Βίκτορ Μπουτ: Γιατί ο διαβόητος έμπορος όπλων είναι τόσο σημαντικός για τον Πούτιν; (ΒΙΝΤΕΟ)

 
μπουτ

Ενημερώθηκε: 09/12/22 - 19:22

Η ανταλλαγή της κρατούμενης στις ρωσικές φυλακές εδώ και εννέα μήνες μπασκετμπολίστριας Μπρίτνι Γκράινερ με έναν διαβόητο Ρώσο έμπορο όπλων, τον Βίκτορ Μπουτ, ξάφνιασε πολλούς διεθνώς, προκαλώντας το ερώτημα γιατί η Μόσχα έχει ανάγκη να φέρει πίσω στη Ρωσία έναν καταδικασμένο για πολύ σοβαρά αδικήματα πολίτη προσφέροντας ένα σημαντικό διαπραγματευτικό ατού, όπως η Αμερικανίδα αθλήτρια.

Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να είναι τόσο σημαντικός για τη Μόσχα ώστε επί δεκαετίες να επιζητεί την απελευθέρωσή του σε όποιο επίπεδο μπορούσε, και επίσης να είναι απλώς ένας αθώος και ατυχής πιλότος και έμπορος, όπως ισχυρίστηκε; Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος που αρνείται τα πάντα και είναι πολύτιμος για τον Βλαντίμιρ Πούτιν;

Κατηγορείται, από πολλούς αναλυτές και ερευνητές του ΟΗΕ, για πώληση όπλων σε όλη την Αφρική κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 και των αρχών του 2000, κάτι που αρνήθηκε. Υπήρχαν κατηγορίες ότι όπλισε ακόμη και την Αλ Κάιντα, τις οποίες επίσης αρνήθηκε όπως έχει κάνει και σχεδόν για όλα όσα έχει κατηγορηθεί.

Μέχρι και ταινία έχει γυριστεί για την περίπτωσή του, με τίτλο «Lord of War» και πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ.

Ο άνθρωπος που έγινε γνωστός ως «Έμπορος του Θανάτου» πέρασε 14 χρόνια στη φυλακή, και εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες χάρη σε μια περίπλοκη επιχείρηση από την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ: Αμερικανοί πράκτορες προσποιήθηκαν ότι ήταν Κολομβιανοί τρομοκράτες που συμφώνησε μαζί τους να τους προμηθεύσει όπλα για να σκοτώσει Αμερικανούς.

Ρωσική ελίτ

Ο Μπουτ, εκτός από πιλότος και επιχειρηματίας, διετέλεσε και στρατιωτικός μεταφραστής με σοβιετικό παρελθόν. Υπάρχουν όμως ισχυρισμοί ότι εργάστηκε στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και έγινε χρήσιμος για αυτές στην προμήθεια όπλων σε όλο τον κόσμο για την ενίσχυση των γεωπολιτικών στόχων της Μόσχας. Εκτιμάται επίσης ότι είχε υπηρετήσει δίπλα σε ανώτερους Ρώσους που τώρα είναι κοντά στον κ. Πούτιν. Αυτό ίσως να εξηγεί την ένταση με την οποία τον καταζητούσαν οι Αμερικανοί.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο για τον οποίο πολλοί απλοί Ρώσοι θα έχουν ακούσει και έχει σίγουρα μεγάλη σημασία για τη ρωσική ελίτ, δηλαδή αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους των οποίων την εύνοια θέλει να εξασφαλίσει τώρα ο κ. Πούτιν.

Ο Γεβγένι Πριγκόζιν, ο ιδρυτής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, καλωσόρισε την επιστροφή του Μπουτ: «Συγχαρητήρια στον Βίκτορ Μπουτ. Και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτόν», είπε ο Πριγκόζιν, στενός σύμμαχος του κ. Πούτιν.

Ο ρωσικός Τύπος χαιρέτησε την Παρασκευή την επιστροφή Μπουτ στη Ρωσία, επαινώντας, ως συνήθως, τον Ρώσο πρόεδρο που τα καταφέρνει παντού και πάντα. Όπως επισημαίνει το CNN, είναι όντως μια νίκη για τον κ. Πούτιν, αλλά μια νίκη που έχει το κόστος της αποκάλυψης της αδυναμίας του και της ανάγκης του να διατηρήσει ευχαριστημένη τη στρατιωτική ελίτ στην οποία βασίζεται.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μπουτ είναι ένα κορυφαίο έπαθλο για τους Ρώσους αξιωματούχους, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την μεταχείρισή  του μετά τη σύλληψή του το 2008 στην Ταϊλάνδη μετά από στοχευμένη επιχείρηση της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών.  Ο Steve Zissou, ο δικηγόρος του Μπουτ με έδρα τη Νέα Υόρκη, προειδοποίησε τον Ιούλιο – αναφέρει η Washington Post, ότι «κανένας Αμερικανός δεν θα ανταλλαγεί εάν ο Βίκτορ Μπουτ  δεν σταλεί σπίτι του».

Όταν ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Τζ. Μπερνς, στο Φόρουμ για την Ασφάλεια του Άσπεν τον Ιούλιο, ρωτήθηκε γιατί η Ρωσία ήθελε τον Μπουτ, ο Μπερνς απάντησε: «Αυτή είναι μια καλή ερώτηση, γιατί ο Βίκτορ Μπουτ είναι φρικιό»….

Αν και η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε ότι ο Μπουτ παγιδεύτηκε από την DEA, πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές πιστεύουν ότι ο θυμός της Μόσχας δεν συνδέθηκε με την ουσία της υπόθεσης, αλλά μάλλον με τους δεσμούς του Μπουτ με τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Είναι ξεκάθαρο ότι είχε σημαντικούς δεσμούς με ρωσικούς κυβερνητικούς κύκλους», είπε ο Λι Γουλόσκι, στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην κυβέρνηση Κλίντον που ηγήθηκε των πρώτων προσπαθειών για την πάταξη του δικτύου του Μπουτ.

Αν και λιγότερο διάσημη από την KGB και την διάδοχό της την FSB, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, κοινώς γνωστή ως GRU, έχει τη φήμη ότι αναλαμβάνει πιο τολμηρές και πιο επικίνδυνες αποστολές. Τα τελευταία χρόνια έχει κατηγορηθεί για τα πάντα, από χακάρισμα εκλογών έως δολοφονίες αντιφρονούντων.

Svoi στα ρώσικα σημαίνει κάποιον από «εμάς»

Επιπλέον, οι αναφορές δείχνουν ότι ο Μπουτ θα μπορούσε να έχει στενούς δεσμούς με τον Ιγκόρ Σετσίν, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσίας και σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

 Τόσο ο Σετσίν όσο και ο Μπουτ υπηρέτησαν στον σοβιετικό στρατό στην Αφρική κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

Ο Μπουτ αρνήθηκε οποιονδήποτε τέτοιο σύνδεσμο με την GRU. Είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει τον Σετσίν. Και να τον γνώριζε, θα το έλεγε;

Αλλά αυτή η σιωπή θα μπορούσε να είναι η ουσία. Ο έμπορος όπλων αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές, παρόλο που καθόταν για πάνω από μια δεκαετία, απομονωμένος και μόνος, σε ένα κελί χιλιάδες μίλια από το σπίτι του στη Μόσχα. Αυτή η σιωπή θα μπορούσε μια μέρα να ανταμιφθεί…

«Διατηρούσε την ψυχραιμία του στη φυλακή, δεν αποκάλυψε ποτέ τίποτα στους Αμερικανούς, απ’ όσο μπορώ να πω», είπε ο Ρώσος δημοσιογράφος Αντρέι Σολντάτοφ.

Ο Σιμόν Σαράντζιαντου Κέντρου Επιστήμης και Διεθνών Υποθέσεων Belfer του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ είπε ότι ο Μπουτ δεν θα μπορούσε ποτέ να λειτουργεί μια τόσο μεγάλη επιχείρηση λαθρεμπορίου χωρίς την κρατική προστασία, αλλά ότι ποτέ δεν μίλησε για αυτό.

«Η ρωσική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να τον ανακτήσει ώστε να παραμείνουν έτσι τα πράγματα», είπε ο Σαράντζιαν.

Η απελευθέρωση του Μπουτ μπορεί κάλλιστα να στείλει  ένα μήνυμα σε άλλους που ίσως να μπλέξουν σε μπελάδες, λέει ο Μαρκ Γκαλεότι, ειδικός στη ρωσική ασφάλειαι: «Η πατρίδα δεν θα σας ξεχάσει».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας γιόρτασε την απελευθέρωση του Μπουτ σε δήλωση χθες Πέμπτη, ενώ  «Δόξα τω Θεώ συνέβη αυτή η ανταλλαγή», είπε η Μαρία Μπούτινα, μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας.   «Είμαι χαρούμενη, η καρδιά μου τραγουδάει. Δεν εγκαταλείπουμε τους δικούς μας ανθρώπους».

Η Ρωσίδα πολιτική αναλύτρια Τατιάνα Στανοβάγια, ιδρύτρια της ομάδας πολιτικής ανάλυσης R.Politik, δήλωσε τον Ιούλιο ότι ο Πούτιν ήθελε κάτι βαθύτερο από ένα κάποιο πολιτικό κέρδος.

«Έχουμε μια ειδική λέξη στη ρωσική γλώσσα για άτομα όπως ο Μπουτ: svoi. Σημαίνει κάποιον από «εμάς». Είναι κάποιος που εργάστηκε για την πατρίδα, τουλάχιστον στα μάτια της κυβέρνησης».

Ο Μπουτ, ο οποίος έχει πει σε συνεντεύξεις του ότι γεννήθηκε στο Τατζικιστάν το 1967, σπούδασε γλώσσες στο Σοβιετικό Στρατιωτικό Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών στη Μόσχα. Είπε ότι πιέστηκε να σπουδάσει πορτογαλικά και αργότερα στάλθηκε στην Αγκόλα για να εργαστεί ως μεταφραστής στη σοβιετική αεροπορία.

Τα στρατιωτικά ιδρύματα ήταν βασικοί χώροι στρατολόγησης για την GRU, λένε οι ειδικοί (η πιο εκλεπτυσμένη KGB, εν τω μεταξύ, κολλούσε στα πανεπιστήμια). Και ενώ οι δεσμοί του Μπουτ με τον Σετσίν είναι ασαφείς, και οι δύο σπούδασαν πορτογαλικά και επικαλύπτονταν με τον σοβιετικό στρατό στη Μοζαμβίκη.

Λίγο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Μπουτ, όπως πολλοί άλλοι που είδαν την ευκαιρία να επωφεληθούν μέσα στο χάος, έγινε επιχειρηματίας. Χρησιμοποίησε έναν μικρό στόλο αεροπλάνων Antonov An-8 σοβιετικής κατασκευής για να δημιουργήσει μια επιχείρηση αεροπορικών μεταφορών και ήταν προφανώς διατεθειμένος να πάρει ρίσκα που άλλοι δεν θα έκαναν, πετώντας σε εμπόλεμες ζώνες και σε αποτυχημένες πολιτείες.

Ο Μπουτ πιστεύεται επίσης ότι έχει πρόσβαση σε κάτι πιο πολύτιμο από τα αεροπλάνα: τη γνώση της τύχης των τεράστιων αποθεμάτων όπλων της Σοβιετικής Ένωσης.

«Μεταφέρει όπλα για μια δεκαετία, από μέρη όπως η Ουκρανία», είπε ο Ντάγκλας Φάραχ, πρόεδρος της εταιρείας εθνικής ασφάλειας IBI Consultants και συν-συγγραφέας ενός βιβλίου για τον Μπουτ. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, εξόπλιζε και τις δύο πλευρές της σύγκρουσης», λένε οι μαρτυρίες.

Η αρχή του τέλους

Εν μέσω αυξανόμενων διεθνών πιέσεων, συμπεριλαμβανομένου του εντάλματος σύλληψης της Ιντερπόλ που εκδόθηκε το 2002, ο Μπουτ επέστρεψε στη Μόσχα.

Σύμφωνα με πολλούς λογαριασμούς, ο Μπουτ εκείνη την εποχή αποχώρησε από την έντονη ενασχόλησή του στο εμπόριο όπλων. Έμενε στο Γκολίτσινο, μια μικρή πόλη έξω από τη Μόσχα. Ένας φίλος που επισκέφτηκε το σπίτι του το 2008 αργότερα σημείωσε ότι ήταν γεμάτο βιβλία καθώς και, παραδόξως, ένα DVD της ταινίας του 2005 του Nicolas Cage “Lord of War”, η οποία φέρεται να ήταν εμπνευσμένη από τη ζωή του.

Δυστυχώς γι’ αυτόν, αυτός ο καλεσμένος – ο πρώην πράκτορας των νοτιοαφρικανικών μυστικών υπηρεσιών Andrew Smulian – εργαζόταν για την DEA.

Ο Μπουτ συνελήφθη αργότερα στην Ταϊλάνδη, όπου είχε καταγραφεί κρυφά από την DEA να οργανώνει την αγορά 100 πυραύλων εδάφους-αέρος, 20.000 τυφεκίων AK-47, 20.000 χειροβομβίδες θραυσμάτων, 740 όλμους, 350 τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή, πέντε τόνους C- 4 εκρηκτικά και 10 εκατομμύρια φυσίγγια για ανθρώπους που νόμιζε ότι ήταν πράκτορες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), μιας ανταρτικής ομάδας την οποία οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τρομοκρατική.

Όταν οι πράκτορες που υποδύονταν τους αγοραστές για τους αντάρτες  FARC είπαν ότι τα όπλα θα χρησιμοποιούνταν εναντίον πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κολομβίας, ακουγόταν ο Μπουτ να τους λέει ότι είχαν «τον ίδιο εχθρό». «Δεν είναι δουλειά», είπε. «Είναι ο αγώνας μου».

Πηγή: CNN, The Guardian, Reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ