Πυρ και μανία ο Ιβάνοφ: Απορρίπτω την συμφωνία, είναι βλασφημία στους προγόνους μας!

Διαμάχη Ιβάνοβ-Ζάεφ για την συμφωνία με την Ελλάδα
Ενημερώθηκε: 14/06/18 - 00:23

Από την πρώτη στιγμή ο Σκοπιανός πρόεδρος Ιβάνοφ φαινόταν ότι δεν θα έκανε δεκτή την συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ και αυτό είπε σε εξαιρετικά αυστηρούς τόνους και στο αναμενόμενο τηλεοπτικό του διάγγελμα, διαγράφοντας έναν πολιτικό "εμφύλιο" στα Σκόπια που συνεχίζεται, καθώς εξίσου αυστηρά και σκληρά του απάντησε ο Ζόραν Ζάεφ.

Με μια σκληρή ανακοίνωσή της, η Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αναφέρει «πως για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβανόφ, αλλά οι πολίτες» και ζητά την απομόνωσή του από την πολιτική σκηνή της χώρας.

«Η κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της, επειδή ο πρόεδρος Γκεόργκι Ιβανόφ, στο διάγγελμά του, απέτυχε να ξεπεράσει την αδυναμία του και να δει την προοπτική που ανοίγεται μπροστά στην χώρα με τη συμφωνία που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες και συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει η κυβέρνηση των Σκοπίων.

Και υπογραμμίζει ότι ο πρόεδρος Ιβανόφ «δεν έχει κανένα αίσθημα ευθύνης και αναλαμβάνει πράξεις απαράδεκτης χειραγώγησης, κάτι που είναι επιζήμιο για τη χώρα και τους πολίτες και επενεργεί άμεσα κατά της ενίσχυσης της "μακεδονικής ταυτότητας"».

«Ο Ιβανόφ δεν τάσσεται υπέρ της λύσης και δεν εργάζεται για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, κάτι που αποτελεί για τους πολίτες προτεραιότητα υψηλού εθνικού συμφέροντος. Αντί να παρεμποδίζει το μέλλον της χώρας και να ωθεί τη χώρα σε απομόνωση, είναι καλύτερα ο Ιβανόφ να απομονωθεί από την πολιτική σκηνή» τονίζει η κυβέρνηση. Και καταλήγει: «Είμαστε αυτό που είμαστε και τελικά αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους γείτονές μας, τη Δημοκρατία της Ελλάδας και τη διεθνή κοινότητα. Με την συμφωνία αυτή επιβεβαιώνεται και ενισχύεται η "μακεδονική" εθνική και πολιτιστική ταυτότητα, μια για πάντα».

Νωρίτερα στο διάγγελμά του εξίσου σκληρά είχε μιλήσει ο Ιβάνοφ, κάνοντας λόγο για προσβολή των προγόνων και μια "βλάσφημη συμφωνία" 

«Σήμερα, για πρώτη φορά ενημερώθηκα για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη συνάντηση που είχα νωρίτερα με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Νικόλα Ντιμιτρόφ, τους είπα ότι αυτή αποτελεί μια προσωπική τους συμφωνία, προσωπική τους απόφαση και ευθύνη», δήλωσε ο Σκοπιανός πρόεδρος και συνέχισε λέγοντας:

Εξοργισμένος ο Ιβανόφ από τη συμφωνία - Δύο λεπτά διήρκησε η συνάντηση με Ζάεφ - Ετοιμάζει διάγγελμα αργότερα

 

«Η προσωπική συμφωνία που σύναψαν οι δύο πρωθυπουργοί αποτελούν εγκατάλειψη των πάγιων πολιτικών θέσεων του λαού μας. Μια τέτοια επιβλαβής συμφωνία είναι απαράδεκτη και πρέπει να κριθεί ως ανύπαρκτη από τον λαό μας. Οι κρατικοί θεσμοί καταρρέουν. Δεν θα νομιμοποιήσω τις πολιτικές διαιρέσεις. Η όλη διαδικασία χαρακτηρίστηκε από αδιαφάνεια (…) Η συμφωνία δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που κλείνουν, δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Προτρέπω τον Σκοπιανό λαό να μην φοβάται. Προσοχή, μείνετε προσηλωμένοι στα αιώνια ιδανικά των προγόνων μας. Δεν θα λυγίσουμε σε πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές. Δεν θα υποστηρίξω μια τέτοια βλαβερή συμφωνία, δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Η συμφωνία αποτελεί βλασφημία στους προγόνους μας. Η ιστορία των ανεξάρτητων Σκοπίων διαγράφεται. Απαγορεύεται το δικαίωμα μας στον αυτοπροσδιορισμό. Η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για μια κακή συμφωνία. Μια τέτοια συμφωνία διαιρεί αντί να ενώνει, τόνισε ο Ιβάνοφ.