Μέση Ανατολή: Διπλωματικό θρίλερ μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ — «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα για ήπια επίθεση στο Ιράν

 
israel armed soldier

Ενημερώθηκε: 18/04/24 - 22:53

Στη Ράφα στρέφει ξανά το βλέμμα του το Ισραήλ,καθώς Αραβικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε το «πράσινο φως» στον Νετανιάχου να προχωρήσει με την χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, σε αντάλλαγμα με μία περιορισμένη αντίδραση κατά της Τεχεράνης.

Πιο αναλυτικά, φαίνεται πως το Ισραήλ έχει πειστεί να μην προχωρήσει σε επιχείρηση μεγάλης κλίμακας εναντίον του Ιράν, και έχει πάρει ως αντάλλαγμα από τον Λευκό οίκο το «ναι» γιατην επιχείρηση στην Ράφα, κάτι στο οποίο ο Πρόεδρος Μπαιντεν αντιδρούσε έως σήμερα.

Ανώτερος αξιωματούχος του Κατάρ είπε στην εφημερίδα The New Arab, ότι «ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατάφερε να πάρει την αμερικανική έγκριση για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, με αντάλλαγμα να απέχει από τη διεξαγωγή ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράν, ως απάντηση στην πρόσφατη επίθεσή του».

Ο αξιωματούχος του Κατάρ υποστήριξε επίσης ότι «η συζήτηση για μια ισραηλινή απάντηση στο Ιράν έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες της αμερικανικής κυβέρνησης και δεν είναι ρεαλιστική, δεδομένων των ισραηλινών ισχυρισμών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαιξαν τον κύριο ρόλο στην απόκρουση της ιρανικής επίθεσης και στην αποτροπή της επιτυχίας της».

Οι πληροφορίες αυτές ωστόσο, δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τον Λευκό οίκο. Μάλιστα σήμερα υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ θα συνεδριάσουν για το θέμα της Ράφα, με τον Σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, κ. Σάλιβαν να είναι επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

Με τα δεδομένα που φαίνεται πως υπάρχουν αυτή την στιγμή η ισραηλινή απάντηση θα καθυστερήσει και δεν θα είναι ευρείας κλίμακας και μια επιχείρηση στην Ράφα μοιάζει πιο πιθανή από κάθε άλλη φορά.

Ρεπορτάζ τοπικών δικτύων μεταδίδουν ότι το Τελ Αβίβ έχει ήδη ξεκινήσει να συγκεντρώνει δυνάμεις για την επιχείρηση στη Ράφα, που βρίσκεται στα νότια της Λωρίδας της Γάζας και όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς στα βόρεια.

Κυρώσεις στο Ιράν

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο η Ουάσιγκτον προχώρησε σε νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν και πιο συγκεκριμένα εναντίον εταιρειών και προσώπων που συνδέονται με τους φρουρούς της επανάστασης και το Υπουργείο Άμυνας. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έστειλε και πάλι μήνυμα στο Ιράν και σε όσους το στηρίζουν και το διευκολύνουν ότι δεν θα διστάσει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να τους καταστήσει υπεύθυνους για τις πράξεις τους.

Ωστόσο, από την πλευρά τους, οι Ιρανοί προειδοποιούν ότι θα απαντήσουν ακόμα και σε μία περιορισμένη επιχείρηση του Ισραήλ. Ενώ ο επικεφαλής πυρηνικής ασφάλειας της Τεχεράνης εξαπέλυσε απειλές λέγοντας ότι το Ιράν μπορεί να αλλάξει, αν χρειαστεί το πυρηνικό του δόγμα και άρα να προχωρήσει στην κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου.

Το Ιράν απειλεί με πυρηνικά αν το Ισραήλ χτυπήσει ξανά

Το Ιράν θα μπορούσε να αναθεωρήσει το «πυρηνικό δόγμα» του εν μέσω ισραηλινών απειλών μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση με πυραύλους και drone της Τεχεράνης, δηλώνει ανώτερος διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, όπως μεταδίδει το The Times of Israel.

«Μια αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος και της πολιτικής μας, καθώς και των εκτιμήσεων που ανακοινώθηκαν προηγουμένως είναι απολύτως εφικτή», αναφέρει ο Ahmad Haghtalab, ο διοικητής του IRGC που είναι υπεύθυνος για την πυρηνική ασφάλεια.

Η Τεχεράνη έχει από καιρό ισχυριστεί ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα ήταν για μη στρατιωτικούς σκοπούς. Το Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν ότι θέλει να αποκτήσει ατομική βόμβα και δήλωσε ότι δεν θα το επιτρέψει να συμβεί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ