Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας

 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας

Ενημερώθηκε: 07/05/19 - 09:12

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία προς υλοποίηση των σχεδιασμών που εδώ και καιρό είχε εξαγγείλει η Αγκυρα για γεωτρήσεις στην περιοχή και γκριζάρισμα περιοχών. Ήδη το γεωτρύπανο «πορθητής» έχει μπει στην κυπριακή ΑΟΖ - βρίσκεται μόλις μερικές δεκάδες ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου - και φαίνεται προετοιμάζει γεώτρηση, μετά και από σχετική παράνομη NAVTEX που η Τουρκία εξέδωσε την Παρασκευή, για έρευνες μέχρι και τον Σεπτέμβρη.

Κυπριακή ΑΟΖ

«Πορθητής»

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει αγκυροβολήσει εντός του τεμαχίου 6 της (45 ναυτικά μίλια από την Πάφο) και δεν δείχνει καμιά διάθεση να εγκαταλείψει. Μέχρι στιγμής, στο γεωτρύπανο δεν παρατηρείται δραστηριότητα που να παραπέμπει σε εργασίες. Οι πληροφορίες των κυπριακών αρχών, όμως, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα σήμερα Τρίτη το τρυπάνι του θα αρχίσει να πραγματοποιεί την πρώτη τουρκική γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Και όλα αυτά, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις και αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι

αμερικανική ανακοίνωση μιλά ξεκάθαρα για πολύ προκλητική ενέργεια από μέρους της Τουρκίας

Άμεση ήταν και η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκδίδει ανακοίνωση καταδίκης των Τουρκικών Ενεργειών δια της Ύπατης ενώ τα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου, Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσαν ανακοινώσεις στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η .

έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης

Από τη μεριά της κυπριακής κυβέρνησης, το υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «σοβαρότατη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» και ανέφερε ότι η χώρα «προβαίνει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για αντιμετώπιση της κατάστασης, ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών και ως κράτος που διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», μεταξύ άλλων καταθέτοντας στον ΟΗΕ «τις γεωγραφικές συντεταγμένες του ορίου της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας». Το Σάββατο συγκλήθηκε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι εξετάζεται και η σε βάρος προσώπων και εταιρειών που εργάζονται και/ή παρέχουν υπηρεσίες που υποστηρίζουν «τις παράνομες ενέργειες του "Φατίχ"».

«Οι τουρκικές αρχές να μην προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ», ανέφερε χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «προκλητικό βήμα το οποίο εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή…».

Από την πλευρά της, η Τουρκία απάντησε ότι είναι «απαράδεκτο μια τρίτη πλευρά να συμπεριφέρεται σαν διεθνές δικαστήριο», υποστηρίζοντας ότι «η στάση αυτή δεν είναι ούτε εποικοδομητική, ούτε συνάδει με το διεθνές δίκαιο».

Σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα σχέδια της Τουρκίας. «Καλώ τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τερματίζοντας τις δραστηριότητές τους και αποσύροντας τα σκάφη υποστήριξης από την ΑΟΖ της Κύπρου».

Αναλυτές εκτιμούν ότι με αυτή της την κίνηση η Τουρκία επιχειρεί ένα de facto γκριζάρισμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι η τουρκική κίνηση βασίζεται στο πάγιο επιχείρημα της Άγκυρας ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα επί τμημάτων των θαλάσσιων τεμαχίων 1, 4, 5, 6, και 7, υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δικαιούται ΑΟΖ και ότι η ίδια είναι η χώρα με «τη μακρύτερη ακτογραμμή στην περιοχή». Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εντός της υφαλοκρηπίδας μας, όπως και των Τουρκοκυπρίων γύρω από την Κύπρο»..