Την τουρκική απειλή πρέπει να την προσεγγίσουμε ολιστικά

 
Κωνσταντίνος Ιατρίδης

Ενημερώθηκε: 17/02/22 - 09:42

Του Κωνσταντίνου Ιατρίδη*

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνος Ιατρίδης

Είναι σφάλμα να κάνουμε συγκρίσεις με την Τουρκία σε ότι αφορά τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων ξεχωριστά με τον καθένα . Δηλαδή να συγκρίνουμε την Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας με τη δική μας ( σε ότι αφορά τα Αεροσκάφη), η το Πολεμικό της Ναυτικό με το δικό μας (δηλαδή, πλοία με πλοία) ή αντίστοιχα τον ΣΞ με τον δικό μας. Όχι ότι δεν είναι απαραίτητο , σαφώς πρέπει και επιβάλλεται, αλλά δεν αρκεί μόνον αυτό. Δεν είναι το κριτήριο μόνον αυτό.

Πρέπει να δούμε τη όλη κατάσταση και την απειλή της Τουρκίας ολιστικά, καθότι η απειλή μπορεί να προέλθει από παντού. Είτε από Αεροσκάφη, είτε από πλοία, είτε από την ξηρά.

Το πυροβολικό π.χ. τείνει σήμερα να αντιστρέψει τα δεδομένα και να επεκτείνει τη δράση του έτσι ώστε, να μπορεί να λειτουργήσει ως συμπλήρωμα της Αεροπορίας και του Ναυτικού , να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, ανάλογα με τα βλήματα και τα πυραυλικά συστήματα που διαθέτει. Ένα πλοίο π.χ. ή ένα αεροσκάφος δύναται να προσβληθεί από αντιπλοϊκούς πυραύλους ή από πυραύλους εδάφους-αέρος, του Στρατού Ξηράς ή και των Ελικοπτέρων του Στρατού.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι οι πολεμικές ικανότητες μιας χώρας βασίζονται πάνω στα όπλα που έχει και στα αποτελέσματα που μπορούν αυτά να επιφέρουν στον εχθρό. Επομένως κάθε εξοπλιστική προσπάθεια και σχεδίαση των πολεμικών μας ικανοτήτων , θα πρέπει να ξεκινά από αυτό το δεδομένο. Και τα αποτελέσματα κακά τα ψέματα τα επιτυγχάνουν τα βλήματα. Αντίθετα οι πλατφόρμες οι οποίες μεταφέρουν τα βλήματα , όσο προηγμένες και σύγχρονες και αν είναι, δεν έχουν αξία από μόνες τους. Οι πλατφόρμες μεταφοράς των βλημάτων , αποτελούν τους υπηρέτες των βλημάτων, διότι αυτά προκαλούν την αποτροπή(φοβίζουν τον εχθρό) ή σε δεδομένη ένθερμη λύση , τα επιθυμητά καταστρεπτικά αποτελέσματα στον εχθρό, που θα τον κάνουν να υποχωρήσει, ή να το σκεφτεί να επιδιώξει μια τέτοια κίνηση!

Τα βλήματα SCALP NAVAL των BELLHARA( που δεν αγοράζουμε) με εμβέλεια 1000 χιλιόμετρα και με μεγάλη ακρίβεια προσβολής του στόχου , είναι αυτά που θα προκαλέσουν φόβο και θα καταστήσουν απαγορευτική την οιανδήποτε απονενοημένη ενέργεια της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας!

Η Τουρκία παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, παρά τα όποια προβλήματα έχει στις ΕΔ της και ειδικά στην Πολεμική της Αεροπορία ( πολύ μικρή διαθεσιμότητα, παλαιότητα Αεροσκαφών), έχει δυνατότητες τις οποίες δεν πρέπει να τις υποτιμούμε :

- Κατασκευάζει σύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως τα Bayraktar τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φέρουν οπλισμό( βόμβες και βλήματα) , καθώς και τα Akinci και το καινούργιο Aksungur που κατασκευάζει ,έχουν μεγάλη αυτονομία, μεταφέρουν πληθώρα τουρκικών κατευθυνόμενων όπλων, πυραύλους Κρούζ μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να χτυπήσουν στόχους ακόμη και από απόσταση 250 χλμ., ενώ η έκδοση ναυτικής συνεργασίας μπορεί να ενσωματώνει αισθητήρα MAD και ατρακτίδιο ηχοσημαντήρων για ανθυποβρυχιακές αποστολές.

-Έχει 25 σύγχρονα Α/φη (CN-235) ναυτικής συνεργασίας πλήρως ενεργά και α/φη ηλεκτρονικού πολέμου ( ATR-72).

Επομένως έχει πλήρη εικόνα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθότι αυτά μαζί με τα μη επανδρωμένα α/φη πετάνε σε όλο το Αιγαίο καθημερινά, παραβιάζοντας τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας και συλλέγουν πληροφορίες, με την ανεξήγητη ανοχή τη δική μας.

- Έχει βαλλιστικούς πυραύλους τους οποίους κατασκευάζει η ίδια, όπως οι τύπου Κρουζ SOM ,που φτάνουν σε αποστάσεις 280 χιλιομέτρων και μπορούν να εκτοξευτούν και από τα αεροπλάνα , πυραύλους BORA με βεληνεκές γύρω στα 280 χιλιόμετρα, πυραύλους Yildirim-II με βεληνεκές πάνω από 150 χιλιόμετρα, πυραύλους ναυτικής κρούσης ATMACA με εμβέλεια 280 χιλιόμετρα και διαθέτει σε αντίθεση με τη ναυτική έκδοση παθητικό αισθητήρα IIR. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό και με τους S-400 , δίνουν τη δυνατότητα προβολής ασύμμετρης αεροπορικής ισχύος από μακρινές ή πολύ μακρινές αποστάσεις, με χρόνο προειδοποίησης μικρότερο από εκείνο των αεροσκαφών και αποτελούν επικίνδυνη απειλή για τη χώρα μας , την οποία πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη.

- Έχει κατασκευάσει αντιπλοϊκούς πυραύλους τους οποίους έχει τοποθετήσει πάνω στις κορβέτες , πάνω στην ξηρά αλλά και σε α/φη, με βεληνεκές που φθάνει ακόμη και τα 200 χιλιόμετρα. Έχει επίσης κατασκευάσει κατευθυνόμενες βόμβες και ρουκέτες , με βεληνεκές που μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 100 χιλιόμετρα.

- Όλα τα πλοία της Τουρκίας έχουν υποστεί αναβαθμίσεις και τροποποιήσεις και έχουν τοποθετήσει πάνω σε αυτά τερματικούς σταθμούς δορυφορικών επικοινωνιών, ενώ όλος ο στόλος έχει διασυνδεθεί με τους Τουρκικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους και έτσι όλα τα πλοία και όλη η ηγεσία μπορεί να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο. . Επενδύει σταθερά στις αμυντικές της ικανότητες, ιδίως στο πολεμικό ναυτικό της, το οποίο έχει αυξηθεί σε αριθμό μονάδων επιφανείας.

- Αναπτύσσει εγχώρια και κάτω από άκρα μυστικότητα θερμοβαρική βόμβα, σε συνεργασία με το Πακιστάν. Πρόκειται για μια τεχνολογία που επιχειρησιακά μόνο οι ΗΠΑ και Ρωσία κατέχουν και θεωρούνται αμιγώς υποστρατηγικά όπλα, λόγω της εξαιρετικά υψηλής καταστρεπτικότητάς τους.

Η Θερμοβαρική βόμβα λειτουργεί με εκρηκτικό μείγμα στη βάση των πτητικών υδρογονανθράκων. Με την έκρηξη πάνω από το στόχο, το μείγμα απελευθερώνεται, έρχεται σε επαφή με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο και σχηματίζει ένα ισχυρό εκρηκτικό σύννεφο που εκρήγνυται και δημιουργεί ένα ωστικό κύμα με υπερηχητική ταχύτητα . Παράλληλα πίσω από το ωστικό κύμα, δημιουργείται ένα υψηλό κενό, το οποίο όπως μια ηλεκτρική σκούπα, αναρροφά τον αέρα και τα στερεά σωματίδια. Η θερμοβαρική βόμβα είναι το πιο ισχυρό όπλο μετά τις πυρηνικές βόμβες.

- Θα έχει σε λίγο καιρό Ελικοπτεροφόρο το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει μαχητικά Ελικόπτερα και μη επανδρωμένα α/φη.

Επομένως πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα της Τουρκικής απειλής όπως αυτή διαμορφώνεται, και ανάλογα να αναπτύξουμε την κατάλληλη εκείνη δομή η οποία θα μας επιτρέψει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί για τα επόμενα χρόνια . Πρέπει να ακυρώσουμε τα όποια πλεονεκτήματα ή δυνατότητες έχει η Τουρκία, με αντίστοιχες δικές μας κινήσεις και κατάλληλα όπλα για την αντιμετώπισή τους. Να βάλλουμε προτεραιότητες . Δυστυχώς μείναμε πίσω στον Αμυντικό τομέα , ενώ είμασταν οι πρώτοι που κατασκευάσαμε μη επανδρωμένο α/φος το 1983, τον ΠΗΓΑΣΟ. Εμείς αδρανήσαμε , ενώ η Τουρκία έκανε άλματα. Έχει σημαντικές κατασκευαστικές δυνατότητες σήμερα. Το 70% των οπλικών συστημάτων για τις ΕΔ της τα κατασκευάζει η ίδια!!

Εκεί πρέπει να δώσουμε έμφαση , έχουμε κατασκευαστικές δυνατότητες , έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό, υπάρχει τεχνογνωσία, υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς αρμοδίων αλλά δεν αρκεί μόνον αυτό. Απαιτείται το ενδιαφέρον αυτό να εξελιχθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε η Αμυντική μας Βιομηχανία όχι μόνον να διασωθεί, αλλά να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να αποτελέσει παράγοντα επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται η δημιουργία Υπουργείου η τουλάχιστον Υφυπουργείου όπως όλες οι χώρες. Είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξη τηε Αμυντικής Βιομηχανίας.

Επίσης έχουμε μια τρομακτική ευκαιρία με τις τρείς Αμυντικές συμφωνίες ( ΗΠΑ-ΓΑΛΛΙΑ-ΗΑΕ)όπου πέραν των άλλων πλεονεκτημάτων που μας δίδουν, μας δίδουν την ευκαιρία να αποκομίσουμε τεχνογνωσία και να συνεργαστούμε σε κοινές γραμμές παραγωγής. Το ίδιο με το Ισραήλ, να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας στον Αμυντικό τομέα, καθότι είναι μια σημαντική πηγή τεχνογνωσίας. Αυτά πρέπει να κοιτάξει η χώρα μας.

Ένα άλλο επίσης σοβαρό θέμα είναι τα μεταφορικά αεροσκάφη. Τις επιχειρήσεις και τον πόλεμο δεν τον διεξάγεις μόνο με πολεμικά α/φη, αλλά και με μεταφορικά α/φη και μεταφορικά ελικόπτερα , τα οποία είναι απαραίτητα για τη μεταφορά δυνάμεων και πυρομαχικών σε σύντομο χρόνο. Τα ήδη υπάρχοντα είναι παλαιά, έχουν προβλήματα συντήρησης και χρήζει άμεσα ,ανανέωσης ο στόλος των μεταφορικών μας αεροσκαφών.

Χρειαζόμαστε άμεσα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με δυνατότητα να φέρουν όπλα, συστήματα αντιμετώπισης των Τουρκικών drones (όπως το ραντάρ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ-Doppler που έχει αναπτύξει η ΕΑΒ , το Ελληνικής σχεδίασης αντί-drone σύστημα ΠΑΝΟΠΤΗΣ του EKETA και τη SARISA τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε άμεσα), πυραυλικά συστήματα σε όλα τα νησιά του Αν. Αιγαίου και γενικότερα μια εθνική στρατηγική και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της Τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας

Και επειδή όλα τα παραπάνω απαιτούν μεγάλα κονδύλια , αυτά μπορούν να βρεθούν ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος αυτών, από τη δημιουργία του Εθνικού ταμείου Εθνικής Άμυνας.

Το πλέγμα των συμφωνιών και συμμαχιών που κάνουμε , είναι χρήσιμο και πρέπει να επιδιώκεται, αλλά δεν είναι πανάκεια. Η διπλωματία από μόνη της δεν πρόκειται να σταματήσει την Τουρκική επιθετικότητα . Πρέπει να κοιτάμε πάντα τα του οίκου μας . Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι, ισχυροί και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας την Τουρκική επιθετικότητα, χωρίς τα φοβικά σύνδρομα τα οποία μας διακατέχουν. Και βέβαια αυτό να το εκπέμπουμε προς όλους( μήνυμα Αποτροπής). Τότε και μόνον τότε, θα γίνουμε σεβαστοί στους συμμάχους μας και θα μας ακολουθήσουν όταν χρειαστεί.

Πρέπει λοιπόν να το εμπεδώσουμε ότι ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ, όποιοι και αν είναι στην εξουσία , είτε Ερντογανιστές, είτε Κεμαλιστές , είτε κάποιος άλλος, διότι ο ηγεμονισμός και ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας δεν είναι ούτε προσωποπαγής , ούτε συγκυριακός λόγω Ερντογάν , αλλά αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό του πολιτικού συστήματος το οποίο ανατροφοδοτείται κάθε φορά από τις κυρίαρχες τάσεις που επικρατούν στην Τουρκική κοινωνία.

Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι είναι δική μας ευθύνη και υποχρέωση να υπερασπίσουμε τον Ελληνισμό και να ανασχέσουμε τον Τουρκικό ηγεμονισμό

Πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι η ειρήνη δεν διασφαλίζεται με τις συνεχείς υποχωρήσεις μας και την ανοχή μας χωρίς όρια στις προκλήσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία δοκιμάζει διαρκώς τα όρια μας ,και επιχειρεί κάθε φορά να επιτύχει έστω και οριακή μετατόπισή τους με τρόπο που να της αποφέρει κέρδη στο Ελληνοτουρκικό μέτωπο. Κάθε βήμα που υποχωρούμε , φέρνει τη χώρα μας σε δυσμενέστερη θέση , εξαιτίας του κατευνασμού και της διαλλακτικότητας μας και όχι επειδή το διεθνές περιβάλλον θα είναι απαραιτήτως πιο δυσμενές για τη χώρα μας.

Η δημιουργική αδράνεια την οποία επιδεικνύουμε καθημερινά , αδυνατίζει τη θέση μας όχι μόνο απέναντι στην Τουρκία , αλλά και απέναντι στους συμμάχους μας!!

*Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης είναι Αντιπτέραρχος (Ι) εα., Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ, Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, μέλος του ΠΕΜΑΣ και Αμυντικός Αναλυτής.