Η οικονομική κρίση τινάζει στον αέρα τους εξοπλισμούς της Τουρκίας! 75% ακριβότεροι οι S-400 και τα F-35!

Η οικονομική κρίση τινάζει στον αέρα τους εξοπλισμούς της Τουρκίας! 75% ακριβότεροι οι S-400 και τα F-35!
Ενημερώθηκε: 30/08/18 - 08:25

Το υπερφιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας απειλείται άμεσα από την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, γράφουν μεγάλα διεθνή ΜΜΕ ,όπως το Reuters.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η αξία της τουρκικής λίρας μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο μόνο αυτό το μήνα.

Εκπρόσωποι της Τουρκίας στον τομέα της άμυνας και των προμηθειών ανησυχούν τώρα ότι η πτώση του εθνικού νομίσματος θα μπορούσε να εκθέσει εξοπλιστικά προγράμματα στον κίνδυνο σημαντικών καθυστερήσεων ή και αναστολής.

“Ήταν ένας κίνδυνος που δεν είχε υπολογιστεί που τώρα θέτει σε κίνδυνο διάφορα προγράμματα προμηθειών, εκτός αν η λίρα ανακάμψει γρήγορα σε επίπεδα πριν από την κρίση.

“Μια γρήγορη ανάκαμψη δεν φαίνεται καθόλου πιθανή”, σύμφωνα με τον Ahmet Dogan, οικονομολόγο και ιδρυτή του think tank Sigma Insight της Τουρκίας, με έδρα την Άγκυρα.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας ήταν 57,4 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο και τα ετήσια επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων κυμαίνονταν γύρω στο 21%, τα υψηλότερα στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς.

Όλη αυτή η εικόνα μας λέει ότι η λίρα θα παραμείνει ένα αδύναμο νόμισμα”, λέει ο Dogan και προσθέτει ότι “αυτό θα θέσει πρόσθετη χρηματοοικονομική πίεση σε όλα τα κυβερνητικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας”.

Παράδειγμα: η Τουρκία διαπραγματεύεται την απόκτηση ρωσικών S-400 αεροπορικών – αντιπυραυλικών συστημάτων από τις αρχές του περασμένου έτους. Αν είχε οριστικοποιηθεί τότε η συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα κόστιζε στο ταμείο της Τουρκίας 8,75 δισεκατομμύρια λίρες. Σήμερα, το ίδιο συμβόλαιο θα κοστίσει στην Τουρκία 15,25 δισεκατομμύρια λίρες, περίπου 75% ακριβότερα

Ομοίως, η Τουρκία θα πληρώσει 97,6 δισεκατομμύρια λίρες, με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία, για την προγραμματισμένη αγορά 100 αεροσκαφών F-35, αντί 56 δισεκατομμυρίων λιρών.

Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει κινητήρα από το εξωτερικό για  το TF-X, το πρώτο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος, να αγοράσει υλικά για  το άρμα μάχης Altay, συστήματα για τα ελικόπτερα Τ129 και γενικώς πρέπει να προμηθευτεί υλικά από το εξωτερικό για τους εξοπλισμούς της. Όλα αυτά πρέπει να αγοραστούν σε ξένο νόμισμα.

Το υφυπουργείο Προμηθειών Αμυνας της Τουρκίας (SSB ) ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των συναλλαγματικών διακυμάνσεων . Ανακοίνωσε ότι θα μετατρέψει τις εγγυήσεις σε ξένο νόμισμα σε προηγούμενες και τρέχουσες συμβάσεις σε Τουρκικές λίρες και θα υπογράψει νέες συμβατικές εγγυήσεις (όπως πιστωτικές επιστολές από τράπεζες) με όρους λίρας αντί δολαρίου ΗΠΑ. “Αυτό μπορεί να θέσει ξένους και τοπικούς εργολάβους σε συναλλαγματικό κίνδυνο. Οι εργολάβοι θα ήταν απρόθυμοι να δεχτούν τραπεζικές εγγυήσεις σε λίρες ή θα υπολόγιζαν αυτόν τον κίνδυνο στις τελικές τιμές τους “, δήλωσε εκπρόσωπος ξένης εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Τουρκία.

Είναι επίσης πιθανό οι τράπεζες να είναι όλο και περισσότερο απρόθυμες να προσφέρουν δάνεια και τραπεζικές εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση αμυντικών προγραμμάτων.

“Η πτώση της λίρας έχει διαβρώσει τα αποθέματα κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα και απειλεί με ένα κύμα πτώχευσης. Η χρηματοδότηση δημόσιων έργων γενικότερα και αμυντικών προγραμμάτων ειδικότερα μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη για τις τουρκικές τράπεζες “, ανέφερε ο Dogan. “Η κρίση ήρθε σε μια εποχή που αρκετοί κορυφαίοι επιχειρηματικοί και βιομηχανικοί όμιλοι στη χώρα βρίσκονται σε αναμονή στις τράπεζες για αναχρηματοδότηση του χρέους τους”.

Πηγή: Militaire