Βαγγέλης Μεϊμαράκης: «Η Πορεία μου. Αθήνα, Βρυξέλλες, Στρασβούργο»

 
Βαγγέλης Μεϊμαράκης: «Η Πορεία μου. Αθήνα, Βρυξέλλες, Στρασβούργο»

Ενημερώθηκε: 04/02/24 - 09:36

«Η Πορεία μου, Αθήνα, Βρυξέλλες, Στρασβούργο», τιτλοφορείται το βιβλίο που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Δεν είναι ένα συνηθισμένο έργο απολογισμού […] είναι μία κατάθεση ψυχής», αναφέρει και, χρησιμοποιώντας το πρώτο ενικό πρόσωπο, ξεκινά την εξιστόρηση των γεγονότων. «Είναι όλα αυτά που θα σας έλεγα αν σας συναντούσα στο δρόμο. Νιώθω ότι έτσι ερχόμαστε κοντά και σφίγγω το χέρι της καθεμιάς και του καθενός σας. Γιατί πάντα ήμουν και θα είμαι ο Βαγγέλης».

Από το 1971 στο Πάντειο, στο σήμερα, και στην Ευρωβουλή

Στις 229 σελίδες του βιβλίου, ο κ. Μεϊμαράκης καταγράφει, περιληπτικά, την «πολιτική του διαδρομή», από το 1971 («φοιτητικός συνδικαλισμός στο Πάντειο Πανεπιστήμιο» και ενεργή αντιδικτατορική δράση (Νομική 1973-Πολυτεχνείο 1974)», και επικεντρώνει στο έργο του την τελευταία πενταετία ως ευρωβουλευτής και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΝΔ στο ΕΚ.

Όλα τα κείμενα συνοδεύονται και με σχετικές φωτογραφίες από τις συναντήσεις του με προσωπικότητες, από τη συμμετοχή του σε διεθνή φόρα και τις συνεδριάσεις των Επιτροπών και της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.λπ.

«Η διαδρομή Αθήνα-Βρυξέλλες-Στρασβούργο ξεκίνησε για εμένα έπειτα από τριάντα χρόνια συνεχούς κοινοβουλευτικής πορείας», υπογραμμίζει ο κ. Μεϊμαράκης, και θυμάται: «Με αίσθημα ευθύνης, αποδέχτηκα την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διεκδικήσω την ψήφο σας στις ευρωεκλογές του 2019, διότι η παρουσία ενός πρώην προέδρου κόμματος και μάλιστα με σταυρό από όλη την Ελλάδα, έδειχνε τη βαρύτητα που έδινε η ΝΔ στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, η οποία ήταν καθοριστική για τις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν».

«Αν και έφτασα “στρατηγός” -συνεχίζει-, παρέμεινα πάντα ένας πιστός στρατιώτης. Υπηρέτησα το πρόγραμμα της ΝΔ, με όλους τους προέδρους της μεγάλης παράταξης, αλλά και ο ίδιος ως πρόεδρος έδωσα τη δύσκολη μάχη του 2015 για να κρατήσω ζωντανή τη χώρα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ».

«Η Ελλάς ανήκει εις την Δύσιν»

«“Η Ελλάς ανήκει εις την Δύσιν”. Η ιστορική φράση του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή έμελλε να καθορίσει την πορεία και την ιστορία της Ελλάδας στην Ευρώπη»… Και ο κ. Μεϊμαράκης, ξεκινά με τον τρόπο αυτό την εξιστόρηση των όσων συνέβησαν σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Στρασβούργο την τελευταία πενταετία.

Θυμάται τις πρώτες ημέρες του 2019, όταν στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου είχε συναντήσει «πολλά γνωστά πρόσωπα», που εκλέχτηκαν ευρωβουλευτές, δηλαδή, «πρώην προέδρους, πρώην πρωθυπουργούς, πρώην προέδρους εθνικών Κοινοβουλίων, πρώην υπουργούς», με τους οποίους, όπως γράφει, «κατά καιρούς είχα συναντηθεί και διατηρούσα σχέσεις και τώρα μας ένωνε η νέα κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία στην καρδιά της Ευρώπης».

Στη συνέχεια, αναφέρεται στην περίοδο της πανδημίας και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ολόκληρη η Ευρώπη, και, βεβαίως, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στον τρόπο λειτουργίας τους, ακόμη και στο να ψηφίσουν οι ευρωβουλευτές πόσο μάλλον να συνεδριάσουν. Και, ακολούθως, περιγράφει αναλυτικά τις κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το ζήτημα της Τουρκίας ήταν αυτό που πλειοψήφησε στη δραστηριότητά μου», σημειώνει και προχωρά σε αναφορά συγκεκριμένων θεμάτων, όπως «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά [...] οι παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο με τις γεωτρήσεις αλλά και με τις αλιεύσεις, προκλητική ρητορική εναντίον της Ένωσης, η μη αναγνώριση από την Τουρκία της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» κ.ά.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι παρακολουθούσε «στενά», κάνοντας παρεμβάσεις «με όλα τα μέσα» που διέθετε για «όλα τα ζητήματα που αφορούσαν την Ελλάδα και την Ευρώπη», όπως, για παράδειγμα, «οι φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα, την αύξηση των τιμών της ενεργειακής κρίσης, τον γενικευμένο πληθωρισμό στην ΕΕ, την επισιτιστική κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Άμυνας της ΕΕ, Brexit, την κατάσταση στη Λιβύη, την προστασία Διεθνούς Δικαίου στην Α. Μεσόγειο, την επιχείρηση “Ειρήνη” στο Αιγαίο, την πράσινη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία, τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας Πύργου, τη στήριξη των καλλιτεχνών, τις σχέσεις ΕΕ-Ινδίας» κ.ά. «Και όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε και στην ιστοσελίδα μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου αναρτώνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες», γράφει.

«Τα πέντε χρόνια πέρασαν γρήγορα», διαπιστώνει ο κ. Μεϊμαράκης στον επίλογο του βιβλίου. «Και οφείλω να σας εξομολογηθώ ότι η πατρίδα μας μου έλειψε πολύ. Και κυρίως εσείς, η καθεμία και ο καθένας ξεχωριστά. Γι΄αυτό, με κάθε ευκαιρία επισκεπτόμουν κάθε γωνιά της Ελλάδας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, για να συναντηθούμε, να μιλήσουμε και να κρατήσουμε ζωντανή τη διαχρονική μας σχέση».

Και καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι με το βιβλίο αυτό απαντά, «απλά και κατανοητά», σε όλους όσοι τον ρωτάνε: «Πού είσαι ρε Βαγγέλη;»

«Είμαι εδώ, αν και μακριά, πάντα δίπλα σας. Με έναν και μόνο στόχο. Το εθνικό συμφέρον. Θα μπορούσα να είχα κάνει περισσότερα; Θα μπορούσα να τα είχα κάνει καλύτερα; Εσείς θα το κρίνετε, όπως πάντα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ