Φόβοι στα διεθνή χρηματιστήρια από την κατάρρευση της Silicon Valley (ΒΙΝΤΕΟ)

 
τραπεζα

Ενημερώθηκε: 11/03/23 - 20:13

Βαριές απώλειες καταγράφονται στα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο στον απόηχο των προβλημάτων κεφαλαιακής επάρκειας της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley.

Στους εργαζόμενους της SVB προσφέρθηκαν εργασία 45 ημερών και αποδοχές 1,5 μισθών από τον κυβερνητικό οργανισμό (Federal Deposit Insurance Corp - FDIC) που ανέλαβε τον έλεγχο της SVB η οποία κατέρρευσε χθες, σύμφωνα με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα προς το προσωπικό της τράπεζας, το οποίο διάβασε το Reuters.

Οι υπάλληλοι της τράπεζας θα εγγραφούν και θα τους δοθούν πληροφορίες σχετικά με τις παροχές που θα έχουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από τον FDIC, ενώ λεπτομέρειες για την ασφαλιστική κάλυψή τους θα δοθούν από την πρώην μητρική εταιρεία της τράπεζας SVB Financial Group, όπως ανέφερε ο FDIC σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη αργά χθες το βράδυ με τον τίτλο «Διατήρηση Υπαλλήλων».

Η SVB δαιτηρούσε 8.528 υπαλλήλους στα τέλη του 2022.

Το προσωπικό της τράπεζας έλαβε οδηγίες για την εξ αποστάσεως συνέχιση της εργασίας του, εκτός από τους υπαλλήλους, η παρουσία των οποίων είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της τράπεζας, αλλά και τους εργαζόμενους σε τραπεζικά υποκαταστήματα.

Ο FDIC δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.

Ο οίκος Moody's «είδε» πρώτος τον ερχομό της κατάρρευσης

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ο οίκος Moody's Investors Service Inc προειδοποίησε την SVB Financial Group, μητρική της Silicon Valley Bank, για τις ανησυχητικές εξελίξεις, καθώς ο οίκος χρηματοπιστωτικών αξιολογήσεων προετοιμάζονταν να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητας της τράπεζας.

Το τηλεφώνημα, το οποίο περιέγραψαν δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση της κατάστασης, ενεργοποίησε τη διαδικασία για τη χθεσινή θεαματική κατάρρευση της τράπεζας, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση, από την οικονομική κρίση του 2008.

Η χθεσινή οικονομική κατάρρευση της τράπεζας SVB προκάλεσε νευρικότητα στις διεθνείς αγορές, επιφέροντας πλήγμα στις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

Οι επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο έκθεσης σε κίνδυνο των αδυναμιών του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, από την πολιτική υψηλών επιτοκίων για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, που ακολουθεί η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Γιατί πτώχευσε η Silicon Valley Bank;

Η Silicon Valley Bank επλήγη σκληρά από την ύφεση των μετοχών τεχνολογίας το περασμένο έτος, καθώς και από το επιθετικό σχέδιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η τράπεζα αγόρασε ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια, χρησιμοποιώντας τις καταθέσεις των πελατών, όπως θα λειτουργούσε κανονικά μια τυπική τράπεζα. Αυτές οι επενδύσεις είναι συνήθως ασφαλείς, αλλά η αξία τους μειώθηκε επειδή πλήρωναν χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που θα πλήρωνε ένα συγκρίσιμο ομόλογο εάν είχε εκδοθεί στο σημερινό περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.

Συνήθως αυτό δεν αποτελεί ζήτημα, επειδή οι τράπεζες τις κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα – εκτός αν χρειαστεί να τις πουλήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, οι πελάτες της Silicon Valley Bank ήταν σε μεγάλο βαθμό νεοφυείς επιχειρήσεις και άλλες εταιρείες με επίκεντρο την τεχνολογία, οι οποίες άρχισαν να χρειάζονται όλο και περισσότερο μετρητά τον περασμένο χρόνο. Η χρηματοδότηση επιχειρηματικού κεφαλαίου εξαντλείτο, οι εταιρείες δεν μπορούσαν να λάβουν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για μη κερδοφόρες επιχειρήσεις και, ως εκ τούτου, έπρεπε να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα κεφάλαιά τους – που συχνά κατετίθεντο στη Silicon Valley Bank, η οποία βρισκόταν στο κέντρο του σύμπαντος των τεχνολογικών startups.

Ετσι, οι πελάτες της τράπεζας άρχισαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Αρχικά αυτό δεν αποτελούσε τεράστιο ζήτημα, αλλά οι αναλήψεις άρχισαν να απαιτούν από την τράπεζα να αρχίσει να πουλά τα δικά της περιουσιακά στοιχεία για να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πελατών. Επειδή οι πελάτες της Silicon Valley Bank ήταν σε μεγάλο βαθμό επιχειρήσεις και πλούσιοι, πιθανότατα φοβούνταν περισσότερο τη χρεοκοπία της τράπεζας, καθώς οι καταθέσεις τους ήταν πάνω από 250.000 δολάρια, που είναι το όριο που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση στην ασφάλιση καταθέσεων.

Αυτό απαιτούσε την πώληση τυπικά ασφαλών ομολόγων με ζημία, και αυτές οι ζημίες προστέθηκαν στο σημείο που η Silicon Valley Bank κατέστη ουσιαστικά αφερέγγυα. Η τράπεζα προσπάθησε να συγκεντρώσει επιπλέον κεφάλαια μέσω εξωτερικών επενδυτών, αλλά δεν κατάφερε να τα βρει.

Η τράπεζα που εστιάζει στην τεχνολογία πτώχευσε από το παλαιότερο ζήτημα στον τραπεζικό τομέα: τις παλιές, καλές μαζικές αναλήψεις. Οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών δεν είχαν άλλη επιλογή από το να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Silicon Valley Bank για να προστατεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία και τις καταθέσεις που εξακολουθούσαν να παραμένουν στην τράπεζα.

Τι έπεται;

Υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα με τη Silicon Valley Bank, αλλά και τα δύο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω προβλήματα εάν δεν επιλυθούν γρήγορα.

Το πιο άμεσο είναι οι μεγάλες καταθέσεις της τράπεζας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ασφαλίζει καταθέσεις έως 250.000 δολάρια, αλλά οτιδήποτε πάνω από αυτό το επίπεδο θεωρείται ανασφάλιστο. Η Federal Deposit Insurance Corporation δήλωσε ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις θα είναι διαθέσιμες τη Δευτέρα το πρωί. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των καταθέσεων της Silicon Valley Bank ήταν ανασφάλιστη, ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της τράπεζας επειδή οι πελάτες της ήταν σε μεγάλο βαθμό νεοφυείς επιχειρήσεις και πλούσιοι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας.

Προς το παρόν, δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε όλα αυτά τα χρήματα και πιθανότατα θα πρέπει να αποδεσμευτούν με μια τακτική διαδικασία. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν εβδομάδες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια για να καλύψουν τα έξοδα μισθοδοσίας και λειτουργίας. Θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε απολύσεις.

Δεύτερον, δεν υπάρχει αγοραστής της Silicon Valley Bank. Τυπικά, οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών αναζητούν μια ισχυρότερη τράπεζα για να αναλάβει τα περιουσιακά στοιχεία μιας τράπεζας υπό πτώχευση, αλλά σε αυτή την περίπτωση καμία άλλη τράπεζα δεν έχει εμφανιστεί. Μια τράπεζα που θα αγόραζε τη Silicon Valley Bank θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ στην επίλυση ορισμένων από τα προβλήματα που συνδέονται με τα χρήματα στα οποία οι νεοφυείς επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση αυτή τη στιγμή.

Είναι πιθανό να επαναληφθεί το 2008;

Προς το παρόν όχι, και οι ειδικοί δεν αναμένουν ότι θα υπάρξουν προβλήματα που θα εξαπλωθούν στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα.

Η Silicon Valley Bank ήταν μεγάλη, αλλά είχε ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, αφού εξυπηρετούσε σχεδόν αποκλειστικά τον κόσμο της τεχνολογίας και εταιρείες που υποστηρίζονταν από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών. Εκανε πολλή δουλειά με το συγκεκριμένο κομμάτι της οικονομίας που επλήγη σκληρά το περασμένο έτος.

Αλλες τράπεζες είναι πολύ πιο διαφοροποιημένες σε πολλούς κλάδους, βάσεις πελατών και γεωγραφικές περιοχές. Ο πιο πρόσφατος γύρος «stress tests» από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα στις μεγαλύτερες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έδειξε ότι όλες θα επιβιώσουν από μια βαθιά ύφεση και μια σημαντική πτώση της ανεργίας.

Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις στον κόσμο των νέων τεχνολογιών, εάν τα υπόλοιπα χρήματα δεν μπορέσουν να αποδεσμευτούν γρήγορα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ