Γιατί ο Ερντογάν εμμένει στα χαμηλά επιτόκια

Γιατί ο Ερντογάν εμμένει στα χαμηλά επιτόκια
Ενημερώθηκε: 04/12/21 - 12:53

«Ο τούρκος πρόεδρος δεν παρεκκλίνει της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων. Έτσι καταβαραθρώνεται η αγοραστική δύναμη των Τούρκων. Και η αντιπολίτευση βλέπει νίκη στον ορίζοντα», γράφει η ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο: «Ο αγώνας Ερντογάν κατά των αγορών»

«Η εμμονή του Ταγίπ Ερντογάν με τα χαμηλά επιτόκια έχει τρεις λόγους: Ο κατασκευαστικός τομέας είναι ένα από τα κορυφαία οικονομικά στηρίγματα του τούρκου προέδρου. Ο πρόεδρος ανέθετε δημόσια έργα στις κατασκευαστικές και εκείνες χάριζαν ανάπτυξη στην οικονομία. Σήμερα όμως πολλά νεόδμητα κτήρια παραμένουν άδεια και τα χαμηλά επιτόκια βοηθούν τον κατασκευαστικό τομέα να ξεπεράσει την δύσκολη περίοδο. Ο δεύτερος λόγος είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΑΚΡ. Και ο τρίτος οι εξαγωγικές εταιρίες της χώρας, οι οποίες είναι οι μόνες που είναι πλέον σε θέση να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίες. Και αυτές επωφελούνται από χαμηλά επιτόκια.

Όμως ο πρόεδρος Ερντογάν δεν μπορεί να φιμώσει τις αγορές ούτε να τους επιβληθεί. Τόσο η συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας, όσο και η εκτόξευση του πληθωρισμού βρίσκονται εγκλωβισμένες σε φαύλο κύκλο».