Αυξάνονται οι δαπάνες για τα πυρηνικά όπλα

 
α

Ενημερώθηκε: 17/06/24 - 16:17

Τα εννέα πυρηνικά οπλισμένα κράτη του κόσμου συνεχίζουν να εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια, καθώς οι χώρες εμβαθύνουν την εξάρτησή τους το 2023, δήλωσε τη Δευτέρα μια σουηδική δεξαμενή σκέψης.

"Δεν έχουμε δει τα πυρηνικά όπλα να παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου", δήλωσε ο Γουίλφρεντ Γουάν, διευθυντής του προγράμματος για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ρωσία και η σύμμαχός της Λευκορωσία ξεκίνησαν ένα δεύτερο στάδιο ασκήσεων που αποσκοπούν στην εκπαίδευση των στρατευμάτων τους σε τακτικά πυρηνικά όπλα, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Κρεμλίνου να αποθαρρύνει τη Δύση από το να αυξήσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Σε ξεχωριστή έκθεση, η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων, ICAN, ανέφερε ότι τα εννέα πυρηνικά εξοπλισμένα κράτη θα δαπανήσουν συνολικά 85,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τα οπλοστάσιά τους το 2023. Ο συνασπισμός ακτιβιστών για τον αφοπλισμό με έδρα τη Γενεύη κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 2017.

Η οργάνωση δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 10,7 δισ. ευρώ των παγκόσμιων δαπανών για πυρηνικά όπλα το 2023 σε σύγκριση με το 2022, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιπροσωπεύουν το 80% της αύξησης αυτής.

Το μερίδιο των ΗΠΑ στις συνολικές δαπάνες, 51,5 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι μεγαλύτερο από όλες τις άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα μαζί.

"Υπήρξε μια αξιοσημείωτη αυξητική τάση στο ποσό των χρημάτων που αφιερώνονται στην ανάπτυξη αυτών των πιο απάνθρωπων και καταστροφικών όπλων τα τελευταία πέντε χρόνια", δήλωσε η Alicia Sanders-Zakre, Συντονίστρια Πολιτικής και Έρευνας της ICAN.

Ο επόμενος μεγαλύτερος δαπανητής ήταν η Κίνα με 11 δισ. ευρώ, δήλωσε η ίδια, με τη Ρωσία να δαπανά το τρίτο μεγαλύτερο ποσό με 7,7 δισ. ευρώ.

"Όλα αυτά τα χρήματα δεν βελτιώνουν την παγκόσμια ασφάλεια, στην πραγματικότητα απειλούν τους ανθρώπους όπου κι αν ζουν", δήλωσε η Sanders-Zakre.

Το SIPRI εκτίμησε ότι περίπου 2.100 από τις αναπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές διατηρούνται σε κατάσταση υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού σε βαλλιστικούς πυραύλους και σχεδόν όλες ανήκουν στη Ρωσία ή στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ανέφερε ότι η Κίνα πιστεύεται επίσης ότι διαθέτει για πρώτη φορά κάποιες πολεμικές κεφαλές σε κατάσταση υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού.

"Δυστυχώς, συνεχίζουμε να βλέπουμε ετήσια αύξηση του αριθμού των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών", δήλωσε ο Dan Smith, διευθυντής του SIPRI. Πρόσθεσε ότι η τάση αυτή πιθανότατα θα επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια "και είναι εξαιρετικά ανησυχητική".

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μαζί σχεδόν το 90% του συνόλου των πυρηνικών όπλων, δήλωσε το SIPRI. Τα μεγέθη των στρατιωτικών τους αποθεμάτων φαίνεται να έχουν παραμείνει σχετικά σταθερά το 2023, αν και η Ρωσία εκτιμάται ότι θα έχει αναπτύξει περίπου 36 περισσότερες πυρηνικές κεφαλές με επιχειρησιακές δυνάμεις από ό,τι τον Ιανουάριο του 2023, πρόσθεσε ο παρατηρητής.

Στην Επετηρίδα SIPRI 2024, το ινστιτούτο ανέφερε ότι η διαφάνεια όσον αφορά τις πυρηνικές δυνάμεις έχει μειωθεί και στις δύο χώρες μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, και οι συζητήσεις γύρω από τις ρυθμίσεις για τον διαμοιρασμό των πυρηνικών αυξήθηκαν σε σημασία.

Η Ουάσινγκτον ανέστειλε τον διμερή διάλογο στρατηγικής σταθερότητας με τη Ρωσία και πέρυσι η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη νέα πυρηνική συνθήκη START.

Από το συνολικό παγκόσμιο απόθεμα των 12.121 πυρηνικών κεφαλών που εκτιμάται ότι υπήρχε τον Ιανουάριο, περίπου 9.585 βρίσκονταν σε στρατιωτικά αποθέματα για πιθανή χρήση. Εκτιμάται ότι 3.904 από αυτές τις κεφαλές είχαν αναπτυχθεί με πυραύλους και αεροσκάφη - δηλαδή 60 περισσότερες από ό,τι τον Ιανουάριο του 2023 - και οι υπόλοιπες βρίσκονταν σε κεντρικές αποθήκες.

Στην Ασία, η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα επιδιώκουν τη δυνατότητα ανάπτυξης πολλαπλών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους, ανέφερε το ινστιτούτο. ΟΙ ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κίνα διαθέτουν ήδη αυτή την ικανότητα, επιτρέποντας μια ταχεία δυνητική αύξηση των αναπτυγμένων πυρηνικών κεφαλών, καθώς και τη δυνατότητα για τις πυρηνικά εξοπλισμένες χώρες να απειλήσουν με καταστροφή σημαντικά περισσότερους στόχους.

Το SIPRI υπογράμμισε ότι όλες οι εκτιμήσεις είναι κατά προσέγγιση και το ινστιτούτο αναθεωρεί κάθε χρόνο τα στοιχεία του για τις παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις με βάση νέες πληροφορίες και επικαιροποιήσεις προηγούμενων εκτιμήσεων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ