Βέλγιο: Καταδίκη του κράτους από το Πρωτοδικείο του για καθυστέρηση αποδοχής αιτημάτων ασύλου

 
Βέλγιο: Καταδίκη του κράτους από το Πρωτοδικείο του για καθυστέρηση αποδοχής αιτημάτων ασύλου

Ενημερώθηκε: 08/10/20 - 20:02

Το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών καταδίκασε το βελγικό κράτος, επειδή δεν πρόσφερε απευθείας υποδοχή στους αιτούντες άσυλο.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των Brussels Times, με τίτλο "Το Βέλγιο καταδικάστηκε λόγω αποτυχίας να υποδεχτεί αιτούντες άσυλο", σχολιάζοντας αυτή την απόφαση.

Οι αιτούντες άσυλο, είχαν ενημερώσει ηλεκτρονικά το Γραφείο Αλλοδαπών ότι ζητούσαν διεθνή προστασία. Λόγω των υγειονομικών μέτρων Covid-19, τα άτομα που χρειάζονται διεθνή προστασία στο Βέλγιο έπρεπε να εγγραφούν από τον Απρίλιο διαδικτυακά και στη συνέχεια να περιμένουν ραντεβού από το Γραφείο Αλλοδαπών. Παρόλα αυτά τα άτομα αυτά δεν έγιναν δεκτά, παρόλο που το δικαιούνταν.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και τη βελγική νομοθεσία, οι αιτούντες άσυλο δικαιούνται υποδοχής αμέσως μόλις υποβάλουν την αίτησή τους για διεθνή προστασία. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Υποδοχής των Αιτούντων Άσυλο (Fedasil) έχει καταδικαστεί αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες από το Εργατικό Δικαστήριο και υποχρεώθηκε μέσω επιβολής προστίμων να δεχθεί αμέσως άτομα που περιμένουν ραντεβού.

Στην πράξη, η περίοδος αναμονής για αυτό το ραντεβού ποικίλλει από μερικές ημέρες έως εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Οι αιτούντες βρίσκονται στους δρόμους, σε καθεστώς αβεβαιότητας και κατά παραβίαση των κανόνων δημόσιας υγείας.

Το υφιστάμενο σύστημα επιτρέπει στις Αρχές να περιορίζουν τον αριθμό των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται ανά ημέρα ανάλογα με τη δυναμικότητα του προσωπικού του Γραφείου και της Fedasil. Έφεση κατά της απόφασης είναι δυνατή, αλλά δε θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα: Η απόφαση είναι προσωρινά εφαρμόσιμη.

Ο δικαστής υποχρεώνει τώρα το βελγικό κράτος να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι οι αιτούντες άσυλο θα γίνουν δεκτοί, αμέσως μόλις εγγραφούν διαδικτυακά. Το κράτος θα έχει προθεσμία 30 ημερών για να το πράξει. Εάν παρέλθει η ημερομηνία αυτή, θα επιβάλλεται ποινή 2.500 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης, με μέγιστο ποσό τα 100.000 ευρώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ