Ο πόλεμος στην Ουκρανία κινδυνεύει να γίνει το «Αφγανιστάν» του Πούτιν

 
Πούτιν

Ενημερώθηκε: 27/02/22 - 23:27

Του Γιάννη Μιχελάκη

Αρθρογράφος: Γιάννης Μιχελάκης

Μπορεί ο Πούτιν να είχε το πλεονέκτημα, ότι αυτός ήταν που αποφάσισε πότε θα άρχιζε τον πόλεμο με την Ουκρανία, αλλά δυστυχώς γι’ αυτόν δεν θα μπορέσει να αποφασίσει πότε και πως θα τον τελειώσει..!

Και ήδη τα πράγματα φαίνεται, ότι δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελε ή όπως θα περίμενε.

Αν πιστέψουμε τις πληροφορίες, που θέλουν τον Ρώσο ηγέτη να είναι εξοργισμένος με τους επιτελείς του, τότε η προσπάθεια απεμπλοκής του από τον Ουκρανικό πόλεμο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και πολύ πιθανό να έχει δυσανάλογο κόστος σε σχέση με το κέρδος που περίμενε να αποκομίσει.

Γιατί όμως ο Πούτιν φέρεται να είναι εξοργισμένος με τους επιτελείς του;

Πρώτον: Γιατί σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι Ρώσοι στρατηγοί φαίνεται ότι του είχαν πει πως η εισβολή και η εξουδετέρωση της αντίστασης των Ουκρανών δεν θα κρατούσε παραπάνω από μια εβδομάδα… Το πολύ!

Δεύτερον: Εκ του αποτελέσματος -και με τα μέχρι σήμερα δεδομένα- οι Ρώσοι επιτελείς δεν φαίνεται πως είχαν ένα επαρκές και αποτελεσματικό σχέδιο.

Τρίτον: Το νικηφόρο αποτέλεσμα για ένα στρατό δεν εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των στρατιωτών και των όπλων που διαθέτει. Κρίσιμη παράμετρος είναι η επιμελητεία και ο επαρκής εφοδιασμός, πράγμα που φαίνεται ότι αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» του ρωσικού στρατού που βρίσκεται σήμερα στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικές οι πληροφορίες που θέλουν τις ρωσικές δυνάμεις να μην έχουν ικανό αριθμό πολεμοφοδίων. Πόλεμος-αστραπή με «λιτότητα» στις ρουκέτες, τις οβίδες και τις σφαίρες και στρατιώτες με κακή επιμελητεία δεν γίνεται…

Μάλιστα, για το τελευταίο, οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν, ότι ήδη έχουν εμφανιστεί ελλείψεις σε πρώτες ύλες για την κατασκευή συγκεκριμένων πολεμικών εφοδίων, λόγω των κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί από τη Δύση στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία

Και δεν είναι μόνο οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες… Οι κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί από ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά και όσες αναμένεται να αποφασιστούν, άμεσα, θα προκαλέσουν οικονομική αιμορραγία στα ρωσικά ταμεία, που θα καταστήσουν δύσκολη και τη συνέχιση της πολεμικής επιχείρησης.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την αντίσταση των Ουκρανών, είτε αυτή προέλθει από τον τακτικό στρατό, είτε από αντάρτικο, οι πιθανότητες να κινδυνεύσει ο Πούτιν με ένα δεύτερο Αφγανιστάν είναι πλέον πιθανό!

Μόνο, που οι επιπτώσεις για τη Ρωσία σήμερα θα είναι πολύ χειρότερες απ’ αυτές που είχε υποστεί η Σοβιετική Ένωση από την αναμέτρησή της με του Ταλιμπάν Αφγανούς!

Πλέον, η διέξοδος για τον Ρώσο ηγέτη δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση… Γιατί όπως έλεγε και Νικολό Μακιαβέλι «ο πόλεμος αρχίζει όταν θέλεις, αλλά δεν τελειώνει όταν θέλεις»… «Και όπως εσύ θέλεις» θα συμπληρώσω εγώ!