφοφόρων της πέραν της Νέας Δημοκρατίας δεξιάς που ψήφισαν άλλα κόμματα και τώρα αμφιταλαντεύονται. Δεύτερον, η Ελλάδα συμμετείχε και αυτή στη Συμμαχική απόβαση της Νορμανδίας με δύο κορβέτες της, την Κ/Β «ΤΟΜΠΑΖΗΣ» και την Κ/Β «ΚΡΙΕΖΗΣ», καθώς και με αριθμό πλοίων του Εμπορικού Ναυτικού που μετέφεραν κάθε είδους εφόδια για τις συμμαχικές δυνάμεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ