Επιμένει ο Ερντογάν στη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί συνδέοντας την με την Ιερουσαλήμ

Επιμένει ο Ερντογάν στη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί συνδέοντας την με την Ιερουσαλήμ
Ενημερώθηκε: 28/03/19 - 08:51

Απτόητος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρόθεσή του να κάνει τζαμί την Αγιά Σοφιά συνδέοντας μάλιστα το μέλλον του ιστορικού μνημείου και συμβόλου της χριστιανοσύνης, με την μεταχείριση του τεμένους Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ, το οποίο αποτελεί ιερό τόπο για το Ισλάμ.

«Αυτοί που σιωπούν όταν το τέμενος Αλ-Άκσα δέχεται επίθεση δεν μπορούν να μας πουν τι να κάνουμε για το στάτους της Αγίας Σοφίας», είπε ο κ. Ερντογάν στο δίκτυο A Haber, όμως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να μετατρέψει το ιστορικό μνημείο εκ νέου σε τζαμί αντί για μουσείο που είναι σήμερα.

 «Για χρόνια το έθνος μας περίμενε να δει τζαμί την Αγιά Σοφιά. Ήταν λάθος που την κάναμε μουσείο. Από τη στιγμή που υπάρχει μια τέτοια απαίτηση, είναι ώρα να κάνουμε αυτό το βήμα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο A Haber.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 

«Η Αγιά Σοφιά δεν θα αποκαλείται πια μουσείο. Θα θυμόμαστε την Αγιά Σοφιά ως τζαμί. Έχω ιδέες και τις έχω μοιραστεί με φίλους μου» πρόσθεσε.

 Σε ομιλία του στην Τραπεζούντα ο Τούρκος πρόεδρος είχε επιχειρήσει να δώσει μια διεθνή διάσταση στην κίνησή του αυτή υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή του καθεστώτος, που διέπει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, από ναό-μουσείο σε τέμενος θα είναι ένα είδος απάντησης στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των υψιπέδων του Γκολάν.

Υπενθυμίζουμε το «φρένο» που επιχείρησε να του βάλει η Unesco με πηγή του οργανισμού να διαμηνύει ότι πρόκειται για Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μία τέτοια απόφαση θα πρέπει τα να υποβληθεί στην αρμόδια επιτροπή της UNESCO και να εγκριθεί, προκειμένου να προχωρήσει.