Ιταλία: Πρόωρες εκλογές στο προσκήνιο-Δεν στηρίζουν Κοταρέλι

Παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, κι ενώ ακούγεται έντονα το σενάριο για Italexit-Νέα συνάντηση των τεχνοκρατών-Δεν εξασφαλίζει στήριξη ο Κοταρέλι
Ενημερώθηκε: 29/05/18 - 22:25

Παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, κι ενώ ακούγεται και το σενάριο περί Italexit.

Μετά την αποτυχία συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού Λέγκας-Πέντε Αστέρων, η κατάσταση στην Ιταλία θυμίζει καζάνι που βράζει, αφού οι τεχνοκράτες αναμένεται να συναντηθούν ξανά το πρωί της Τετάρτης (30/5) κι ενώ   η ανακοίνωση της λίστας των υπουργών του Κοταρέλι αναμενόταν για την Τρίτη το απόγευμα.

Η κύρια αιτία της αναβολής αυτής μπορεί να είναι το ότι ο Κοταρέλι δεν πρόκειται, όπως φαίνεται, να εξασφαλίσει την στήριξη της βουλής και της γερουσίας.

Handesblatt: Φόβοι για Italexit-Κατρακύλα για το ευρώ

 

«Ο Κάρλο Κοταρέλι ενημέρωσε τον ιταλό πρόεδρο για την όλη κατάσταση και πρόκειται να ξανασυναντηθούν αύριο το πρωί», δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προεδρικού μεγάρου, Τζοβάνι Γκράσο.

Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα προτίθεται ενδεχομένως να προχωρήσει σε άμεση διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ιταλία: Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κοταρέλι δηλώνει πως θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές 

 

Νωριτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι η κατάσταση στην Ιταλία μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα.

Αναταραχή και φόβοι για ευρωπαϊκό κραχ

 

Η Ιταλία προκαλεί αναταραχή όχι μόνο στις αγορές συναλλάγματος. Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις αγορές ομολόγων. Για παράδειγμα, η απόδοση των διετών ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε πρόσφατα στο 2,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Ο Κοταρέλι ετοιμάζει κυβερνητικό σχήμα - Οι ευρωσκεπτικιστές καλούν τον κόσμο στο δρόμο

 

Συγκριτικά, η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου είναι σήμερα στο 0,76% - παρόλο που την Τρίτη υποχώρησε ακόμη χαμηλότερα. Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές απαιτούν επί του παρόντος ένα σημαντικά υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για το ιταλικό δημόσιο χρέος. Η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε σήμερα πάνω από 17% και ανήλθαν σε περισσότερο από 300 μοναδες - το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Το ιταλικό χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 27% από τις ιταλικές εκλογές στις 4 Μαρτίου.