Ιταλία: Έκρυθμη η κατάσταση-Κυβέρνηση ή πρόωρες εκλογές

 
Νέα παράταση στην πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, κι ενώ ακούγεται και το σενάριο περί Italexit

Ενημερώθηκε: 30/05/18 - 08:32

Νέα παράταση στην πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, κι ενώ ακούγεται και το σενάριο περί Italexit.

Μετά την αποτυχία συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού Λέγκας-Πέντε Αστέρων, η κατάσταση στην Ιταλία θυμίζει καζάνι που βράζει,ενώ σήμερα, Τετάρτη (30/5) αναμένεται να παρουσιάσει ο Κάρλο Κοταρέλι στον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως δεν υπάρχει καμία καμιά πιθανότητα επίλυσης της πολιτικής κρίσης,αφού έτσι κι αλλιώς ο Κοταρέλι δεν χαίρει την στήριξη της βουλής και της γερουσίας.

Handesblatt: Φόβοι για Italexit-Κατρακύλα για το ευρώ

«Ο Κάρλο Κοταρέλι ενημέρωσε τον ιταλό πρόεδρο για την όλη κατάσταση και πρόκειται να ξανασυναντηθούν αύριο το πρωί», δήλωσε χθες ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προεδρικού μεγάρου, Τζοβάνι Γκράσο.

Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα προτίθεται ενδεχομένως να προχωρήσει σε άμεση διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ιταλία: Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κοταρέλι δηλώνει πως θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές 

Εν μέσω της έντασης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι οι χρηματαγορές δεν μπορούν και δεν πρέπει να υπαγορεύουν την ψήφο των Ιταλών, αποδοκιμάζοντας τις δηλώσεις που αποδόθηκαν στον γερμανό επίτροπο Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ και προκάλεσαν πολεμική στην Ιταλία.

Ο Έτινγκερ «ζήτησε συγγνώμη» δηλώνοντας ότι δεν ήθελε να επιδείξει «ασέβεια» έναντι των Ιταλών και διαβεβαιώνοντας πως αναφερόταν στην «εξέλιξη των αγορών στην Ιταλία».

Αναταραχή και φόβοι για ευρωπαϊκό κραχ

Η Ιταλία προκαλεί αναταραχή όχι μόνο στις αγορές συναλλάγματος. Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις αγορές ομολόγων. Για παράδειγμα, η απόδοση των διετών ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε πρόσφατα στο 2,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Ο Κοταρέλι ετοιμάζει κυβερνητικό σχήμα - Οι ευρωσκεπτικιστές καλούν τον κόσμο στο δρόμο