Ουγγαρία: Πέταξαν έξω από τη δημόσια τηλεόραση βουλευτές που αντιπολιτεύονται τον Ορμπάν

Ουγγαρία: Πέταξαν έξω από τη δημόσια τηλεόραση βουλευτές που αντιπολιτεύονται τον Ορμπάν
Ενημερώθηκε: 17/12/18 - 18:47

Απίθανες καταστάσεις που δεν τιμούν και ιδιαίτερα τις ευρωπαικές αξίες καταγράφονται για μια ακόμα φορά στην Ουγγαρία της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν. Φρουροί της κρατικής τηλεόρασης πέταξαν έξω απ' το κτίριο δυο ανεξάρτητους βουλευτές!

Οι δυο βουλευτές θέλησαν να διαβάσουν ένα ψήφισμα στο πλατό της δημόσιας τηλεόρασης της Ουγγαρίας, μια ημέρα αφότου η αστυνομία έριξε δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών κατά της κυβέρνησης στη Βουδαπέστη.

Οι δύο βουλευτές περιλαμβάνονταν σε περίπου δώδεκα μέλη του κοινοβουλίου που διανυκτέρευσαν στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης διαδηλώνοντας κατά των πολιτικών του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον του Ορμπάν

 

Η χθεσινή διαδήλωση, κατά την οποία περίπου 10.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στη Βουδαπέστη, ήταν η τέταρτη και μεγαλύτερη εναντίον του Όρμπαν μέσα σε μία εβδομάδα, αφού κατάφερε να ενώσει την κατακερματισμένη αντιπολίτευση στη δράση εναντίον της κυβέρνησής του για πρώτη φορά από το 2010, όταν ανήλθε στην εξουσία. 

«Το να πετιούνται βουλευτές έξω από το κτίριο με τη χρήση σωματικής βίας είναι παράνομο και αδικαιολόγητο», δήλωσε ο Ντανιέλ Ντομπρεντέι, δικηγόρος της ουγγρικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (TASZ).

Στο ψήφισμά τους, οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές εξέφραζαν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές και καλούσαν σε απόσυρση του νέου εργατικού νόμου, υπέρ ανεξάρτητων δημόσιων ΜΜΕ και δικαστηρίων και συμμετοχής της Ουγγαρίας στο γραφείο εισαγγελέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Fidesz του Όρμπαν επέκρινε την απόφαση των βουλευτών να πάνε στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης και είπε πως καταχρώνται τις βουλευτικές εξουσίες τους επιδιώκοντας να «επέμβουν σε δημοσιογραφικές επιχειρήσεις».

Η ανεξάρτητη βουλευτής Μπερναντέτ Σελ ανήρτησε πλάνα βίντεο στη σελίδα της στο Facebook που δείχνουν φρουρούς ασφαλείας να συμπλέκονται με τον συνάδελφό της βουλευτή Άκος Χαντάζι και να τον πετάνε έξω από το κτίριο. Η Σελ είπε πως και η ίδια απωθήθηκε από τους φρουρούς ασφαλείας. «Θέλαμε να διαβάσουμε το ψήφισμά μας», είπε στο βίντεο.

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

 

«Φερέφωνο της κυβέρνησης Ορμπάν η δημόσια τηλεόραση»

 

Η δημόσια τηλεόραση έχει μετατραπεί σε κυβερνητικό φερέφωνο, δήλωσαν χθες βράδυ διαδηλωτές, απαιτώντας «ανεξάρτητα δημόσια ΜΜΕ». Χθες περίπου 10.000 διαδηλωτές έλαβαν μέρος σε πορεία που ονομάστηκε «Καλά Χριστούγεννα, κ. Πρωθυπουργέ» εναντίον αυτού που θεωρούν αυξανόμενη αυταρχική διακυβέρνηση του Όρμπαν.

Οι διαδηλώσεις δεν θέτουν άμεση απειλή για τον Όρμπαν, ο οποίος διαθέτει ισχυρή υποστήριξη η οποία του επέτρεψε να επανεκλέγει τον περασμένο Απρίλιο.

Όμως ο Πέτερ Κρέκο, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Poltical Capital, δήλωσε πως η αντίδραση της κυβέρνησης στις διαμαρτυρίες δείχνει»μυωπική αλαζονεία».

Είπε πως ενώ δεν είναι σαφές ποιος έδωσε την εντολή στο προσωπικό ασφαλείας να διώξει τους βουλευτές από το κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης, η αντίδραση του Fidesz στα γεγονότα δείχνει ένα νέο επίπεδο στην πολιτική του Όρμπαν.«Είναι αύξηση ενός επιπέδου στην αυταρχική λογική του καθεστώτος», είπε ο Κρέκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ