Κύπρος: Συνεχίζονται οι έρευνες σε Μιτσερό και Ξυλιάτο

Κύπρος: Συνεχίζονται οι έρευνες σε Μιτσερό και Ξυλιάτο
Ενημερώθηκε: 01/05/19 - 10:54

Εμπειρογνώμονας Ιατροδικαστής που έφθασε από το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε την Τρίτη τη διενέργεια νεκροτομών, σε συνεργασία με Κύπριους Ιατροδικαστές, επί των σορών των δολοφονημένων γυναικών που εντοπίστηκαν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, την Τρίτη διενεργήθηκε νεκροτομή επί της σορού που εντοπίστηκε σε ταξιδιωτική βαλίτσα στην Κόκκινη Λίμνη, στο Μιτσερό και επί της σορού που εντοπίστηκε σε λάκκο στο Πεδίο Βολής Ξυντούς στην Ορούντα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι νεκροτομές επί των δύο σορών έχουν ολοκληρωθεί ενώ δεν έχουν, μέχρι στιγμής, γίνει γνωστά τα αποτελέσματα τους.

Σήμερα προγραμματίζεται να διενεργηθεί νεκροτομή και στις άλλες δύο σορούς που εντοπίστηκαν στο φρεάτιο του παλιού μεταλλείου στο Μιτσερό από την ίδια ομάδα Ιατροδικαστών.

Οι έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό και τη Λίμνη Μεμή στο Ξυλιάτο ολοκληρώθηκαν χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε ενώ θα συνεχιστούν και σήμερα. 

Οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες επισκέφθηκαν την Τρίτη τα τέσσερα σημεία όπου διεξήχθησαν ή διεξάγονται έρευνες, δηλαδή το Μεταλλείο Μιτσερού, την Κόκκινη Λίμνη, τη Λίμνη Μεμή και το πεδίο βολής Ορούντας.

Το πρωί οι εμπειρογνώμονες έτυχαν ενημέρωσης για την πορεία των ερευνών από τον επικεφαλής αξιωματικό των αστυνομικών ερευνών για εξιχνίαση των υποθέσεων.

Συνεχίζονται οι έρευνες δήλωσε ο Αγγελίδης

 

Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας παρά το ότι υπάρχει κάποιος βαθμός δυσκολίας και επικινδυνότητας, ανέφερε την Τρίτη ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, σε δηλώσεις του στον χώρο της Κόκκινης Λίμνης στο Μιτσερό.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας αναφέρθηκε στην έλευση στην Κύπρο εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα συνδράμουν συμβουλευτικά στο έργο της Αστυνομίας λέγοντας ότι ήδη είχαν συνάντηση με τον Αρχηγό της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου καθώς και με τους επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας και έτυχαν μιας πρώτης ενημέρωσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι «δεν τίθεται θέμα να σταματήσουν οι έρευνες. Αντιθέτως λαμβάνονται οι αποφάσεις στη βάση κάποιων δεδομένων».« Εάν ο «Α» σχεδιασμός δεν προχωρεί, υπάρχουν άλλοι σχεδιασμοί όσον αφορά το πως θα είναι πιο αποτελεσματικές οι έρευνες», πρόσθεσε. Συνέστησε την ίδια ώρα σε όλους «υπομονή και ψυχραιμία».

Στις δηλώσεις του ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι «οι εμπειρογνώμονες οι οποίοι έχουν έρθει στη Κύπρο μετά από δικό μας αίτημα μέσω της Europol είχαν συνάντηση στο Αρχηγείο Αστυνομίας με τον Αρχηγό Αστυνομίας στην παρουσία του Αστυνομικού Διευθυντή Λευκωσίας και των επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας οι οποίοι διερευνούν αυτές τις υποθέσεις».

«Ακολούθησε συνάντηση στο ΤΑΕ Λευκωσίας με τους επικεφαλής των ανακρίσεων όπου έγινε μια πρώτη παρουσίαση για τα ευρήματα, τις λεπτομέρειες, το ιστορικό και ότι προκύπτει έτσι ώστε να έχουν μια πληρέστερη ενημέρωση», είπε.

ερευνες

Την ίδια ώρα ο κ. Αγγελίδης επανέλαβε ότι ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός και ότι βρίσκονται εδώ για να συνδράμουν στις έρευνες. «Είναι γνωστό ότι η Αστυνομία και οι ανακριτές εργάζονται στη βάση ενός νομικού πλαισίου, στη βάση των αδικημάτων τα οποία εξετάζονται σε σχέση με αυτές τις υποθέσεις, είπε.

Σε ερώτηση όσον αφορά τις έρευνες και σε ποιο στάδιο βρίσκονται απάντησε ότι «έχετε ιδίαν αντίληψη θεωρώ γιατί βρίσκεστε εδώ, καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες οι οποίες επιβάλλεται να γίνουν για να διεκπεραιωθούν αυτές οι έρευνες στα συγκεκριμένα σημεία».

«Έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχει κάποιος βαθμός δυσκολίας και επικινδυνότητας», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι έρευνες «θα συνεχιστούν και λαμβάνονται αποφάσεις στη βάση της εξέλιξης των δεδομένων».

Για την κριτική την οποία δέχεται η Αστυνομία ανέφερε ότι η διοικητική έρευνα έχει ήδη αρχίσει από την τριμελή επιτροπή, η οποία σίγουρα έχει αρκετό έργο να διεκπεραιώσει. Στο πλαίσιο της έρευνας της η επιτροπή «θα πάρει τις οποιεσδήποτε καταθέσεις προσώπων που έχουν υποβάλει τα οποιαδήποτε παράπονα στα μέσα ενημέρωσης και οποιεσδήποτε πληροφορίες και αναλόγως της έρευνας η οποία γίνεται στη συνέχεια θα απαντηθούν τα οποιαδήποτε ερωτήματα».

«Από την στιγμή που έχει ήδη αρχίσει η έρευνα θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να απαντηθούν άλλα ερωτήματα», πρόσθεσε ο κ. Αγγελίδης.

Σε επιπρόσθετη ερώτηση αν δεν θα έπρεπε να είχαν οριστεί ανεξάρτητοι ερευνητές, απάντησε ότι η επιτροπή «έχει οριστεί με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας για να διερευνήσει τυχόν παραλείψεις, ευθύνες για τα συγκεκριμένα ζητήματα και κατά πόσο προκύπτουν πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα εναντίον μελών μας. Νομίζω η απάντηση είναι ξεκάθαρη».