Παίζει με την «φωτιά» η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Παίζει με την «φωτιά» η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο
Ενημερώθηκε: 23/10/18 - 03:51

Παίζει με την «φωτιά» η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αφορμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που θέλει να κάνει το Τουρκικό σκάφος «Μπαρμπαρός» σε σημεία της Έλληνικής υφαλοκρηπίδας η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα επεισόδιο τύπου «Ιμίων» ώστε να μεταστρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρία για διεκδικήσεις. 

Μετά το δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Ανατολού» ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εμπόδισε ελληνική φρεγάτα, η οποία «παρενόχλησε» το Μπαρμπαρός «προκαλώντας κρίση στη Μεσόγειο» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο ΓΕΕΘΑ άπαντες βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.

Ωστόσο επικρατεί ψυχραιμία και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί είναι να μην υπάρξει από μέρους μας καμία κλιμάκωση. Γι΄ αυτό και μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί η αποστολή άλλου πλοίου.

Αντίθετα η Άγκυρα αυξάνει την ένταση στην περιοχή καθώς από το πρωί έστειλε στη περιοχή μια επιπλέον φρεγάτα και ένα υποβρύχιο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας άλλες δύο τουρκικές φρεγάτες εμφανίστηκαν στην περιοχή, τορπιλάκατοι και βοηθητικά πλοία.

Ο αποκαλυπτικός διάλογος της Ελληνικής φρεγάτας με το «Μπαρμπαρός»

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι ανάμεσα στην φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και το ερευνητικό τουρκικό «Μπαρμπαρός», όταν το δεύτερο πέρασε εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στις 3 το πρωί της Πέμπτης. 

Η διοίκηση της φρεγάτας κάλεσε το «Μπαρμπαρός» να απομακρυνθεί και μετά από το πρώτο μήνυμα άρνησης και πιθανότατα κατόπιν εντολών από την τουρκική πλευρά, το ερευνητικό σκάφος κινήθηκε ξανά και απομακρύνθηκε. 

-«ΩΡΑ, 03.00 π.μ. Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: RV Barbaros, καλείσαι να εξέλθεις αυτή τη στιγμή από την περιοχή. Δεν διαθέτεις άδεια για την διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα». 

Η απάντηση ήρθε με ηχογραφημένο μήνυμα Μπαρμπαρός: (χωρίς ανακοίνωση ονόματος δηλαδή Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς):

-«Δεν αποχωρούμε. Βρισκόμαστε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». 

Το Barbaros τελικά βλέποντας την Ελληνική φρεγάτα και την ετοιμότητα που έδειξε εξ αρχής το πλήρωμα της, αποχώρησε χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό. Ανώτατες πηγές από το ΓΕΕΘΑ σημειώνουν πως η ελληνική φρεγάτα βρίσκεται εκεί για την επιτήρηση και αυτό ακριβώς έκανε και τα ξημερώματα. 

Πηγή του ΓΕΕΘΑ πάντως διαψεύδει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων την ύπαρξη επεισοδίου μεταξύ του τουρκικού ερευνητικού Barbaros και ελληνικής φρεγάτας. 

Δικαιώματα, βλέπει το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας 

Η Ελλάδα να αποφεύγει κινήσεις οι οποίες αυξάνουν την ένταση αναφέρει σε μία ακόμα προκλητική ανακοίνωση η Άγκυρα.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Μιλλιέτ, σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας αναφέρει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει «τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την Navtex 

Απάντηση στη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την νέα παράνομη τουρκική NAVTEX, έδωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. 

Στην ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει τα εξής: «Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών». 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει τα εξής: «Το σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά σήμερα το πρωί ξεκίνησε νέες σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο. Η ανακοίνωση που έκανε χθες το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών είναι τελείως αβάσιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η επιμονή της Ελλάδας σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο πέρα από τη ζημιά στις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Τουρκία θα εξακολουθεί να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα. Με αυτήν την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση στην περιοχή».

ΠΗΓΗ: hellasjournal.com, militaire.gr