Οι ΗΠΑ αναγκάζουν την Τουρκία να διαλέξουν μεταξύ S-400 και F-35

 
Οι ΗΠΑ αναγκάζουν την Τουρκία να διαλέξουν μεταξύ S-400 και F-35

Ενημερώθηκε: 19/11/17 - 12:38

Νέα σοβαρή προειδοποίηση προς την Τουρκία απευθύνει η Ουάσιγκτον επισημαίνοντας ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 προκαλεί «σημαντικότατη ανησυχία» και θα επηρεάσει επιχειρησιακά και την προμήθεια της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας με τα 100 F-35 που πρόκειται να αρχίσουν να παραλαμβάνονται από το 2018.

Άγκυρα

Κούρδους

Η δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά τις επανειλημμένες συστάσεις και προειδοποιήσεις των Συμμάχων για την επιλογή της προμήθειας των S-400 και ο υπουργός Άμυνας Nurettin Canikli έσπευσε να δηλώσει ότι η «συμφωνία αγοράς των ρωσικών πυραύλων ολοκληρώθηκε και όλα τα υπόλοιπα τώρα είναι λεπτομέρειες..». Ενώ και το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απέδωσε την αναζήτηση «εναλλακτικών» στις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην παράδοση και έγκριση πώλησης εξοπλισμών προς την Τουρκία. Ενώ είναι βεβαίως προφανές ότι η Άγκυρα θέλει με την αγορά των S-400 να αντιδράσει στην στήριξη με κάθε τρόπο που προσφέρουν οι Αμερικανοί στους της Συρίας.

Ο Αναπληρωτής υφυπουργός Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Heidi H. Grant σε δηλώσεις στην μεγάλη διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού Dubai Airshow δήλωσε ότι η αγορά των S-400 αποτελεί «πηγή μεγάλης ανησυχίας για τις ΗΠΑ και όχι μόνον, αλλά και για όλους τους εταίρους και συμμάχους που έχουν ήδη προμηθευτεί το F-35».

Σύμφωνα με το Defense News, αναλυτές έχουν εκφράσει ανησυχία ότι η καθώς η Τουρκία θα επιχειρεί ταυτόχρονα τους S-400 και τα F-35 ,θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των F-35καθως τα στοιχεία που θα συλλέγονται από το λογισμικό των ρωσικών πυραύλων θα εκθέσουν τα τρωτά σημεία των F-35.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι προς το παρόν δεν έχει εξετασθεί το τι μέλει γενέσθαι και τις συνέπειες θα υπάρχουν καθώς η Τουρκία πρόκειται για μια μεγάλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δήλωσε κατηγορηματικά ότι «εάν συνεχίσουν (οι Τούρκοι) με αυτό το σχέδιο τότε δεν μπορεί να έχουμε διαλειτουργικότητα στο μέλλον ,με αυτό το σύστημα».

Τον Οκτώβριο ο στρατηγός Petr Pavel επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει ότι η Τουρκία έχει μεν το δικαίωμα και την ελευθερία επιλογής ως ανεξάρτητο κράτος, όμως «θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες εφόσον προμηθευτεί τελικά το ρωσικό σύστημα», ενώ τον Ιούλιο ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ James Mattis είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διαλειτουργικότητα του συστήματος , με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Σε ότι αφορά το θέμα που φαίνεται να ανοίγει με τα F-35 σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία όταν αποφασίζεται η εξαγωγή αμερικανικού πολεμικού υλικού υπογράφεται συμφωνία βάσει της οποίας η Ουάσιγκτον έχει δικαίωμα να ελέγχει ότι διασφαλίζεται ότι δεν θα τεθούν σε κίνδυνο ευαίσθητες τεχνολογίες και πληροφορίες.

mignatiou.com

Πηγή: