Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Αρχών για την Πορτογαλία-Στους 63 οι νεκροί-Κόλαση του Δάντη

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Αρχών για την Πορτογαλία-Στους 63 οι νεκροί-Κόλαση του Δάντη
Ενημερώθηκε: 19/06/17 - 22:47

Έκτακτη σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, των Εθνικών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας των κρατών-μελών της Μεσογειακής Ζώνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκάλεσε σήμερα, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ERCC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 4 το απόγευμα, για την κατάσταση στην Πορτογαλία.

Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν Αξιωματικοί από τα Κέντρα Επιχειρήσεων των Εθνικών Αρχών Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.
Στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν η αποτίμηση της κατάστασης, καθώς και η εκτίμηση των Πορτογαλικών Αρχών για τις επόμενες ημέρες.

Οι Πορτογάλοι Αξιωματούχοι ευχαρίστησαν όλα τα κράτη για την βοήθεια που προσέφεραν, καθώς και την χώρα μας για την πρόθεση προσφοράς της Ελληνικής Ευρωπαϊκής Μονάδας Δασικών Πυρκαγιών του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελούμενη από 30 άτομα, σημείωσε όμως ότι προς το παρόν επαρκούν οι υπάρχουσες δυνάμεις που επιχειρούν.

Τέλος, ενημέρωσαν ότι υπάρχουν τέσσερις κύριες πυρκαγιές σε εξέλιξη στις περιοχές Leiria και Coimbra, ενώ οι καιρικές συνθήκες αναμένονται να βελτιωθούν από την 21η Ιουνίου.

Συνεχίζουν να μαίνονται οι πυρκαγιές στη χώρα, η οποία θρηνεί 63 νεκρούς

 

Εντωμεταξύ πάνω από 1.000 πυροσβέστες συνέχιζαν ακόμη σήμερα τη μάχη με τις φλόγες στην κεντρική Πορτογαλία, συνεχίζοντας τις προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο τη γιγαντιαία δασική πυρκαγιά η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 63 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός γάλλου πολίτη, συγκλονίζοντας τη χώρα της Ιβηρικής.

Η φωτιά συνέχιζε να μαίνεται το απόγευμα στους κατάφυτους λόγους της περιοχής Πεδρόγαου Γκραντ, όπου ξέσπασε το Σάββατο, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο μικρό χωριό Αταλάι Φουντεράι, από όπου υψώνονταν στήλες πυκνού καπνού σε μια έκταση κοντά σε ένα σπίτι, οι κάτοικοι προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά με κουβάδες νερό και μια δεξαμενή που ρυμουλκούσε ένα τρακτέρ.
«Έχω δει πολλές πυρκαγιές, αλλά σαν κι αυτή ποτέ. Δεν είχε γίνει ποτέ κάτι σαν κι αυτό εδώ, ο τρόπος που εξαπλώθηκε, η ταχύτητα», αφηγήθηκε η Μπέτι Χεσούς, μετανάστρια από τη Βενεζουέλα, 50 ετών.

Στο χωριό Φιγκέιρο, οι κάτοικοι είναι ακόμη συγκλονισμένοι από την αστραπιαία εξάπλωση της πυρκαγιάς. Η δικαστική αστυνομία αποκλείει το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να οφείλεται σε εμπρησμό, μετά την ανακάλυψη ενός δένδρου που χτυπήθηκε από κεραυνό κι εκτιμάται ότι ήταν το σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά εξαπλούμενη ταχύτατα λόγω του ότι η βλάστηση ήταν ιδιαίτερα άνυδρη εξαιτίας της ξηρασίας, του κύματος καύσωνα και των ισχυρών ανέμων.
Τουλάχιστον 1.150 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχειρούν στο κεντρικό τμήμα της χώρας και πάνω από 2.400 με 700 οχήματα στο σύνολο της Πορτογαλίας, όπου οι εστίες είναι περίπου 100.

Ένδεκα πυροσβεστικά αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί γύρω από το Πεδρόγαου Γκραντ, σταλμένα από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά παρέμειναν για μεγάλο μέρος του πρωινού καθηλωμένα λόγω των πυκνών νεφών καπνού.
Σύμφωνα με τον Ελιζέου Ολιβέιρα, τον επικεφαλής των επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, η κατάσταση είναι «δύσκολη, περίπλοκη» λόγω των «πολλών μετώπων της φωτιάς» και των «πάντα δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών», δηλαδή του καύσωνα και των ανέμων. «Ανά πάσα στιγμή, η κατάσταση μπορεί να περιπλακεί» κι άλλο, προειδοποίησε ο ίδιος.

Μετά τον θάνατο ενός πυροσβέστη που νοσηλευόταν, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της φωτιάς στο Πεδρόγαου Γκραντ αυξήθηκε στους 63 νεκρούς και άλλους περίπου εξήντα τραυματίες. Ένας Γάλλος βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα, οι τραυματίες από τις πυρκαγιές από το Σάββατο ανέρχονται στους 135. Η Πολιτική Προστασία επιβεβαίωσε ότι από τους 63 νεκρούς, οι 47 βρέθηκαν στον «δρόμο της κόλασης», τη λεγόμενη εθνική οδό 236, όπου εποχούμενοι παγιδεύτηκαν από τις φλόγες. Επρόκειτο στην πλειονότητά τους για οικογένειες που επέστρεφαν από μια κοντινή πλαζ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Σχετικά Θέματα:

Έτοιμη να φύγει για Πορτογαλία ομάδα 30 Ελλήνων πυροσβεστών

«Κόλαση» στη Πορτογαλία: Φόβοι πως οι νεκροί από τις πυρκαγιές θα φτάσουν τους 100 (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Πορτογαλία: Τριήμερο εθνικό πένθος-Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά παρά τις προσπάθειες 600 πυροσβεστών