Επεισόδιο τύπου «Ίμια» προσπαθούν να στήσουν οι Τούρκοι στην Κυπριακή ΑΟΖ

Επεισόδιο τύπου «Ίμια» προσπαθούν να στήσουν οι Τούρκοι στην Κυπριακή ΑΟΖ
Ενημερώθηκε: 18/10/18 - 19:59

Θερμό επεισόδιο τύπου Ιμίων φαίνεται ότι προσπαθούν να στήσουν οι Τούρκοι στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Λίγο νωρίτερα το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού» ισχυρίσθηκε ότι η Ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» «παρενόχλησε» το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» στα σύνορα της Ελληνικής με την Κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της κυπριακής ιστοσελίδσς Sigmalive και του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη, πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν στο «Ανατολού» ότι η ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρέτιν Πασά «προκαλώντας κρίση στη Μεσόγειο».

Δείτε την ανάρτηση του πρακτορείου «Ανατολού» στο twitter:

Το τουρκικό πρακτορείο επικαλείται πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών οι οποίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εμπόδισε την ελληνική φρεγάτα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το Μπαρμπαρός συνοδεύουν αρκετά πολεμικά σκάφη της Τουρκίας, αναμεσά τους και τορπιλάκατοι.

Θέση τουρκικού σκάφους Μπαρμπαρός

Στον χάρτη από το marinetraffic η θέση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους BARBAROS.

 

Προκλητική ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Προκλητική απάντηση στη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την νέα παράνομη τουρκική NAVTEX, έδωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει τα εξής:

«Το σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά σήμερα το πρωί ξεκίνησε νέες σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο. Η ανακοίνωση που έκανε χθες το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών είναι τελείως αβάσιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η επιμονή της Ελλάδας σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο πέρα από τη ζημιά στις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Τουρκία θα εξακολουθεί να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα. Με αυτήν την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση στην περιοχή».

Στην ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει τα εξής:

«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, sigmalive.com