Εκλογές Τουρκία: Έκλεισαν οι ματωμένες κάλπες του Ερντογάν

Τι δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα για τον Ερντογάν
Ενημερώθηκε: 31/03/19 - 21:52

Εκλογές Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες στις τοπικές  εκλογές στις 81 επαρχίες της Τουρκίας και μόνο περήφανος δεν μπορεί να είναι ο Ερντογάν. 

Ήδη δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα σε εκλογικό κέντρο της Μαλάτειας, ενώ δύο ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν σε άλλα επεισόδια που σημειώθηκαν σε ένα εκλογικό κέντρο στο Ντιγιάρμπακιρ, την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού,δήλωνε ότι η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά.

Περισσότεροι από 44 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμενόταν να ψηφίσουν στα 142,777 εκλογικά κέντρα στις 30 μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας. Ακόμη 12,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένονταν στα 51.851 εκλογικά κέντρα στις υπόλοιπες 51 επαρχίες της Τουρκίας.

Άρχισε η καταμέτρηση

 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι τοπικές επιτροπές έχουν ήδη καταμετρήσει το 12% των ψήφων.

Στην Κωνσταντινούπολη,ο εκλεκτός του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, προηγείται με 52,5% των ψήφων έναντι 44,7% του Ιμάμογλου, που υποστηρίζεται από τους Κιλιντσάρογλου – Ακσενέρ.

Στην Άγκυρα, σαφές προβάδισμα έχει, επίσης, ο υποστηριζόμενος από τον “Σουλτάνο”, Γιαμάς

Στην Σμύρνη, όμως, ο εκλεκτός του Ερντογάν, Ζεκμπέκι, γνωρίζει τη συντριβή, καθώς υπολείπεται με 20 μονάδες του αντιπάλου του.

Το δείγμα, όμως, δεν είναι ακόμη επαρκές για μια ασφαλή εικόνα, ενώ ακόμη το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο δεν έχει προχωρήσει στην άρση των απαγορεύσεων για την μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Βάφονται με αίμα οι εκλογές στην Τουρκία

 

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν 8.270. Από αυτούς θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων και άλλοι 1,359 δήμαρχοι για τα επόμενα 5 χρόνια.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται συνήθως κατά τις 19:00 το απόγευμα των εκλογών, αφού έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση. \

Ψήφισε ο Ερντογάν

 

Διεθνή δίκτυα, όπως το Bloomberg, προβλέπουν «ντέρμπι» σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

«Καθώς η λίρα περνά από μια κρίση στην επόμενη, ο Ερντογάν εξαπολύει επιθέσεις σε εχθρούς τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, προειδοποιώντας τους τραπεζίτες με “βαρύ κόστος” που θα κληθούν να πληρώσουν για το υφιστάμενο νομισματικό χάος» σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Κατά το ίδιος δημοσίευμα, σε μια προσπάθεια να αναστρέψουν το κλίμα στην τουρκική οικονομία, «κόμματα της αντιπολίτευσης, σε μια σπάνια κίνηση, συνεργάζονται, ασκώντας κριτική στον Ερντογάν και στο ισλαμιστικών βάσεων κίνημά του»