Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Απόψε η κρίσιμη ψηφοφορία στα Σκόπια

 
Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Απόψε η κρίσιμη ψηφοφορία στα Σκόπια

Ενημερώθηκε: 15/10/18 - 12:06

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ η συζήτηση για την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, θα διαρκέσει το μέγιστο 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία για την οποία τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Όμως η πρώτη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο απόψε θα κρίνει αν θα συνεχιστεί ή όχι η συζήτηση ή θα οδηγηθεί η γειτονική χώρα στις εκλογές. Εκλογές για τις οποίες υπάρχουν ασάφειες και λεπτά ζητήματα που σχετίζονται με το χρόνο και τρόπο διεξαγωγής τους. Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι εκλογές προκηρύσσονται σε 45 έως 60 ημέρες ενώ με βάση πρόσφατο νόμο οι πρόωρες εκλογές προκηρύσσονται σε 100 ημέρες. Επίσης, με ποια κυβέρνηση θα οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές; Με δεδομένο ότι ο Πρόεδρος της χώρας τάσσεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αυτές τις πτυχές αναλύσαμε διεξοδικά σε προηγούμενο δημοσίευμά μας

Και είναι κρίσιμο το ζήτημα της διεξαγωγής των εκλογών γιατί βάσει των προβλεπόμενων στη Συμφωνία των Πρεσπών οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2018 αλλιώς η συμφωνία καθίσται τυπικά άκυρη. Επαφίεται πλέον στην καλή διάθεση της Ελλάδας να δείξει κατανόηση και συνέχεια της διαδικασίας. Ταυτόχρονα, η όλη διαδικασία με την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές κινδυνεύει να φτάσει χρονικά κοντά στις τριπλές εκλογές στην Ελλάδα. .

Σε περίπτωση εκλογών στην ΠΓΔΜ δεδομένη θεωρείται η ενίσχυση του κυβερνητικού συνασπισμού και η επίτευξη του στόχου της πλειοψηφίας των 2/3. Ερώτημα είναι για κάποιους αν θα κατέβει το VMRO-DPMNE στις εκλογές. Και αυτό γιατί είναι μια επιλογή που βολεύει πολλούς.

Το VMRO-DPMNE θα αποφύγει να καταγράψει μια πιθανή εκλογική φθορά και θα δείξει σταθερό στη θέση του για μη έγκριση της Συμφωνίας μη συμμετέχοντας σε μια εκλογική διαδικασία όπου οι πιέσεις και οι επιρροές στο εκλογικό σώμα θα είναι ποικίλες, δημόσιες και παρασκηνιακές