Αλγερία–Σαουδική Αραβία: Ενίσχυση της συνεργασίας εν μέσω ρήγματος Ριάντ–Αμπού Ντάμπι

 
αλγερια και σαουδικη αραβια

Ενημερώθηκε: 21/01/26 - 09:25

Ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, συναντήθηκε τη Δευτέρα στο Αλγέρι με τον υπουργό Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαούντ, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στις διμερείς σχέσεις και στη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Σαουδάραβας αξιωματούχος μετέφερε τους χαιρετισμούς του βασιλιά Σαλμάν και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, εκφράζοντας ευχές για περαιτέρω πρόοδο και ευημερία της Αλγερίας και του λαού της, σύμφωνα με δημοσιεύματα του σαουδαραβικού Τύπου.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς τα δύο κράτη επιδιώκουν να συγκροτήσουν ανταγωνιστικά στρατόπεδα στη Βόρεια και Ανατολική Αφρική. Αν και για χρόνια διατηρούσαν στενή συμμαχία, Ριάντ και Αμπού Ντάμπι έχουν πλέον αποκλίνουσες στρατηγικές, με τις διαφωνίες τους να γίνονται εμφανείς σε μέτωπα όπως η Υεμένη και το Σουδάν, όπου στηρίζουν αντίπαλες πλευρές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αλγερία φαίνεται να μετατρέπεται σε πεδίο έμμεσης αντιπαράθεσης. Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Αλγέρι εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με τα ΗΑΕ, τα οποία κατηγορεί για ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα της χώρας και στρέφονται κατά της εθνικής της συνοχής και των ευρύτερων αραβικών συμφερόντων.

Αλγερινές αρχές έχουν επανειλημμένα καταγγείλει, έστω και έμμεσα, τον ρόλο των ΗΑΕ, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις, αποσταθεροποιητικούς χειρισμούς και πολιτικές που αντιβαίνουν στη συλλογική αραβική γραμμή. Σε πιο αιχμηρούς τόνους, κυβερνητικοί κύκλοι έχουν κατηγορήσει την πρεσβεία των Εμιράτων στο Αλγέρι για «ύποπτες δραστηριότητες» και τον πρέσβη της χώρας ότι λειτουργεί με αποστολή την αποσταθεροποίηση.

Ιδιαίτερη ένταση προκαλεί η κατηγορία ότι τα ΗΑΕ στηρίζουν το Κίνημα για την Αυτοδιάθεση της Καβυλίας (MAK), μια αποσχιστική οργάνωση που ζητά την ανεξαρτησία της κυρίως αμαζιγικής περιοχής της Καβυλίας στη βόρεια Αλγερία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Αμπού Ντάμπι φέρεται να έχει αναπτύξει δίαυλους επικοινωνίας με το MAK, το οποίο απολαμβάνει επίσης υποστήριξης από το Ισραήλ και το Μαρόκο.

Την ίδια στιγμή, τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα ΗΑΕ εντείνουν τις διεθνείς και περιφερειακές τους συνεργασίες, συχνά σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ενδεικτικά, το Ριάντ έχει υπογράψει συμφωνία αμοιβαίας άμυνας με το Πακιστάν, ενώ τα ΗΑΕ προχώρησαν πρόσφατα σε εμβάθυνση των αμυντικών και εμπορικών τους σχέσεων με την Ινδία, υπογραμμίζοντας τον ανταγωνισμό στρατηγικών προσανατολισμών στον αραβικό και ευρύτερο διεθνή χώρο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ