Έκθεση-βόμβα από την Ολλανδία συνδέει τον Ερντογάν με ακραίους σαλαφιστές

Έκθεση-βόμβα από την Ολλανδία συνδέει τον Ερντογάν με ακραίους σαλαφιστές
Ενημερώθηκε: 17/02/21 - 14:59

Πολιτική θύελλα έχει ξεσηκώσει στην Ολλανδία, ένα απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε από την ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών όπου αναφέρει ότι η άνοδος του Σαλαφισμού στην χώρα (σ.σ. πρόκειται για ακραίους μουσουλμάνους) συνδέεται με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
 
Ο δημόσιος οργανισμός ειδήσεων της χώρας (NOS,Nederlandse Omroep Stichting) αναφέρει ότι η εθνική ολλανδική υπηρεσία ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας (NCTV) θεωρεί, σύμφωνα με μια απόρρητη έρευνα που είναι σε εξέλιξη, ότι ο στόχος του Ερντογάν για ισλαμοποίηση της Τουρκίας, έχει μεγάλη απήχηση στην τουρκική κοινότητα της Ολλανδίας και διασπείρεται μέσω των τουρκό-ολλανδικών ενώσεων.
 
Σύμφωνα με το 30 σέλιδο εγγραφο, τουρκικές οργανώσεις Σαλαφισμού έχουν στενούς δεσμούς με τουρκικούς συλλόγους που εδρεύουν στην Ολλανδία, και συγκεκριμένα με τουρκό-ολλανδικές οργανώσεις νεολαίας.  Αυτά τα γκρουπ με την σειρά τους έρχονται σε επαφή με ιεροκήρυκες που έχουν σχέση με Σαλαφιστές και επικοινωνούν μέσω των μέσω κοινωνικής δικτύωσης όπου  φαίνεται να δοξάζουν νεκρούς τζιχαντιστές και να ανταλλάσουν μηνύματα κατά της Δύσης και του Ισραήλ.

Σε ένα σημείο του εγγράφου που έχει τίτλο «Η στρατηγική ισλαμοποίησης του Ερντογάν: Πώς ωφελούνται οι Σαλαφιστές», λέει ότι ο Τούρκος πρόεδρος παρείχε χώρο στους Σαλαφιστές στην Τουρκία για να αποκτήσει  όλο και μεγαλύτερη  εξουσία.

Τονίζεται, ειδικότερα, η σχέση της Τουρκίας με συγκεκριμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της «Hayat Tahrir al-Sham» (HTS) στη Συρία και υπογραμμίζεται ότι ο Ερντογάν «παρέχει πεδίο» και σε άλλα παραστρατιωτικά ισλαμιστικά κινήματα, όπως το «Μέτωπο Ανατολικών Ισλαμικών Επιδρομέων» (IBDA-C).

Μάλιστα, η έκθεση των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέρεται σε διασύνδεση των λόγων του Ερντογάν με τη φονική επίθεση σε τραμ στην Ουτρέχτη το 2019. Ισχυρίζεται πως η αντίδραση του Ερντογάν στους πυροβολισμούς στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας από λευκό ακροδεξιό το ίδιο έτος και η γενική αντι-δυτική ρητορική, έπαιξαν ρόλο στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Τούρκος Γκοκμέν Τανίς, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 7, σε περιστατικό με πυροβολισμούς σε τραμ της Ουτρέχτης.

Πάντως η ολλανδική υπηρεσία ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ολλανδικού μέσου σημείωσε ότι η έκθεση δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι η ανάλυση της είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο. Επιπλέον μέσα στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι ένας από τους στόχους της είναι η ανάπτυξη συνεργασιών με τις τοπικές κοινωνίες έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ριζοσπαστικοποίησης των Τουρκο-Ολλανδών και όχι η στοχοποίηση τους ως ομάδα.

Ωστόσο, η έκθεση έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στην Ολλανδία με αρκετούς πολιτικούς της χώρας να ζητούν εξηγήσεις για το περιεχόμενο της.

Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ρόναλντ φαν Ράακ τόνισε ότι όλοι πρέπει να περιμένουν την τελική έκθεση προτού καταλήξουν σε συμπεράσματα. Ο Τουναχάν Κουζού, βουλευτής του κόμματος DENK, που είναι το κόμμα των μουσουλμάνων μεταναστών, δήλωσε ότι είναι επίσης πολύ νωρίς για να σχολιάσει την έκθεση.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Φέμκε Μέρελ φαν Κοουτεν Femke ανακοίνωσε στο Twitter ότι υπέβαλε στην κυβέρνηση συνολικά 35 ερωτήσεις που σχετίζονται με το έγγραφο.

Ο ακροδεξιός ηγέτης του Κόμματος της Ελευθερίας, Γκερτ Βίλντερς, κατηγόρησε τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ότι πήγε να «κουκουλώσει» την έκθεση του NCTV. Επίσης κουνούσε στην ολλανδική Βουλή μια φωτογραφία όπου απεικονιζόταν το πρόσωπο του Ερντογάν ανάμεσα στην τουρκική σημαία και την σημαία του ΙSIS.

«Ο Ερντογάν είναι ένας θανατηφόρος ισλαμιστής που υποκινεί το μίσος και τον τρόμο και στην Ολλανδία. Το λέω αυτό για πάνω από 15 χρόνια και ο Ρούτε και το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (σ.σ. VVD) με αγνοούσαν» έγραψε στο Twitter o Βίλντερς.

Πάντως η κυβέρνηση του Ρούτε δεν έχει σχολιάσει ακόμη την έκθεση NCTV.

Τούρκοι αξιωματούχοι σχολίασαν την έκθεση χαρακτηρίζοντας την ως ρατσιστική και προκατειλημμένη. Ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Άλτουνμ απέρριψε την ολλανδική έκθεση του NCTV ως «ανακριβής, μεροληπτική και αστοιχείωτη» και επιτέθηκε στην Ολλανδική κυβέρνηση για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο Βίλντερς.

«Ο Βίλντερς και το κόμμα των νεοναζιστών του δεν έχουν πει ποτέ κάτι που να έχει αξία. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι φαινομενικά μετριοπαθείς κυβερνήσεις και οι φαινομενικά υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής στην Ευρώπη φαίνεται να συμφωνούν.» έγραψε σε tweet του ο Αλτουνμ.

ΠΗΓΗ:NOS ,Ahval