Οι κυρώσεις και τα... λιβανιστήρια!

 
Οι κυρώσεις και τα... λιβανιστήρια!

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 26/04/22 - 13:15

Του Γιάννη Μιχελάκη

Αρθρογράφος: Γιάννης Μιχελάκης

Μπορεί σε κάποιους να ακουστεί περίεργο, αλλά για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» ήταν αναμενόμενο…

Οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία και στους Ρώσους ολιγάρχες για την εισβολή στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει -εκτός από σοβαρά οικονομικά προβλήματα- και μεγάλο πανικό στους υπευθύνους αρκετών μητροπόλεων και μοναστηριών σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και σε ιδιοκτήτες κάποιων εκκλησιαστικών, κυρίως, ιστοσελίδων.

Πανικό γιατί οι Αρχές έχουν αρχίσει να κάνουν «φύλλο και φτερό» όλες τις χρηματοδοτήσεις -τραπεζικές και εξωτραπεζικές- που έχουν λάβει από το εξωτερικό μονές και μητροπόλεις για τη λειτουργία τους και τη στήριξη κοινωφελών δράσεών τους.

Οπως μαθαίνω, στο στόχαστρο των Αρχών έχουν μπει τέσσερις -κυρίως- μητροπόλεις και κάποιες μονές στο Αγιον Ορος. Να σημειωθεί ότι είναι τόσο σοβαρές οι καταγγελίες για το θέμα αυτό, ώστε είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Αγίου Ορους που γίνονται οικονομικοί έλεγχοι τέτοιας έκτασης στα οικονομικά μοναστηριών.

Και οι έρευνες δεν αφορούν μόνο τις Μονές του Αγίου Παντελεήμονος και του Χιλανδαρίου (το ρωσικό και το σερβικό μοναστήρι, αντίστοιχα), που έτσι κι αλλιώς έχουν άριστες σχέσεις με το Πατριαρχείο της Μόσχας και τους Ρώσους ολιγάρχες… Αφορούν και τουλάχιστον άλλα τέσσερα μοναστήρια, τα οποία διατηρούν καλές σχέσεις με τη ρωσική Εκκλησία και το Κρεμλίνο.

Η μεγάλη «κάθοδος των Ρώσων» άρχισε τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Την περίοδο εκείνη πολλά μοναστήρια, αλλά και μητροπόλεις, σε Ελλάδα και Κύπρο, προκειμένου να μη σταματήσουν το κοινωνικό τους έργο, στράφηκαν προς τους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι με προθυμία -αλλά όχι με το αζημίωτο- προσέφεραν (όχι κατ’ ανάγκη μέσω τραπεζών) μεγάλα χρηματικά ποσά. Ποσά που πήγαιναν τόσο για την καθημερινή τους λειτουργία, όσο και για τη συντήρηση δομών κοινωνικής δράσης που είχαν αναπτύξει.

Και όταν λέμε ότι η ρωσική βοήθεια δεν ήταν με το αζημίωτο, εννοούμε ότι ο φιλόδοξος Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος είδε τα οικονομικά προβλήματα των μητροπόλεων και των μοναστηριών ως ευκαιρία για να πλήξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και να στηρίξει ταυτόχρονα την επέκταση της ρωσικής Εκκλησίας σε βάρος του Φαναρίου.

Η επεκτατική αυτή πολιτική του Πατριαρχείου της Μόσχας είναι σε συνεννόηση με το Κρεμλίνο.

Αν νομίζει κάποιος ότι η εθνοφυλετική και αναθεωρητική πολιτική της Ρωσίας αφορά μόνο την κοσμική εξουσία στη Μόσχα και όχι και την εκκλησιαστική, είναι βαθιά νυχτωμένος!

Και αυτό γιατί το Πατριαρχείο Μόσχας είναι ασφυκτικά δεμένο στο άρμα του Κρεμλίνου και, όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος «υπηρετεί τυφλά τα συμφέροντα της ρωσικής κυβέρνησης».

Ετσι, οι Ρώσοι ολιγάρχες, σε συνεννόηση με τον Πατριάρχη Κύριλλο, προσέφεραν οικονομική στήριξη σε μονές και μητροπόλεις που ήταν πρόθυμες να στηρίξουν τη ρωσική εκκλησιαστική επέκταση σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Στόχος, πάντα, μην ξεχνιόμαστε, η Μόσχα να γίνει η «Τρίτη Ρώμη», δηλαδή να χάσει το Φανάρι τα πρωτεία στον ορθόδοξο κόσμο και να τα πάρει το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Και η μεγάλη αυτή ροή ρωσικών κεφαλαίων είχε άμεσα αποτελέσματα. Πολλοί μητροπολίτες, σε Ελλάδα και Κύπρο, από το 2016 και την Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης έως και τη μεγάλη κόντρα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο για την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, όχι μόνο δεν στήριξαν τις αποφάσεις του Φαναρίου, αλλά βρήκαν την αφορμή να επιτεθούν στον κ. Βαρθολομαίο.

Πιο δυναμικοί στη μάχη υπέρ της ρωσικής Εκκλησίας εμφανίζονται τρεις μητροπολίτες στην Κύπρο (ο Λεμεσού, ο Ταμασού και ο Μόρφου), οι οποίοι έχουν έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ο οποίος ταυτίστηκε με το Φανάρι και αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις.

Την αυτοκεφαλία της ουκρανικής Εκκλησίας αναγνώρισε και η Αθήνα, αλλά εδώ, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν φωνές υπέρ της Μόσχας και επικριτικά σχόλια κατά της απόφασης του κ. Βαρθολομαίου, δεν ανέβασαν τους τόνους -όπως στην Κύπρο- και υιοθέτησαν μια ουδέτερη στάση, αποφεύγοντας, όμως, να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή.

Σε κάθε περίπτωση, πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν με αγωνία τον έλεγχο για τις οικονομικές ενισχύσεις που έλαβαν από Ρώσους ολιγάρχες. Και μητροπολίτες και ηγούμενοι μοναστηριών και ένα ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο… Και η έρευνα αναμένεται ότι δεν θα βγάλει απλώς… λαγούς, αλλά… ρωσικές αρκούδες!

Πηγή: Real