Η Φινλανδία και η Λιθουανία ξεκινούν την παραγωγή ναρκών κατά προσωπικού

 
ναρκες

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo, file

Ενημερώθηκε: 09/07/25 - 12:00

Η Λιθουανία και η Φινλανδία φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν την εγχώρια παραγωγή ναρκών κατά προσωπικού το επόμενο έτος για να προμηθεύσουν τις ίδιες και την Ουκρανία, λόγω της στρατιωτικής απειλής που θεωρούν ότι προέρχεται από τη Ρωσία, δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι από τα δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Οι δύο χώρες, που συνορεύουν με τη Ρωσία, έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τη Σύμβαση της Οτάβα που απαγορεύει τη χρήση τέτοιων ναρκών και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η εξάμηνη διαδικασία αποχώρησης.

Τρεις ακόμη χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - η Πολωνία, η Λετονία και η Εσθονία - αποχωρούν επίσης από τη συνθήκη, επικαλούμενες την κλιμακούμενη ανησυχία που προκαλεί ο πόλεμος ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία.

Οι τρεις αυτές χώρες δεν έχουν ανακοινώσει σχέδια για την έναρξη της παραγωγής ναρκών κατά προσωπικού, αλλά αξιωματούχοι στην Πολωνία και τη Λετονία έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την παραγωγή γρήγορα αν χρειαστεί και η Εσθονία το βλέπει ως μια πιθανή επιλογή στο μέλλον.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίσης ότι αποσύρεται από τη συνθήκη της Οτάβα του 1997, ώστε να μπορεί να αμυνθεί καλύτερα έναντι της Ρωσίας, η οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της συνθήκης. Κάθε πλευρά έχει κατηγορήσει την άλλη ότι χρησιμοποίησε νάρκες κατά προσωπικού κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι κινήσεις της Φινλανδίας και της Λιθουανίας προς την κατεύθυνση της έναρξης παραγωγής τέτοιων ναρκών υπογραμμίζουν την αυξανόμενη ανησυχία στην Ευρώπη ότι οι στρατιωτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας μπορεί να υπερβούν την Ουκρανία και ακολουθούν τις δεσμεύσεις των κρατών του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα δαπανήσουμε εκατοντάδες εκατ. ευρώ για αντιαρματικές νάρκες, αλλά και για νάρκες κατά προσωπικού. Θα είναι ένα σημαντικό ποσό», δήλωσε στο Reuters ο Λιθουανός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κάρλος Αλέκσα.

Θα παραγγελθούν δεκάδες χιλιάδες νάρκες κατά προσωπικού, ή και περισσότερες, είπε.

«Η εθνική μας βιομηχανία θα είναι μία από τις πηγές. Η βιομηχανία μας μπορεί να τις κατασκευάσει", δήλωσε ο Αλέκσα, η χώρα του οποίου έχει σύνορα 274 χιλιομέτρων με τη Ρωσία και 679 χιλιομέτρων με τη Λευκορωσία, στενό σύμμαχο της Ρωσίας.

Μόλις εγκατασταθεί η παραγωγή, η Λιθουανία θα είναι σε θέση να προμηθεύει και άλλους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, δήλωσε ο Βίνκας Γιουργκούτις, επικεφαλής της ένωσης αμυντικής βιομηχανίας της Λιθουανίας.

«Καθήκον να υποστηρίξουμε την Ουκρανία»

Η Φινλανδία μοιράζεται ένα σύνορο με την Ρωσία 1.340 χιλιόμετρων, μακρύτερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος του ΝΑΤΟ.

«Η Φινλανδία πρέπει, για την ασφάλεια του εφοδιασμού, να έχει τη δική της παραγωγή (ναρκών κατά προσωπικού), δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της επιτροπής άμυνας του φινλανδικού κοινοβουλίου Χέικι Όττο. «Είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και πολύ αποδοτικό οπλικό σύστημα».

Πρόσθεσε επίσης, ότι η Φινλανδία θα μπορούσε επίσης να προμηθεύσει νάρκες στην Ουκρανία.

«Δεν είναι μόνο σωστό και καθήκον μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, είναι επίσης σημαντικό για την ασφάλεια της ίδιας της Φινλανδίας», δήλωσε ο Όττο.

«Το Ελσίνκι είχε πάνω από 1 εκατ. νάρκες κατά προσωπικού πριν από την προσχώρηση στη συνθήκη της Οτάβα το 2011»,τόνισε.

Οι φινλανδικές αμυντικές εταιρείες Nammo Lapua, Insta και Raikka δήλωσαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας ότι θα ενδιαφέρονταν για την παραγωγή των ναρκών. Μια άλλη, η Forcit Explosives, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συζητήσει τις δυνατότητες με τον στρατό.

Ερωτηθείς σχετικά με την αποχώρηση της Φινλανδίας από τη συνθήκη της Οτάβα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ελσίνκι, δήλωσε τον Απρίλιο ότι η απόφαση αυτή θα δημιουργούσε κινδύνους μόνο για τους κατοίκους της Φινλανδίας, επειδή ο στρατός της σχεδίαζε ναρκοθέτηση μόνο σε φινλανδικό έδαφος.

Εξάμηνη διαδικασία

Οι νάρκες κατά προσωπικού εκρήγνυνται όταν πυροδοτούνται από επαφή, δόνηση ή καλώδιο τριπλό, και μπορούν να ακρωτηριάσουν πολίτες καθώς και μαχητές. Πολλές παραμένουν στο έδαφος πολύ καιρό μετά το τέλος των συγκρούσεων.

Οι ακτιβιστές κατά των ναρκών έχουν επικρίνει τις χώρες που εγκαταλείπουν τη Σύμβαση της Οτάβα και λένε ότι η επαναφορά της παραγωγής ναρκών κατά προσωπικού θα μπορούσε να είναι δαπανηρή και να χρειαστεί πολύς χρόνος για να καταστεί πλήρως λειτουργική.

Σε ερώτηση εάν η Λετονία θα αρχίσει να παράγει νάρκες κατά προσωπικού, το υπουργείο Άμυνας της χώρας δεν δεσμεύτηκε για την έναρξη τέτοιας παραγωγής, αλλά δήλωσε: «Η στρατιωτική βιομηχανία της Λετονίας διαθέτει τις απαραίτητες δυνατότητες και ο τομέας της μεταλλουργίας είναι ιδιαίτερα προηγμένος».

Η Εσθονία δεν έχει άμεσα σχέδια για την αγορά ναρκών κατά προσωπικού, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χάννο Πέβκουρ. «Προς το παρόν, είναι μια επιλογή στο πίσω τσεπάκι», ανέφερε στο Reuters.

Η PGZ S.A., ο κρατικός αμυντικός όμιλος της Πολωνίας, είπε στο Reuters ότι θα είναι έτοιμη να παράγει εκατ. από αυτές, αν χρειαστεί.

Η ZSP Niewiadów, μια ιδιωτική πολωνική εταιρεία κατασκευής πυρομαχικών, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επανεκκινήσει την παραγωγή των ναρκών σε μεγάλη κλίμακα το 2027 και ότι επενδύει σε νέες εγκαταστάσεις.

Οι πέντε χώρες του ΝΑΤΟ που σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τη συνθήκη της Οτάβα λένε ότι δεν θα δημιουργήσουν ναρκοπέδια σε καιρό ειρήνης, αλλά θα αποθηκεύουν τις νάρκες για ταχεία ανάπτυξη εάν αισθανθούν ότι απειλούνται.

Η Πολωνία έχει ορίσει ζώνες που θα μπορούσαν να ναρκοθετηθούν μέσα σε λίγες ημέρες αν χρειαστεί, ως μέρος των μελλοντικών στρατιωτικών οχυρώσεων κατά μήκος των ανατολικών συνόρων, μεταξύ σειρών εμποδίων από οπλισμένο σκυρόδεμα, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Οι κυβερνήσεις των χωρών λένε ότι οποιαδήποτε ναρκοπέδια πρέπει να επισημαίνονται, ώστε να μπορούν να εκκαθαριστούν μετά από μια σύγκρουση. Θεωρούν τα πυρομαχικά αυτά ως αποτρεπτικό μέσο.

«Όταν τα έχουμε αποθηκευμένα, αυτή είναι η καλύτερη εγγύηση ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθούν», δήλωσε ο Όττο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ