Ιταλία-δημοψήφισμα: "'Οχι" δείχνουν τα πρώτα exit polls

Ιταλία-δημοψήφισμα: "'Οχι" δείχνουν τα πρώτα exit polls
Ενημερώθηκε: 05/12/16 - 10:41

Το "όχι" φαίνεται να επικρατεί στο ιταλικο δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα exit poll, αλλά και των πρώτων εκτιμήσεων που βασίζονται στα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων. Τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε σαφή ήττα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, exit poll της εταιρίας Emg acqua, που δόθηκαν στην δημοσιότητα μόλις έκλεισαν οι κάλπες. Το «ναι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση δήλωσε πως ψήφισε από το 41 % μέχρι το 45 % του στατιστικού δείγματος. Το «όχι» στην συνταγματική αλλαγή απάντησε ότι ψήφισε από το 55 % μέχρι το 59 %. Πρόκειται για δημοσκοπική εταιρία που έχει δώσει εκτιμήσεις που αποδείχθηκαν να είναι πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.

Άλλο ένα exit poll «με μειωμένη πιθανότητα στατιστικού λάθους» και μεγαλύτερη επεξεργασία των στοιχείων της εταιρίας Ipr Marketing επιβεβαιώνει ότι το 56% με 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ψήφισε «όχι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση και το 40% με 44% ότι επέλεξε το «ναι». Σε μια περίπου ώρα αναμένεται να κάνει επίσημες δηλώσεις από το προεδρικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, και σύμφωνα με σειρά σχολιαστών, δεν αποκλείεται να ανακοινώσει την παραίτησή του.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο στο σημερινο δημοψήφισμα είναι πως οι Ιταλοί προσήλθαν στις κάλπες σαν να επρόκειτο για γενικές εκλογές και όχι για ένα δημοψήφισμα σχετικό με τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Τα exit polls δίνονται στη δημοσιότητα από τουλάχιστον τρία τηλεοπτικά δίκτυα --RAI, LA7, Mediaset--και δεν είναι πάντα αξιόπιστα. 'Ομως οι αρχικές εκτιμήσεις δίνουννίκη του "όχι". Το Rai News με 58-54% και το"ναι" συγκεντρώνει 46-42%. Αν αυτό είναι το αποτέλεσμα θα αποτελεί μια βαριά ήττα του Ματέο Ρέντσι και του Δημοκρατικού Κόμματος και έναν θρίαμβο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, αλλά και της Λέγκας του Βορρά.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι θα απευθύνει ομιλία προς το έθνος γύρω στα μεσάνυχτα (τοπική ώρα/01.00 ώρα Δευτέρας ώρα Ελλάδας), μια ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης για το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές. Ο Ρέντσι έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν χάσει στο δημοψήφισμα.

Αμέσως μετά το πρώτο exit poll, η Λέγκα του Βορρά ζήτησε την παράίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού. Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι είπε χαρακτηριστικά: "Ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί στα επόμενα λεπτά" και πρόσθεσε: «Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σχολιάζοντας τα exit poll σχετικά με το ιταλικό δημοψήφισμα. «Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».