Την αποστολή ειδικών δυνάμεων στο Μάλι εξετάζει η Ελλάδα

Την αποστολή ειδικών δυνάμεων στο Μάλι εξετάζει η Ελλάδα
Ενημερώθηκε: 25/11/20 - 14:39

Η Ελλάδα είναι πολύ πιθανόν να συνδράμει με στελέχη των ειδικών δυνάμεων τις γαλλικές δυνάμεις που πραγματοποιούν στο Μάλι επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών τρομοκρατών στο πλαίσιο της επιχείρησης «BARKHANE».

Από τις αρχές του έτους είχε ζητήσει επισήμως η Γαλλία από την Ελλάδα την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Μάλι. Συγκεκριμένα κατά την επίσκεψη της στην Αθήνα τον Φεβρουάριο η γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί,
ζήτησε από τον Έλληνα ομόλογό της να εξετάσει τη συστράτευση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αφρική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και εξουδετέρωση των λαθρεμπορων πριν φθάσουν στις ακτές της Μεσογείου.

Η χώρα μας σκόπευε να απαντήσει θετικά στην Γαλλία, αλλά στην συνέχεια όμως ακολούθησε η προσπάθεια εισβολής παράνομων μεταναστών στον Έβρο, η εκδήλωση της πανδημίας και η ένταση με την Τουρκία στο Αιγαίο όποτε το ζήτημα πάγωσε.

Όπως φαίνεται πλέον η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει την Γαλλία όπως υπονοεί και η πρόσφατη αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, στην κατάσταση στο Σαχέλ και το Μάλι της Αφρικής, κατά την συμμετοχή του μέσω τηλεδιάσκεψης στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε που πραγματοποιήθηκε την στις 20 Νοεμβρίου. Ειδικότερα ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την ύπαρξη κοινού συμφέροντος των Κρατών – Μελών για την επίτευξη σταθερότητας στο Σαχέλ και την ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζοντας τη σταδιακή επανέναρξη των δραστηριοτήτων Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας στο Μάλι ως αναπόσπαστο μέρος της περιφερειακής στρατηγικής της Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει αναπτύξει ήδη δύο αποστολές στο Μάλι, μία στρατιωτική (Εκπαιδευτική Αποστολή ΕΕ – EUTM) και μία πολιτική (Αποστολή Αναπτύξεως Ικανότητος ΕΕ – EUCAP) στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας & Άμυνας (CSDP) της ΕΕ. Η χώρα μας μάλιστα έχει αποστείλει δυο αξιωματικούς στην EUTM, η οποία όμως έχει ως βασικό έργο την εκπαίδευση δυνάμεων του Μάλι, χωρίς να συμμετέχει σε επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσανατολίζονται για την αποστολή ενός μικρού αριθμού στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων που θα προστεθούν στην Δύναμη Επιχειρήσεων TAKUBA που έχουν συγκροτήσει οι Γάλλοι. Στην επιχείρηση συμμετέχουν δυνάμεις από την Μεγάλη Βρετανία, την Εσθονία και την Δανία.

Με την κίνηση αυτή η Ελλάδα στοχεύει στην ακόμη περαιτέρω εμβάθυνση της σχέσης της με την Γαλλία, ενώ παράλληλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που θα συμμετέχουν στην αποστολή θα αποκτήσουν σημαντικές εμπειρίες στο πεδίο δράσης.