ΕΕ: Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - 100 ευρώ στο ντίζελ και 45 ευρώ στο μαζούτ

 
ΠΛΑΦΟΝ

Ενημερώθηκε: 03/02/23 - 20:49

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, όπως ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία με ανάρτησή της στο Twitter.

Οι «27» ενέκριναν το πλαφόν, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως αναφέρεται στην ανάρτηση εξ ονόματος των κρατών-μελών της ΕΕ. Πρόκειται για μια «σημαντική συμφωνία που εντάσσεται στη συνεχιζόμενη απάντηση της ΕΕ και των εταίρων της στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η τιμή που συμφωνήθηκε από τους πρεσβευτές είναι τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για τα πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως το ντίζελ και τα 45 δολάρια ανά βαρέλι για τα χαμηλής ποιότητας πετρελαϊκά καύσιμα, όπως το μαζούτ. Η πρόταση είναι να ισχύσουν αυτές οι τιμές από τις 5 Φεβρουαρίου.

Τα πλαφόν, μαζί με την απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικών πετρελαιοειδών, αποτελούν μέρος της ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ των χωρών της G7, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Έρχεται μετά το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που επιβλήθηκε στο ρωσικό αργό στις 5 Δεκεμβρίου, καθώς οι χώρες της G7, η ΕΕ και η Αυστραλία επιδιώκουν να περιορίσουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Και τα δύο πλαφόν λειτουργούν απαγορεύοντας στις δυτικές ασφαλιστικές και ναυτιλιακές εταιρείες να ασφαλίζουν ή να μεταφέρουν φορτία ρωσικού αργού και πετρελαιοειδών, εκτός και αν αυτά αγοράστηκαν στην τιμή του πλαφόν ή χαμηλότερα από αυτό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ