Η Τουρκία μπορεί να αγοράσει ρωσικά μαχητικά - Αν οι ΗΠΑ «παγώσουν» τα F-35

Η Τουρκία μπορεί να αγοράσει ρωσικά μαχητικά - Αν οι ΗΠΑ «παγώσουν» τα F-35
Ενημερώθηκε: 27/05/18 - 15:54

"Η Άγκυρα πιθανόν να αγοράσει ρωσικά μαχητικά Su-57, αν τελικά η Ουάσινγκτον αποφασίσει να αναστείλει την παράδοση των F-35, ως απάντηση για την αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400."

Αυτό αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, σύμφωνα με την οποία η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας για την ανταλλαγή στρατιωτικής τεχνολογίας συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία, στις 3 Απριλίου. Αυτή η συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει και την αγορά Su-57, που είναι άμεσος «αντίπαλος» των F-35, αναφέρει το δημοσίευμα.  

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ρωσία και η Τουρκία είχαν υπογράψει συμφωνία για την παράδοση αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 στην Αγκυρα. Ομως, αυτό προκάλεσε εντάσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσινγκτον και οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις την Τουρκία, καθώς θεωρούν ότι αυτό το όπλο δεν είναι συμβατό με τις νατοϊκές άμυνες.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο Πούτιν είχε επικρίνει τις ΗΠΑ, επειδή προσπαθούν να πιέσουν την Τουρκία να αποχωρήσει από τη συμφωνία με τη Ρωσία. Νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική των ΗΠΑ προβλέπει «πάγωμα» της παράδοσης των αμερικανικών F-35 στην Τουρκία, ως απάντηση για την αγορά ρωσικών S-400.

Το Su-57 της Ρωσίας είναι μαχητικό αεροσκάφος stealth πέμπτης γενιάς. Εκανε την παρθενική πτήση του το 2010 και ακόμη οι ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις δοκιμές.