Στον δρόμο της Καταλονίας η Βόρεια Ιταλία

Στον δρόμο της Καταλονίας η Βόρεια Ιταλία
Ενημερώθηκε: 09/10/17 - 00:33

Η φωτιά της διεκδίκησης της αυτονομίας, που άναψε στην Καταλονία φαίνεται ότι επεκτείνεται και σε αρκετές περιοχές της υπόλοιπης Ευρώπης.

Η Λέγκα του Βορρά, που έχει ως μακροπρόθεσμο στόχο την αναξαρτησία της Βόρειας Ιταλίας, οργανώνει στις 22 Οκτωβρίου συμβουλευτικό δημοψήφισμα στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, με έχουν ως πρωτεύουσες, αντίστοιχα, την Βενετία και το Μιλάνο.

Σκοπός του δημοψηφίσματος είναι να αποφασίσουν οι πολίτες των περιοχών αυτών να επιθυμούν ή όχι να αυξηθούν, (στο πλαίσιο μιας αυτονομίας, που θα σέβεται την εθνική ενότητα της Ιταλίας), οι αρμοδιότητες των δυο περιφερειών σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η παιδεία, η αστική και η ποινική δικαιοσύνη. Το δημοψήφισμα δεν αφορά άμεσα το θέμα της φορολογικής αυτονομίας, το οποίο, βάσει του Συντάγματος, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του ιταλικού κράτους.

Η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία, που είναι ιδέα της Λέγκα του Βορρά, στην οποία ανήκουν και οι περιφερειάρχες των δυο αυτών πλούσιων περιοχών της Ιταλίας, διχάζει τις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας.

Πάντως παρά το γεγονός ότι το «ναι» θεωρείται περίπου δεδομένο (υπέρ της «περιορισμένης αυτονομίας» τάσσονται η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, τα Πέντε Αστέρια αλλά και ο κεντροαριστερός δήμαρχος του Μιλάνου), η πρωτοβουλία αυτή έχει προκαλέσει σειρά πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Στην συντηρητική παράταξη ξέσπασε σύγκρουση μεταξύ του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» και στη «Λέγκα του Βορρά». Η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι προπαγανδιστική και είπε ξεκάθαρα ότι αν η ίδια έμενε στο Μιλάνο ή στην Βενετία, δεν θα πήγαινε να ψηφίσει.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας και στέλεχος της Λέγκα, Ρομπέρτο Μαρόνι, απάντησε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι «λανθασμένες όσο και βαρύτατες» και πρόσθεσε πως θα πρέπει, πιθανότατα, να αναθεωρηθεί, σε πανιταλικό επίπεδο, η συμμαχία της Λέγκα με τα «Αδέλφια της Ιταλίας». Συμμαχία η οποία, όμως, όλα δείχνουν ότι μπορεί να οδηγήσει και σε συνεργασία με την Φόρτσα Ιτάλια του «πρώην Καβαλιέρε».

Όσο για την κεντροαριστερά, η επίσημη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ότι η έκφραση αυτή της λαϊκής βούλησης θα μπορούσε να αποφευχθεί, διότι είναι... άκρως δαπανηρή και αντ΄ αυτού θα μπορούσε να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Τζεντιλόνι. Ο δήμαρχος του Μιλάνου, όμως, Μπέπε Σάλα, ο οποίος εξελέγη με την κεντροαριστερά, δηλώνει ανοικτά ότι στις 22 Οκτωβρίου θα ψηφίσει «ναι» στην αυτονομία.

Τέλος, διαφωνίες και τριγμοί υπάρχουν και μέσα στο κίνημα Πέντε Αστέρων. Στο συμβούλιο της περιφέρειας Λομβαρδία, η ψήφος του υπέρ της πρότασης για δημοψήφισμα ήταν καθοριστική, για να μπορέσει όντως να οργανωθεί. Η «πεντάστεροι» υπογραμμίζουν ότι περιόρισαν κάποιες υπερβολικά εγωιστικές αυτονομιστικές διαθέσεις και παράλληλα, ότι επέβαλαν την ηλεκτρονική ψήφο, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε όλη την περιφέρεια με πρωτεύουσα το Μιλάνο. Αλλά ένα σημαντικό μέρος της βάσης των ψηφοφόρων του κινήματος του Γκρίλλο, είναι σαφώς δυσαρεστημένο. Διότι θεωρεί, κυρίως, ότι σε μια χώρα που επλήγη έντονα από την οικονομική κρίση, δεν χρειάζονται, την στιγμή αυτή, κινήσεις που να ευνοούν τις πλουσιότερες περιοχές της και που μπορούν να κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς της Κάτω Ιταλίας ακόμη πιο απομονωμένους.