Κυπριακή ΑΟΖ: Γεώτρηση με στόχο την «Καλυψώ» στο οικόπεδο 6

Κυπριακή ΑΟΖ: Γεώτρηση με στόχο την «Καλυψώ» στο οικόπεδο 6
Ενημερώθηκε: 02/01/18 - 14:36

Ομαλά εξελίσεται η διαδικασία που ξεκίνησε τις πρώτες ώρες της Πρωτοχρονιάς με το τρυπάνι του Saipem 12.000 της κοινοπραξίας ENI - TOTAL να τρυπά τον βυθό της θάλασσας προς τον στόχο «Καλυψώ», στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, σε βάθος περίπου 1600 μέτρων.

Οι προσδοκίες είναι για ένα κοίτασμα κάπως μεγαλύτερο από την «Αφροδίτη», που ερμηνεύεται ως προσδοκία για ανακάλυψη της τάξης των 5 τρις κυβικών ποδών. Αν επιβεβαιωθούν αυξάνουν αισθητά τις πιθανότητες για άλλα κοιτάσματα με την ίδια γεωλογική διαμόρφωση στην περιοχή. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου η πορεία του γεωτρύπανου πραγματοποιήθηκε χωρίς να παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα. Το γεωτρύπανο σύμφωνα με τα τεχνικά στοιχεία συνάντησε το σημείο της γεώτρησης σε βάθος 2300 μέτρων. Στη συνέχεια και για τις επόμενες 35 μέρες το γεωτρύπανο είναι προγραμματισμένο να φθάσει έως τα 12 χιλιάδες πόδια όπου είναι το τελικό σημείο της γεώτρησης.

Ομαλά εξελίσσεται και το υποστηρικτικό έργο της γεώτρησης με εναέρια και πλωτά μέσα να έχουν καθημερινή επαφή με το σκάφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Αναστασιάδης: Δεν σχολιάζω τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας

Παρά τις προηγηθείσες φραστικές απειλές μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποια αντίδραση από Μέσα της Τουρκίας. Επιπλέον δεν έχει παρατηρηθεί δραστηριότητα πολεμικών μέσων της Τουρκίας.

Σημειωτέον, ότι το οικόπεδο «6» είναι μεταξύ αυτών για τα οποία προβάλλει απαιτήσεις η Τουρκία. Μάλιστα για το οικόπεδο «6» απείλησε ακόμη και με σύρραξη, ενώ ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του προτίθεται να αγοράσει γεωτρύπανο για να το μεταφέρει στην περιοχή και να κάνει δική της γεώτρηση (παράνομα).   

δ

Η περιοχή της γεώτρησης παρακολουθείται με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της η κυπριακή κυβέρνηση από το Κέντρο Ζήνων στη Λάρνακα.

Επίσης η περιοχή της ΑΟΖ για οποιαδήποτε δραστηριότητα βρίσκεται υπό τη συνεχή επιτήρηση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ). Η γεώτρηση στο τεμάχιο 6 υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια το γεωτρύπανο Saipem 12000 θα μετακινηθεί στο τεμάχιο 3 και το στόχο «Σουπιά» όπου θα πραγματοποιήσει την δεύτερη ερευνητική γεώτρηση για λογαριασμό της ΕΝΙ.

Η αυλαία των προγραμματισμένων ερευνητικών γεωτρήσεων για το 2018 θα πέσει στο τεμάχιο 10 όπου η αμερικανική Exxon έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει το δεύτερο εξάμηνο το 2018 δυο γεωτρήσεις.