Γερμανία-exit poll: Καθίζηση για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού

Γερμανία-exit poll: Καθίζηση για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού
Ενημερώθηκε: 27/05/19 - 02:50

Καθίζηση υπέστησαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία σύμφωνα με τα στοιχεία των exit poll. 

Σύμφωνα με τα exit poll της δημόσιας τηλεόρασης (ARD-ZDF) είναι παραπάνω από σαφή ότι πρώτο κόμμα στη Γερμανία έρχονται οι συντηρητικοί της Άγκελα Μέρκελ με 27,9%, δεύτερο κόμμα είναι οι Πράσινοι με 21,7%, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες με 15,4% για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Τέταρτο κόμμα είναι η Εναλλακτική για τη Γερμανία με 10,4%, ενώ έπονται οι Φιλελεύθεροι με 5,6% και η Αριστερά με 5,5%.

Οι πρώτοι κραδασμοί άρχισαν ήδη να εμφανίζονται στο Σιαλδημοκρατικό κόμμα καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες καταρρέουν στο 15,4% λαμβάνουν δηλαδή 11,9% λιγότερο από ότι το 2014 (27,3%). Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της σημερινής Bild, ο πρώην αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς ετοιμάζει «πραξικόπημα» εναντίον της αρχηγού Αντρέα Νάλες και διαθέτει για την ανατροπή της από την θέση της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τις ψήφους των 80 από τους 152 βουλευτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ

 

Τα πρώτα exit poll επιβεβαιώνουν στην ουσία τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν σημαντική μείωση του ποσοστού των συγκυβερνώντων κομμάτων, συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών και σαφή ενίσχυση των Πρασίνων, στους οποίους έδιναν τη δεύτερη θέση.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία: οι Χριστιανοδημοκράτες λαμβάνουν ποσοστό κοντά το 28%, ενώ στις ευρωεκλογές του 2014 το ποσοστό τους έφθασε το 35,4%.(μείωση -7,5%.

Εντυπωσιακή είναι η πορεία των Πρασίνων, οι οποίοι κατάφεραν να διπλασιάσουν σχεδόν το ποσοστό των τελευταίων ευρωεκλογών και εκτινάχθηκαν από το 10,7% που είχαν λάβει το 2014 στο 22,7%, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά.

Αναφορικά με την προσέλευση των ψηφοφόρων, μέχρι νωρίς το απόγευμα στη Γερμανία ήταν κατά περίπου 4% υψηλότερη από ότι στις ευρωεκλογές του 2014 όπου ξεπέρασε το 48%.