Μνημόσυνο Κ. Κατσίφα - Σπαρακτική η κραυγή της μάνας: «Κωνσταντίνε μου, λεβέντη μου... Δε θα ξεριζώσουν το έθνος μας!»

Μνημόσυνο Κ. Κατσίφα: Σπαρακτική η κραυγή της μάνας:  «Κωνσταντίνε μου, λεβέντη μου... Δε θα ξεριζώσουν το έθνος μας!»
Ενημερώθηκε: 26/10/19 - 18:54

Συγκίνηση επικράτησε στο ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες της Βόρειας Ηπείρου, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από ένα χρόνο από τους επίλεκτους της αλβανικής αστυνομίας (RENEA). 

Τραγική  μορφή η μητέρα του Κατσίφα, η οποία  ξέσπασε για μια ακόμη φορά κατά των αλβανικών αρχών, που ένα χρόνο μετά τον φόνο του γιου της δεν έχουν εκδώσει το δικαστικό πόρισμα για τα αίτια του θανάτου και τους  υπαίτιους. «Κωνσταντίνε μου, λεβέντη μου! Είμαστε γηγενείς Έλληνες χριστιανοί… Δε θα ξεριζώσουν το έθνος μας!» έλεγε η τραγική μητέρα μετά το μνημόσυνο, η οποία στράφηκε κατά των αλβανικών αρχών, όπως φαίνεται στο video του himara.gr.    

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία της Αλβανίας στα σύνορα επιχείρησε για μια ακόμη φορά να παρεμποδίσουν όσους θέλησαν να φθάσουν στους Βουλιαράτες. Η Μονάδα Εξουδετέρωσης Ενόπλων Στοιχείων, γνωστή ως RENEA και οι Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης (FNSH) βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η αναμονή στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας έφτανε και ξεπερνούσε τις τρεις ώρες, λόγω και της «ανάκρισης» από τους αστυνομικούς της χώρας, οι οποίοι είχαν συντάξει και… λίστα ανεπιθύμητων,  με   αποτέλεσμα αρκετοί που επιχείρησαν να παρευρεθούν στο μνημόσυνο να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, τουλάχιστον 13 άνθρωποι, που θέλησαν να παρευρεθούν στο μνημόσυνο, δεν μπόρεσαν να περάσουν στη χώρα, καθώς εμποδίστηκαν από Αλβανούς στα σύνορα.

Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης Καραθάνος, στον οποίο δεν επετράπη να εισέλθει στην Αλβανία από την Κακαβιά, καθώς τον θεωρούν ανεπιθύμητο.

Ο κ. Καραθάνος ήταν συνοδεία του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μπογδάνου, τη στιγμή που προσπάθησε να περάσει στο αλβανικό έδαφος, έχοντας ελληνικό διαβατήριο. Ωστόσο, ο κ. Μπογδάνος βρίσκεται ήδη στη γειτονική χώρα.

Αναφερόμενος στο περιστατικό ο κ. Καραθάνος έγραψε στην σελίδα του στο Facebook:

«Το έγγραφο της φωτογραφίας γράφει ότι δεν μου επιτρέπεται η είσοδος στην Αλβανία γιατί δεν είναι εν τάξει τα ταξιδιωτικά μου έγγραφα. Μετά από μερικές ώρες που πέρασα στα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας προσπαθώντας να φτάσω στους Βουλιαράτες για να παραστώ στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα μου έδωσαν αυτό το έγγραφο και μου απαγόρευσαν να μπω στην Αλβανία. Φυσικά με τα ίδια αυτά ταξιδιωτικά έγγραφα ταξιδεύω συχνά στην Ευρώπη. Όχι όμως στην Αλβανία. Ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας που απαγορεύει σε Έλληνες πολίτες να περάσουν στο έδαφος της με αστείες προφάσεις, επιθυμεί να έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Επίσης επιθυμεί η χώρα του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Εν τω μεταξύ επί καθημερινής βάσης τρομοκρατεί με κάθε τρόπο την Ελληνική εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. Ας γνωρίζει όμως ότι οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες δεν τρομοκρατούνται και η τρομοκρατία του δε θα περάσει».

Το έγγραφο των Αλβανικών αρχών με το οποίο απαγερεύθηκε η είσοδος στη γειτονική χώρα στον Μπάμπη Καραθάνο:

ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ