Καθώς η Νότια Κορέα γίνεται βασικός προμηθευτής όπλων για τους συμμάχους των ΗΠΑ, ο καλύτερος πελάτης της βρίσκεται στα πρόθυρα μιας εμπόλεμης ζώνης

 
πολωνικο τανκ

Πηγή Φωτογραφίας: Kacper Pempel/Reuters/File

Ενημερώθηκε: 12/07/25 - 19:39

Η Πολωνία ολοκλήρωσε μια συμφωνία για την απόκτηση μιας δεύτερης παρτίδας 180 νοτιοκορεατικών αρμάτων μάχης στο πλαίσιο μιας συμφωνίας του 2022 που τελικά θα δει τη Βαρσοβία να ενισχύει το οπλοστάσιό της με σχεδόν 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα.

Η συμφωνία υπογραμμίζει την ανάδειξη της Πολωνίας ως σημαντικής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης, καθώς και το καθεστώς της Νότιας Κορέας ως σημαντικού προμηθευτή όπλων - ειδικά των συμμάχων των ΗΠΑ, καθώς οι πόλεμοι σε όλο τον κόσμο εξαντλούν τα αμερικανικά αποθέματα.

Αυτό συμβαίνει καθώς η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία, μερικές από τις οποίες έχουν φτάσει σε απόσταση 100 μιλίων από πολωνικό έδαφος στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.

Η Βαρσοβία αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποκτώντας νέα όπλα ενώ παράλληλα βοηθά το Κίεβο με την άμυνά του.

Ως μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με την Ουκρανία, θεωρείται μέρος της πρώτης γραμμής άμυνας της συμμαχίας σε περίπτωση που ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να επεκτείνει την επιθετικότητά του πέρα από την Ουκρανία.

Το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας ανακοίνωσε τη συμφωνία για το άρμα μάχης, η οποία δεν έχει ακόμη υπογραφεί επίσημα, σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το κόστος ανέρχεται σε 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια και αναφέρεται ότι περιλαμβάνει 80 οχήματα υποστήριξης, πυρομαχικά και πακέτα υλικοτεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης για τον πολωνικό στρατό.

Η συμφωνία για τα κύρια άρματα μάχης K2, που θεωρούνται από τα πιο ισχυρά στον κόσμο, περιλαμβάνει μονάδες που θα κατασκευαστούν στη Νότια Κορέα από τον γίγαντα της άμυνας Hyundai Rotem και την εγκατάσταση γραμμής παραγωγής στην Πολωνία για μια πολωνική παραλλαγή, το K2PL, σύμφωνα με τη Διοίκηση Προγράμματος Αμυντικών Προμηθειών της Νότιας Κορέας (DAPA), η οποία επιβλέπει τις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο εξωτερικό της Σεούλ.

Ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο K9 Thunder συμμετέχει σε στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βαρσοβία της Πολωνίας, στις 15 Αυγούστου 2023.

Ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο K9 Thunder συμμετέχει σε στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βαρσοβία της Πολωνίας, στις 15 Αυγούστου 2023. Ντέμιαν Λεμάσκι/Bloomberg/Getty Images/Αρχείο

Εξήντα από την παρτίδα των 180 αρμάτων μάχης θα κατασκευαστούν στην Πολωνία, ανέφερε η ανάρτηση του πολωνικού υπουργείου Άμυνας στο X. Τα πρώτα 30 από τα νοτιοκορεατικά άρματα μάχης που περιλαμβάνονται στη νέα σύμβαση αναμένεται να φτάσουν στην Πολωνία το επόμενο έτος, ανέφερε.

Το 2022, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την απόκτηση 180 K2 από την Πολωνία. Όλα εκτός από περίπου 45 από αυτά έχουν παραδοθεί, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να φτάσουν στην Πολωνία μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε η Hyundai Rotem.

Αυτό το πλαίσιο θεωρήθηκε η μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία που έχει συνάψει ποτέ η Νότια Κορέα στο εξωτερικό. Περιλάμβανε συνολικά 980 K2, 648 αυτοκινούμενα θωρακισμένα οβιδοβόλα K9 και 48 μαχητικά αεροσκάφη FA-50, δήλωσε τότε το πολωνικό Υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο δήλωσε ότι τα τεθωρακισμένα οχήματα θα αντικαταστήσουν, εν μέρει, τα άρματα μάχης της σοβιετικής εποχής που η Πολωνία έχει δωρίσει στην Ουκρανία για να τα χρησιμοποιήσει στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

Μια έκθεση του Μαρτίου από το Κέντρο Wilson με έδρα την Ουάσινγκτον ανέφερε ότι η Πολωνία έχει δώσει στην Ουκρανία περισσότερα από 300 άρματα μάχης και περισσότερα από 350 οχήματα μάχης πεζικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Η Πολωνία βρίσκεται σε αναστάτωση τις τελευταίες ημέρες, αφότου η Ρωσία ενέτεινε τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Ένα μπαράζ ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον της βορειοδυτικής ουκρανικής πόλης Λουτσκ ήταν τόσο έντονο που ανάγκασε τη Βαρσοβία να απογειώσει μαχητικά αεροσκάφη ως προφύλαξη. Το Λουτσκ απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα.

Μια έκθεση του ΝΑΤΟ από τον Απρίλιο ανέφερε τις προσπάθειες της Πολωνίας να αυξήσει δραματικά τις αμυντικές δαπάνες απέναντι στη ρωσική απειλή. Οι αμυντικές δαπάνες της Βαρσοβίας έχουν αυξηθεί από 2,7% του ΑΕΠ το 2022 σε ένα αναμενόμενο 4,7% το 2025, σύμφωνα με την έκθεση.

«Από όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, δαπανά το υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ του για την άμυνα», αναφέρει η έκθεση του ΝΑΤΟ.

Σημείωσε την αγορά νοτιοκορεατικών όπλων από την Πολωνία για την ταχεία κάλυψη των κενών που άφησαν οι δωρεές προς την Ουκρανία.

Η έκθεση του Κέντρου Wilson ανέφερε ότι η Πολωνία «αναμφισβήτητα έχει αναδειχθεί ως η πιο ικανή στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης».

Ωστόσο, μια έκθεση του Μαΐου από το think tank RAND Corp εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης όπλων της Πολωνίας.

Πολλές από τις αγορές της «χρηματοδοτούνται μέσω άμεσων δανείων από χώρες που προμηθεύουν εξοπλισμό», δήλωσε η RAND, προσθέτοντας: «Εάν η εξασφάλιση τέτοιων δανείων αποδειχθεί αδύνατη, η χρηματοδότηση από την αγορά μπορεί να είναι πολύ ακριβή για να μετατραπούν οι συμφωνίες-πλαίσιο σε δεσμευτικές συμβάσεις».

Η RAND ανέφερε επίσης ότι η Πολωνία αντιμετωπίζει προκλήσεις στρατολόγησης, καθώς πρέπει να αυξήσει τη δύναμη των στρατευμάτων της κατά σχεδόν 50% τα επόμενα 10 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα χαιρετούν ο ένας τον άλλον κατά την άφιξή τους για τη συνάντησή τους έξω από το Παλάτι Μαριίνσκι στο Κίεβο της Ουκρανίας στις 28 Ιουνίου 2025.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα χαιρετούν ο ένας τον άλλον κατά την άφιξή τους για τη συνάντησή τους έξω από το Παλάτι Μαριίνσκι στο Κίεβο της Ουκρανίας στις 28 Ιουνίου 2025. Σεργκέι Σουπίνκσι/AFP/Getty Images/Αρχείο

Εν τω μεταξύ, η Νότια Κορέα έχει αναδειχθεί ως ο 10ος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, η Πολωνία έχει λάβει το 46% των νοτιοκορεατικών στρατιωτικών εξαγωγών, ακολουθούμενη από τις Φιλιππίνες με 14% και την Ινδία με 7%, σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI με τίτλο «Τάσεις στις Διεθνείς Μεταφορές Όπλων 2024».

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, καθώς και ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και το Ισραήλ έχει εξαντλήσει τα αποθέματα όπλων τους. Συνεπώς, η Νότια Κορέα θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως επιλογή για τους συμμάχους των ΗΠΑ που χρειάζονται όπλα, σύμφωνα με έκθεση του 2024 του Κέντρου Stimson με έδρα την Ουάσινγκτον.

Και η βιομηχανία όπλων της Σεούλ μπορεί να γίνει σημαντική για την Ουάσινγκτον στο μέλλον, αναφέρει η έκθεση.

«Η αυξημένη βιομηχανική βάση της Νότιας Κορέας στον τομέα της άμυνας, ιδίως στον τομέα των όπλων και της ναυπηγικής, έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει η έκθεση.

Η ναυπηγική βιομηχανία θεωρείται ένας ιδιαίτερος τομέας της στρατιωτικής βιομηχανικής ισχύος της Νότιας Κορέας και η Ουάσινγκτον έχει ήδη δει συμβόλαια για τη συντήρηση πλοίων ανεφοδιασμού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ να καταλήγουν σε ναυπηγεία της Νότιας Κορέας, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στα ναυπηγεία των ΗΠΑ.

Μαζί με τα άρματα μάχης K2, η Νότια Κορέα έχει στείλει 174 οβιδοβόλα K9 στην Πολωνία στο πλαίσιο του 2022, ενώ απομένουν 38 προς παράδοση, σύμφωνα με τον ανάδοχο Hanwha Aerospace.

Μια δεύτερη παρτίδα 152 K9 βρίσκεται στα σκαριά, δήλωσε ο Hanwha.

Από τα 48 μαχητικά αεροσκάφη FA-50 που παραγγέλθηκαν, μόνο 12 έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Korean Aerospace Industries.

Πηγή: cnn.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ