Νέα αιχμή κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, άφησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον «δύσκολο άνθρωπο» και υποστηρίζοντας ότι το Τελ Αβίβ οφείλει να είναι «πολύ ευγνώμον» προς την Ουάσιγκτον για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ιράν.
Σε δηλώσεις του στους New York Times μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε τον Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο παραλίγο να εκτροχιάσουν τις τελικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.
«Είναι πολύ δύσκολος άνθρωπος. Και, για να είμαι ειλικρινής, θα έπρεπε να είναι πολύ ευγνώμων προς εμάς γι’ αυτό που κάναμε. Αν το Ιράν διέθετε πυρηνικό όπλο, το Ισραήλ δεν θα υπήρχε ούτε για δύο ώρες», φέρεται να δήλωσε ο Τραμπ.
Παράλληλα, επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να επαναλάβουν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι πυραυλικές επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί κατά ιρανικών στόχων αποτέλεσαν τον βασικό παράγοντα που ώθησε την Τεχεράνη να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Δεν ήθελαν ένα τρίτο χτύπημα. Τους ενδιαφέρει να επιβιώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «οι επιθέσεις που πραγματοποιήσαμε είχαν τεράστια επίδραση στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας».
Οι δηλώσεις Τραμπ έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν προκαλεί έντονες συζητήσεις στη διεθνή σκηνή, ενώ παραμένουν ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή της και τη στάση που θα τηρήσει το Ισραήλ το επόμενο διάστημα.