Η τουρκική Βουλή επικύρωσε την προκλητική και παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη

Η τουρκική Βουλή επικύρωσε την προκλητική και παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη
Ενημερώθηκε: 05/12/19 - 20:12

Η Τουρκία αδιαφορώντας για τις διεθνείς αντιδράσεις προχώρησε σε ένα ακόμα βήμα στο θέμα της προκλητικής και παράνομης συμφωνίας της με τη Λιβύη.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα το μνημόνιο συνεννόησης με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο.

Το πρόβλημα όμως της νομιμότητας της συμφωνίας αυτής παραμένει, παρά την αναγνώριση από την τουρκική βουλή, καθώς το μνημόνιο αυτό πρέπει να επικυρωθεί και από το λιβυκό κοινοβούλιο, το οποίο όμως είναι αντίθετο με την συμφωνία.

Σημειώνεται πως το κείμενο του Μνημονίου Λιβύης - Τουρκίας διέρρευσε από την Άγκυρα, με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να σημειώνουν στη «N» πως έλαβαν στα χέρια τους τα σχετικά έγγραφα, επισημαίνοντας πως δεν προήλθαν από τη λιβυκή πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΞ επιβεβαιώνεται ότι το περιεχόμενο του μνημονίου αντίκειται στις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Όπως τονίζει το ΚΥΠΕ, η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο, αποτελείται -σύμφωνα με παρουσίαση του CNN Turk- από πέντε άρθρα.

Το CNN Turk αποκάλυψε ότι στη συμφωνία η οποία αποκαλείται «Μνημόνιο Συμφωνίας» επισυνάπτονται δύο χάρτες για την υφαλοκρηπίδα και τις συντεταγμένες που συμφώνησαν οι δύο χώρες. Οι πηγές που επικαλείται το τουρκικό κανάλι αναφέρουν ότι στο άρθρο 2 της συμφωνίας γίνεται αναφορά στη σημασία που έχουν αυτοί οι χάρτες και επισημαίνεται ότι αποτελούν «αναπόσπαστο μέρος» της συμφωνίας. Σύμφωνα με το άρθρο 3, αφού περάσει η συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση θα ανακοινωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 της συμφωνίας, σε περίπτωση που παρατηρηθεί ασυμφωνία τότε θα επιλυθεί δια της συνεργασίας και της διπλωματικής οδού. Στη συμφωνία αναφέρεται επίσης ότι στην περίπτωση που το ένα εκ των δύο κρατών ξεκινήσει συνομιλίες με άλλο κράτος για τη θαλάσσια δικαιοδοσία τότε θα δώσει ενημέρωση στην άλλη πλευρά (η Τουρκία στην Λιβύη ή η Λιβύη στην Τουρκία) πριν την τελική συμφωνία.