«Άσπρος καπνός» στην Ιταλία: Σχηματίζεται κυβέρνηση

Συμφώνησαν Πέντε Αστέρια και Λέγκα, για τον σχηματισμό κυβέρνησης-Πρωθυπουργός ο Κόντε
Ενημερώθηκε: 31/05/18 - 23:41

Συμφωνία στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα βασικά υπουργεία μετά τις αγωνιώδεις διαβουλεύσεις ανάμεσα στο Κίνημα των 5 Αστέρων και την Λέγκα.

Τελικά, υπήρξε συμφωνία όπως μετέδωσαν εξαρχής τα μέσα ενημέρωσης, όπως η Republica που ανέφερε ότι επετεύχθη γενική συμφωνία σε ό,τι αφορά διαίρεση των σημαντικότερων υπουργείων της κυβέρνησης ανάμεσα στα Πέντε Αστέρια και τη Λέγκα, ενώ η εφημερίδα συνεχίζει λέγοντας ότι  η συνάντηση μεταξύ Salvini και Di Maio είχε ως αποτέλεσμα να συμφωνηθεί να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ο καθηγητής Τζιοβάνι Τρία (πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Διοίκησης και καθηγητής της πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata). Στο υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να τοποθετηθεί ο Moavero Milanesi και ο οικονομολόγος Paolo Savona να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των κοινοτικών υποθέσεων.

 

Πρωθυπουργός θα είναι ο Τζουζέπε Κόντε, ενώ αντιπρόεδροι της κυβέρνησης θα αναλάβουν οι επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο.Ο Τζουζέπε Κόντε, μάλιστα, μετέβη στις 22:00 (ώρα Ελλάδος) στο προεδρικό μέγαρο, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα και παρουσίασε τη λίστα των υπουργών του

 Η κυβέρνηση θα ορκισθεί την Παρασκευή (1/6) το απόγευμα στις 4, ώρα Ιταλίας

Ιταλία: Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις 5 Αστέρων - Λέγκας 

Η άκρα δεξιά με τα Αδέλφια της Ιταλίας, δεν έχει παρουσία στην κυβέρνηση, αλλά προτίθεται να τη στηρίξει στο κοινοβούλιο. Τα Πέντε Αστέρια αναλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, το σημαντικό υπουργείο Δικαιοσύνης, και η Λέγκα, με τον γραμματέα της, εκείνο των Εσωτερικών.

Την Τετάρτη το βράδυ, κατά την διάρκεια συνάντησης με τον Σέρτζιο Ματαρέλα, ο επικεφαλής των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο πρότεινε μία συμβιβαστική λύση: την διατήρηση του Πάολο Σαβόνα στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά όχι στην θέση του υπουργού Οικονομικών, λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Ιταλίας απέρριψε την πρόταση του συνασπισμού και τον διορισμό στην νευραλγική αυτή θέση άλλης προσωπικότητας του «ίδιου βεληνεκούς».

Ιταλία: Πρόωρες εκλογές στο προσκήνιο-Δεν στηρίζουν Κοταρέλι

 

Παρά το κλίμα ακραίας αβεβαιότητας που κυριαρχεί από την στιγμή που ο Κάρλο Κοταρέλι δεν παρουσίασε την λίστα των υπουργών του το βράδυ της Τρίτης, οι αγορές επιβεβαιώνουν σήμερα την ανάκαμψή τους που εμφανίσθηκε ήδη από την χθεσινή ημέρα και όπως φαίνεται με τα τελευταία γεγονότα θα ξαναβρούν τον ρυθμό τους.